StoryEditor

Toto meno dávajú rodičia z celého sveta deťom najčastejšie

11.11.2015, 14:00
Životný štýl
Výber mena pre dieťatko nie je jednoduchou záležitosťou.

Je jednou z prvých dôležitých milých povinností rodičov. Dieťa si svoje meno so sebou nesie po celý život a tak by sa rozhodne nemalo podceňovať.

Rodičia pri výbere mien používajú viaceré stratégie. V prvom rade sa im však musí páčiť. Zatiaľ čo v minulosti, keď sa dieťa narodilo, dostalo meno, aké pripadalo na ten významný deň, dnes rodičia listujú v mennom kalendári. Pravdou je, že dnes krstné mená podliehajú módnym trendom a taktiež sa dá na nich spozorovať aj fenomén globalizácie, keď sa v rôznych krajinách, v tom istom časovom období, uprednostňujú rovnaké mená, napriek tomu, že nevychádzajú z národnej tradície.

Odborníčka a analytička v oblasti mien a pomenovaní Laura Wattenbergová zisťovala, aké meno dávajú rodičia na celom svete svojmu dieťaťu najčastejšie. Viete, čo majú Taliansko, Slovensko, Mexiko, Estónsko, Čile a Rusko spoločné? Meno, ktoré dostávajú novonarodené dievčatká. "Vitajte vo svete Sofie," dodala Laura Wattenbergerová. Sama je prekvapená, že také množstvo kultúr a jazykov používa rovnaký zvuk, čiže rovnaké zoskupenie hlások, v rovnakej dobe a na rovnakú vec, teda na pomenovanie dieťaťa.

Odborníčka zhromaždila aktuálne štatistiky mien detí zo 49 krajín a prišla na to, ktoré vo svete dominuje najviac, ako sa uvádza na babynamewizard.com. Mapa, uvedená nižšie, ukazuje popularitu mena Sofia. Červenou farbou sú označené krajiny, kde sa rodičom meno páči najviac. Wattenbergerová však upozorňuje, že mapa odráža len popularitu jednej formy mena. Sú totiž bežné aj mená ako Sophia, Sofii a Sophie. Z mapy vidieť, že celý západný svet sa zhodol na najatraktívnejšom mene pre svoje dieťa.

Prečo práve Sofia?


Za výberom mena Sofia nestojí tentokrát žiadny svetový módny trend, ako tvrdí odborníčka. Dokonca neexistujú žiadne obchodné vplyvy na výber mien pre deti, žiadne marketingové ani reklamné kampane a tiež inšpiráciou nie sú ani celebrity menom Sofia. Ide skrátka o pekné a zvučné meno. Má pozitívny význam, keďže Sofia má grécky pôvod a znamená múdrosť. Musia mať stále pocit, že sú priebojné a vždy sa angažujú v mnohých aktivitách. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:17