StoryEditor

Ako uľaviť preťaženému žalúdku? Prvá pomoc po vianočnom hodovaní

25.12.2015, 04:00
Zdravie
Každý rok si poviete, že odoláte. Zakaždým to však skončí rovnako – prejete sa.

Sviatky radosti, pokoja a mieru? Pre väčšinu z nás ani nie. Namiesto toho, aby sme si oddýchli, sme opäť raz prejedení, prepití, preležaní. Náš žalúdok doslova kričí o pomoc. Je na čase ho ratovať. Ako ho jednoduchým spôsobom dostať do formy a my sa cítili o poznanie lepšie?

Čaj


Aj keď zrejme po prejedení nedostanete do žalúdka ani kvapku vody, premôžte sa. Účinným pomocníkom, po ktorom sa vám uľaví je čaj, ako píše livestrong.com. Podľa odborníčky na výživu Beth McDonaldovej by ste mali popíjať čaj z koreňa čakanky obyčajnej, ktorý dá do poriadku váš žalúdok. Podporuje pohyb potravy tráviacim traktom. Celkovo zlepšuje trávenie a pomáha pri rozpúšťaní žlčníkových a obličkových kameňov. Je vhodný aj vtedy, ak má človek problém so zápchou a odchodom stolice. Inú alternatívu predstavuje harmančekový čaj, ktorý má podobný terapeutický účinok. Harmanček pôsobí na žalúdok ako balzam a mal by sa piť pravidelne aj z preventívneho hľadiska.

Mäta prieporná


Cukríky z mäty priepornej sú skvelou voľbou,  ak chcete uľaviť preťaženému žalúdku. Zbaví sa plynatosti, porúch trávenia a nevoľnosti. Mäte by ste sa však mali vyhnúť vtedy, ak trpíte pálením záhy. Uvoľňuje otvor medzi žalúdkom a pažerákom, čo umožňuje žalúdočnej kyseline prúdiť späť nahor. V opačnom prípade si vychutnajte šálku mätového čaju alebo pokojne aj mentolovú žuvačku.

Cvičenie


Pri preťaženom žalúdku zrejme budete len odfukovať na gauči a počkáte, kým to prejde. Donúťte svoje pohodlné „ja“ aspoň na krátku prechádzku. Prechádzka po jedle, dokonca i tá v pomalom tempe, podporuje trávenie. Tým, že sa pohybujete, predídete žalúdočným kyselinám, pretože gravitácia zastaví ich priechod nahor, čím vzniká pálenie záhy. Dr. Matthew Edlund tvrdí, že chôdza pomáha vyrovnať hladinu cukru v krvi a tým zabraňuje vzniku diabetu 2. typu. Ak budete chodiť po večeri na pravidelné prechádzky, môžete tým zmenšiť brušný tuk.

Antacidá a aktívne uhlie


Všetko zlyhalo? Nič nie je stratené. Skúste voľnopredajné lieky. Podľa centra Penn State Hershey Medical Center antacidá liečia pálenie záhy, poruchy trávenia a plynatosť. Ide o skupinu liekov, ktoré neutralizujú kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku. Chránia sliznicu žalúdka, dvanástnika a pažeráka. Dr. Patricia Raymondová, gastroenterologička a docentka klinického interného lekárstva na Eastern Virginia Medical School, odporúča tabletky s aktívnym uhlím. Majú schopnosť pohlcovať prebytočný plyn v zažívacom trakte. Nemali by sa však používať pravidelne. Poraďte sa so svojím lekárom, ak beriete lieky na srdce. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:21