Liek v podobe cesnaku, ktorý má zázračné zdravotné účinky.Unsplash
StoryEditor

Milovaný alebo nenávidený liek v podobe cesnaku. Má silné zdravotné účinky

22.04.2023, 17:00
Zdravie

Cesnak sa už v minulosti zvykol predpisovať na liečbu rôznych zdravotných problémov. Obľúbený či nenávidený, vyskytuje sa v takmer každej kuchyni, nie len pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre jeho silné liečivé účinky. Pozrite sa, aké zdravotné benefity v sebe cesnak ukrýva.

Silu cesnaku poznali naši predkovia už v dávnej minulosti, kedy sa zvykol predpisovať na liečbu rôznych zdravotných problémov. Väčšina jeho priaznivých účinkov na zdravie je spôsobená zlúčeninami síry, ktoré sa uvoľňujú pri nasekaní či rozdrvení a dávajú cesnaku jeho nezameniteľnú arómu. Vo všeobecnosti je vysoko výživný a má veľmi málo kalórií, obsahuje napríklad mangán, vitamín B6, vitamín C, selén, vlákninu, vápnik, meď, draslík, fosfor či železo. Pozrite sa, čo všetko táto nenápadná rastlinka dokáže.

Zlepšuje kosti, zvyšuje výkonnosť

Malé strúčiky dokážu pôsobiť ako silné antibiotikum. Zlúčeniny, ktoré cesnak obsahuje, sú schopné znižovať a zabraňovať tvorbe črevných infekcii. Taktiež je skvelým bojovníkom proti chorobám, vrátane prechladnutia. Posilňuje totiž imunitný systém, čím pomáha predchádzať a znižovať závažnosť bežných ochorení, ako je chrípka či silná nádcha. Odborníci tvrdia, že pravidelná konzumácia cesnaku môže zlepšiť aj zdravie kostí a pri ženskom prechode dokáže znížiť nedostatok hormónu estrogén.

O cesnaku sa hovorí tiež ako o lieku na dlhovekosť, keďže jeho zázračné účinky na zdravie pomáhajú človeku žiť dlhšie. Avšak jedným z jeho najdôležitejších zdravotných benefitov je to, že zvyšuje výkonnosť. V starovekých kultúrach sa tradične využíval na zníženie únavy či zvýšenie celkovej aktivity, ako napríklad u olympijských športovcov.

Lieči aj závažnejšie ochorenia

Kardiovaskulárne ochorenia, infarkty či mŕtvice sú jednými z najväčších zabijakov na svete. Avšak cesnak je schopný pomôcť znížiť vysoký krvný tlak či cholesterol, ktoré bývajú často hybnou silou týchto závažných problémov. Okrem toho, cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré ochraňujú telo pred oxidačným poškodením, a tak môžete jeho konzumáciou predchádzať napríklad Alzheimerovej chorobe a demencii.

Cesnak je tak silná rastlina, že pomáha znižovať výskyt osteoartrózy či rakoviny pľúc, mozgu a prostaty. Keďže obsahuje veľké množstvo liečivých zlúčenín, pomáha chrániť telo tiež pred poškodením pečene, spôsobeným napríklad nadmernou konzumáciou alkoholických nápojov. Taktiež dokáže bojovať proti plesniam, čím je vhodný pri liečbe mykózy nôh, ak si budete každý deň potierať alebo namáčať postihnuté miesto v cesnakovej vode.

Cesnak na jedálnom lístku

Cesnak dokážete jednoducho zaradiť do vášho jedálnička. Môžete ho doplniť do slaných jedál, polievok a omáčok, či už v podobe celého strúčika, pasty, prášku, extraktu alebo oleja. Najväčší úžitok však získate z obyčajného surového cesnaku.

Treba však mať na pamäti, že cesnak má aj zopár nežiadúcich účinkov. Či už je to zápach z úst, pórov kože alebo alergia naň. Ak máte poruchu krvácania a riedku krv, pred jeho konzumáciou by ste sa mali poradiť so svojím lekárom, či je pre vás vhodný. Avšak, v porovnaní s veľkým množstvom liečivých účinkov sú jeho nevýhody len ihlou v kope sena, a preto sa nebojte, zaraďte cesnak do svojho každodenného menu a uvidíte, akú zázračnú silu v sebe ukrýva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 05:42