Aj po rokoch sa s partnerom máte o čom rozprávať.Dreamstime
StoryEditor

Lásku oživíte komunikáciou: Návod, ako si udržať harmonický vzťah aj po rokoch spolužitia

17.06.2023, 08:00
Vzťahy

Ste spolu už nejaký ten rok, ale máte pocit, že z vášho vzťahu sa láska pomaly vytráca a navyše, s partnerom už nenachádzate spoločnú reč? Každý vzťah je, ako krehký kvet – je potrebné sa oň starať a živiť ho. Poradíme vám, ako na to.

Ste svoji už dlhé roky, vychovali ste deti, vybudovali si domov, ale časom máte pocit, že ho obývate nie so životnou láskou, ale iba s akýmsi spolubývajúcim, ktorého vám ako v starom vtipe pridelil „národný výbor“. S manželom nežijete spolu, ale iba vedľa seba… Keď už nehovoríte o platení účtov, čo bude na obed, alebo kam sa podela stratená ponožka, ako by ste si ani nemali čo viac povedať… A keď sa aj snažíte čo povedať, akoby ste sa rozprávali s cudzincom. Problém je možno v tom, že IBA ROZPRÁVATE, ale NEKOMUNIKUJETE. Práve komunikácia je tým zázračným korením, ktoré dokáže lásku rozpáliť a udržať aj po dlhých rokoch súžitia. Pretože pevný a kvalitný vzťah sa nezrodí iba tak, ale musia na ňom zapracovať obe strany a pestovať ho ako vzácnu kvetinku.

Cudzinec v našom manželstve

„S Jurajom sa spolu vôbec nedokážeme porozprávať, radšej mlčí, alebo odíde miestnosti,“ opisuje situáciu u nich doma energická Petra (47). „Neviem ani, čo sa mu preháňa hlavou. Kedykoľvek sme chvíľu spolu, snažím sa mu povedať, čo mám na srdci. Že je mi strašne ľúto, ako to s nami vyzerá, že sa so mnou nerozpráva, nevšíma si ma. Často pri tom plačem, alebo sa rozčúlim. On len pozerá do stola a potom často bez slova odchádza. Niekedy hovorí, že vôbec nechápe, čo od neho chcem, že mi nerozumie. A ja zase nechápem jeho! Kde sa vzala tá pasivita? Mám pocit, že je mu všetko ukradnuté. Naše manželstvo, ja, moje pocity. Inak je to ale skvelý chlap a perfektný otec, nechcem sa rozvádzať, ale rozmýšľam, že nás objednám do manželskej poradne,“ zverila sa zúfalá Petra.

Faktom je, že pre každý vzťah je komunikácia úplným základom. Pokiaľ sa naučíte používať jej pravidlá, môžete sa v danej téme posunúť, dohodnúť sa alebo urobiť kompromis, a váš vzťah bude dlhodobo spokojnejší. Ak to chcete docieliť, držte sa nasledujúcich rád od partnerských poradcov:

  • Voľte vhodné miesto a čas. Mnoho párov robí tú chybu, že chcú riešiť veci kdekoľvek a kedykoľvek, keď si práve na danú tému spomenú. Takže potom rozoberajú osobné záležitosti pred deťmi či priateľmi alebo v situáciách, keď je partner unavený z práce, prípadne sa niekam práve ponáhľa. A to komunikácii vo vzťahu určite neprospieva. Dôležité je mať na rozhovor dostatok času a pokojné miesto, kde ste spolu len vy dvaja. Ideálne si schôdzku dohodnite vopred.
  • Pripravte sa a buďte konkrétni. Partnerovi dopredu povedzte, čo s ním chcete prebrať, aby si aj on mohol tému premyslieť. Porozmýšľajte nad tým, čo vlastne potrebujete rozhovorom docieliť. Ak chcete niečo vo vzťahu zlepšiť, buďte úplne konkrétni. Namiesto „Neprejavuješ mi už vôbec lásku“ povedzte radšej „Chcem, aby sme sa vodili za ruky, chodili aspoň raz za mesiac do kina a večer sa spolu rozprávali“. Čím jasnejšie totiž vyjadríte svoju potrebu, tým lepšie vám môže partner vyhovieť.
  • Nehádajte sa. Úplne opustite myšlienku, že druhému budete niečo vyčítať alebo ho kritizovať. Komunikácia vo vzťahu by sa mohla zvrhnúť v hádku a v riešení svojej záležitosti by ste sa nikam neposunuli.
  • Hovorte obaja rovnako dlho. Nie je vhodné, aby jeden rozprával počas rozhovoru hodinu a druhý minútu. Dohodnite sa, že na vyjadrenie svojej požiadavky budete mať každý určitý čas. Robte si poznámky, aby vám neuniklo nič podstatné, a všetko ste si zapamätali.
  • Zaujmite správny postoj. Ak sa vás počas rozhovoru niečo dotkne, neberte si to zbytočne osobne. Nekritizujte druhého za jeho názory a neskáčte mu do reči. Hľadáte predsa spoločne cestu, ako vzájomne naplniť svoje potreby. Keď si budete trvať na svojom bez ochoty vyjsť v ústrety partnerovi, nič nevyriešite.
  • Poskytnite spätnú väzbu. Ak niečo partnerovi poviete, spýtajte sa, ako to chápe. Každý totiž vnímame veci trochu inak. Chcite teda vždy po druhom, aby vám povedal, ako informáciu pochopil a či si skutočne rozumiete.
  • Urobte spolu dohodu. Ak máte na vec odlišný názor, naučte sa hľadať spôsoby, ako si vzájomne vyjsť v ústrety, a urobte kompromis. Zapíšte si, kam ste spoločne dospeli, uzavrite dohodu, prípadne si stanovte termín, do kedy veci splníte.

O čom sa rozprávajú šťastné páry?

Lámete si hlavu nad tým, ako sa dá udržať vzťah dvoch nedokonalých ľudí, ktorí už dávno odložili ružové okuliare zamilovanosti?

S romantikou to nepreháňajte

Základom pevného a obojstranne spokojného vzťahu sú rozhovory. Romantická večera v reštaurácii nezaškodí, ale nie je zárukou, že do vášho vzťahu sa akoby mávnutím čarovného prútika opäť navráti vyhasnuté svetielko lásky. Pre pár je oveľa dôležitejší praktický život. Cieľom rozhovorov na domácej pôde je urobiť zo spoločne stráveného času príjemný zážitok, ktorý podporí pocit vzájomnej blízkosti a dôvery. Dôležité je vybrať si vhodnú tému, ktorá nebude zdrojom konfliktu. - - Preberte spoločné plány do budúcnosti

Rozprávajte sa o plánoch. Plánoch na budúci výlet alebo dovolenku, o tom, ako sa na ňu tešíte. Zdieľaná radosť posilní váš vzťah. Rozhovor oživia aj napohľad banálne udalosti, ako návšetva u rodiny či priateľov.

Zasmejte sa nad svojimi trapasmi

Prešli ste celé mesto so sukňou zachytenou za pásom, alebo celý deň si vykračovali s každou ponožkou inou? Povedzte o tom svojmu partnerovi. Určite sa pred ním nestrápnite, len mu ukážete, že pred ním nič neskrývate a ste úprimní. Alebo si pospomínajte na vtipné udalosti, ktoré ste prežili spolu.

Premeňte svoj hnev na smiech

Vyskúšajte si to v situáciách, ktoré sa bežne stávajú. Napríklad prídete vylepšená z kozmetického salónu a váš manžel na otázku, čo je na vás iné, odpovie, že máte nový pulóver. Keď sa namiesto rozčuľovania zasmejete, uvoľníte atmosféru, odľahčíte situáciu a zabodujete u partnera!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:20