pexels.com
StoryEditor

Cvičenie počas menštruácie? Riziko alebo úľava?

31.08.2018, 13:55
Zdravie
Ženy často odkladajú pravidelné cvičenie kvôli menštruácií. Je v tomto období vhodné cvičiť ako v iné dni? To, že sa telo ľahšie vyčerpá a mali by sme odpočívať, je v podstate mýtus.

Cvičenie pomáha zmierniť prejavy PMS a má pozitívny vplyv na psychiku ženy. Súčasne sa však pri fyzickej aktivite potením vyplavujú z tela dôležité látky, najmä horčík, ktorý je nutné dopĺňať pri bolestivej menštruácií.

Mnoho žien zažíva počas menštruácie nepríjemné symptómy ako sú nafúknuté brucho, kŕče, bolesti svalov a náhle zmeny nálad. Nie je sa čo čudovať, že na fyzickú aktivitu ani nepomyslíme. To, že počas „svojich dní“ by sme nemali cvičiť, je mýtus. Cvičenie je v tejto dobe naopak veľmi prospešné. Ako vám konkrétna aktivita pomôže?

Endorfíny zlepšia náladu a rozprúdená krv uľaví kŕče

Počas cvičenia sa do nášho tela vyplavuje okrem iných látok aj hormón endorfín, ktorý sa aj inak volá hormón šťastia. Ten reaguje na receptory v mozgu, čo vedie k zlepšeniu nálady a tiež pomáhať tlmiť bolesti.

Cvičenie ovplyvní nafúknuté brucho

Niekoľko dní pred menštruáciou, teda v priebehu predmenštruačného syndrómu, telo zadržiava vodu. Žena si môže pripadať nafúknutá. Pohyb nám môže pomôcť uľaviť od týchto problémov. Pot, ktorý naše telo počas fyzickej aktivity produkuje, naviac vodu z tela odvádza, a teda nám pomáha.

Dopĺňajte horčík

Počas športovania naše telo okrem potu vyplavuje aj ďalšie látky, ako soľ, draslík, vápnik a najmä horčík. Ten prirodzene získavame zo stravy. Bohatým zdrojom sú listová zelenina, mandle, banány, avokádo alebo horká čokoláda. Pri zvýšenej aktivite počas svojich dní by mala žena zaradiť do jedálnička aj sóju, vajcia a orechy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 04:09