Ktorý čas je na sex najvhodnejší?dreamstime
StoryEditor

Kedy sa oddávame sexu najradšej? Vedci prichádzajú s konkrétnym dňom i hodinou!

30.04.2023, 17:00
Vzťahy

Plánovanie romantického večera vie ohroziť práca, únava či neodkladné povinnosti. Niekedy je nakoniec spontánnosť oveľa lepším organizátorom než váš kalendár. Predsa sa ale nájdu dni a hodiny, počas ktorých si páry užívajú častejšie než obyčajne.

Časové zladenie môže byť občas náročné, no chuť užiť si spoločné chvíle veľakrát tento drobný detail vyrieši. Vedci si aj tak kládli otázku, ktorý deň v týždni je ideálny na ničím nerušené milovanie. Najčastejšia odpoveď poteší ranné vtáčatá, sedmospáči naopak ohrnú nosom. Pre niektoré veci sa však oplatí vstať, nie?

Sedí to aj na vás?

Výsledky britského projektu budú možno súhlasiť aj s vaším rozvrhom. Takmer 2000 párov dobrovoľne dovolilo výskumníkom pýtať sa ich na tie najintímnejšie otázky. V závere vyhodnotili jednotlivé odpovede a na prvom mieste sa ako deň stvorený na sex umiestnila nedeľa. Posledný deň v týždni je zrejme ideálny na to, aby ste z postele tak skoro nevyšli. Konkrétny čas je otiž deväť hodín ráno, no druhá najčastejšia odpoveď bola sobota v rozmedzí od 20:30 do 23:30. Samozrejme, v tomto prípade nejde o trvanie milovania, aj keď niektoré páry sa nenechajú zahanbiť.

Nie je žiadnym prekvapením, že pondelok je na opačnom konci rebríčka ako najmenej obľúbený deň na sex. Po príchode z práce nedokážete tak ľahko vypnúť a sústrediť sa na príjemnejšiu činnosť. Ešte stále totiž riešite, čo potrebujete kúpiť, kedy máte z pošty vyzdvihnúť zabudnutý balík a podobné otravné činnosti. Prirátajte k tomu dopravné zápchy a v tom momente neznesiete auto, ktoré sa na vás zozadu lepí, nieto ešte partnera.

Zmyselný štart dňa

Preberme si však výhody samotného milovania v skorých ranných hodinách. Ak neholdujete cvičeniu, doprajte si ho aspoň erotickom zmysle slova. Nielenže telu dodáte pohyb, ale naplní sa hormónmi šťastia, ktoré vás priam rozžiaria. Biologické hľadisko je takisto dobrým dôvodom na prežívanie posteľných radovánok už po zobudení. K neodmysliteľným mužským „rituálom“ patrí ranná erekcia, za ktorú môže vysoká hladina testosterónu. Počas dňa sa znižuje, preto sa stáva, že ráno sú náruživejší viac než obyčajne. Výhodou dobrého spánku je zrelaxovaný stav pôsobiaci tiež na naše panvové dno. Cez deň sa vplyvom stresu a ďalších faktorov stiahne, čo ale neplatí ráno. Milovanie je pre preto pre niektoré ženy lepšie vďaka tomuto uvoľneniu.

Kde sú plusy, tam sú aj mínusy. Keďže istý čas trvá, kým sa preberieme, naše svaly a nervy nie sú úplne v pozore. Dosiahnutie sexuálneho vzrušenia tak môže chvíľu trvať, čomu ale dokáže pomôcť maznanie alebo efektívna predohra.

Druhý dych počas večera

Kto dá prednosť pár minútam spánku naviac, má potom energiu na celé popoludnie. Nemôžeme zabúdať na ranné rituály, ktoré takisto dokážu zahnať vášnivé myšlienky, niekedy celkom neplánovane. Robiť potom niečo nasilu nemá v sebe želaný efekt. Obdobie po obede je síce riskom, pretože ako sa hovorí, všetka krv ide do žalúdka. Nezabúdajte ale na ďalšiu známu vetu – risk je zisk.

Koniec dňa je častou voľbou párov, ak sa celý deň nevideli a večer chcú zakončiť v spoločnom objatí. Na druhej strane to môže byť istá forma uspávania. V tomto prípade nemyslíme intenzitu výkonu, ale následky orgazmu. Vyvrcholenie je pomyslenou vstupenkou do ríše snov – uvoľnený serotonínoxytocín nám instantne zlepšuje náladu. Takisto prehlbuje lásku a spojenie k partnerovi, preto sa noc stala pre mnohých víťaznou možnosťou. Ak nelipnete na spontánnosti, s prísľubom nočného sexu máte o jeden dôvod naviac dokončiť veci v práci čím skôr.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:42