StoryEditor

Kuriozity o legendárnej Popoluške. Tajomstvá, o ktorých ste nevedeli

23.12.2015, 04:00
Životný štýl
Najznámejšia česká rozprávka všetkých čias. Aj keď ju takmer každý pozná naspamäť, málokto vie o tom, čo sa dialo v zákulisí.

Sotva sa nájde väčší šláger ako rozprávkový evergreen Tri oriešky pre Popolušku. Bez nej by Vianoce nemali svoje čaro. Kultová rozprávka vznikla pred viac ako 40 rokmi a stále nie je pre mnohých opozeraná.  Príbeh lásky krásnej siroty a bohatého princa dokáže aj po rokoch zaujať. Aj keď už poznáte repliky spredu-zozadu, zrejme neviete o zaujímavostiach, ktoré sa diali okolo natáčania.

Pikošky z natáčania

  • Režisér Václav Vorlíček odštartoval prácu na filme organizovaním kastingu na pôvabnú Popolušku. O rolu sa uchádzalo približne 2 000 mladých žien, ako píše glamour.de. Libuša Šafránková prišla medzi poslednými a ostali na ňu šaty, do ktorých sa zrejme už nikto nevošiel. Aj keď pôvodne nemala záujem zúčastniť sa konkurzu, keďže dávala prednosť príprave jednej inscenácie, nakoniec prišla, a tak 20-ročná mladá žena spravila rozhodnutie, ktoré jej zmenilo život.
     
  • Aj Pavla Trávníčka vybrali na konkurz spomedzi tisícky mladých princov. Netušil však, čo to všetko obnáša a nebral to vážne.
     
  • Scenár rozprávky vyzeral pôvodne úplne inak. Popoluška chvíľami pripomínala horor, navyše, tri oriešky tam nie sú spomenuté. Mala byť drzá, tvrdohlavá a sebavedomá. Scenárista František Pavlíček si tri oriešky požičal z rozprávky O troch sestrách. Tam bola Popoluška skôr utiahnutá a nevýrazná.  
     
  • Pri natáčaní dala štábu zabrať scéna so sovou Rozárkou. Aby žmúrila očami aj cez deň, musel ju režisér šťuchať do zadku steblom slamy.

  • Libuša Šafránková mala svojho dabléra. V ťažkých scénach, kde na koni skákala cez kmeň stromu, ju nahradil vtedy 24-ročný inštruktor koní Marion Becker, aby sa náhodou nezranila a film tak nebol ohrozený.  
     
  • Režisér si spolu s herečkou Helenou Ružičkovou pripravili pre Pavla Trávníčka prekvapenie. Scéna, v ktorej princ tancuje na plese a žena v podaní Heleny Růžičkovej ho zdvihne, nebola plánovaná. Nakoniec ju nechali a zaradili do rozprávky.

  • Dana Hlaváčková, ktorá stvárnila Popoluškinu nevlastnú sestru Doru, nakrúcala v šiestom mesiaci tehotenstva.

  • Obaja hlavní predstavitelia predstavovali ideál krásy. Mnohým vírila v hlave otázka, či to medzi nimi nezaiskrilo aj za kamerami. Bohužiaľ, nestalo sa tak. Ich vzťah bol priateľský a zároveň profesionálny. Nikdy medzi nimi k ničomu nedošlo.

  • Jiří Růžička, ktorý hral pomocníka v kuchyni, bol v reálnom živote synom herečky Heleny Růžičkovej.

  • Pri scéne, keď princ v závere uhádol Popoluškine hádanky, bol Vladimír Menšík na mol opitý.

  • Ako sa ďalej spomína na portáli Glamour.de, Tri oriešky pre Popolušku nemali byť pôvodne zimnou rozprávkou. Dej rozprávky sa mal odohrávať v lete, no pre problémy so štúdiom sa režisér Václav Vorlíček rozhodol natáčať v zime.

  • Keďže nebol žiadny sneh, režisér sa musel vynájsť. A tak boli externé priestory pokropené rybou múčkou. Umelý sneh dovezený z rybích konzervární však veľmi smrdel, na čo sa mnohí herci sťažovali.

  • Prečo vidieť v poslednom zábere Popolušku samotnú bez princa? Vtedy sa stala veselá príhoda. Keď išli s Pavlom Trávníčkom vedľa seba na koni, zrazu zistila, že Pavel vedľa nej nie je. Otočila sa a spýtala sa, prečo nejde. Pavel zakričal, že nemôže, lebo nemá koňa. Prepadol sa s ním totiž do hlbokého závoja. Kôň bol až po prsia ponorený do snehu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:23