StoryEditor

Aký je ideálny vek na vstup do manželstva?

03.11.2015, 04:00
Vzťahy
Podľa vedcov by mal pár uzavrieť manželský zväzok v určitom veku, aby im manželstvo vydržalo čo najdlhšie.

Hovorí sa, že ľudské city nepoznajú časové ohraničenie. Tak, ako sa dokáže zamilovať bezhlavo dvadsaťročný, rovnako môže láska otriasť pokojne aj šesťdesiatničkou. V oblasti lásky sa nedajú vypočítať ideálne roky na manželstvo. Alebo je to inak?

Výskumník z University of Utah Nicholas Wolfinger to odmieta a tvrdí, že existuje ideálna veková hranica na uzavretie manželstva, ako píše independent.co.uk. Prišiel na to po analyzovaní údajov zverejnených prieskumom National Survey of Family Growth v rokoch od 2006-2010.  Naznačuje, že ak páry prekročia určitú vekovú hranicu, ideálny čas prešvihnú.

Podľa odborníka a profesora sociológie na univerzite, bola pravdepodobnosť rozvodu najnižšia, keď sa pár zobral vo veku 28 až 32 rokov.

"Šanca na rozvod klesá vtedy, keď sa rozhodnete pre manželský zväzok v druhej polovici svojich 20-ky a na začiatku 30-ky. Šanca však stúpa, keď sa blížite k svojej štyridsiatke," upozorňuje Nicholas Wolfinger.

Toto tvrdenie vyvolalo menší rozruch a stretlo sa väčšinou so skepsou. Naozaj existuje ideálny vek na vstup do manželstva, ktoré vydrží? Jeden z najznámejších britských terapeutov, ktorý sa zaoberá manželstvom, Andrew G. Marshall, sa domnieva, že môže byť ťažké preukázať, že máme s partnerom "dokonalý vzťah".

"Myslíme si, že máme po boku niekoho, ktorý nás chápe na 100 percent a pretože sme obaja na jednej vlne, všetky naše problémy vyriešime a budeme mať perfektný vzťah," povedal terapeut.

Všetko sa snažíme robiť tak, ako sa má. A potom sme vydesení robiť chyby. Chceme mať manželstvo v správny čas, chceme mať dokonalé šaty a miestnosť pre obrad. A čo to má spoločné s ideálnym vekom na sobáš?

"Najlepší vek na manželstvo? Žiaden. Keď ste obaja na to pripravení a chcete ísť do toho," tvrdí terapeut.

Nášľapné míny sobáša


Pred dvadsiatkou sú mladé páry nevyzreté a neskúsené. K tomu sa pridá nedostatok finančných prostriedkov, problémy s bývaním a pod. Prečo však riziko rozvodovosti stúpa po 32-ke? Vtedy máme za sebou školy, sme zamestnaní, vyzretí a ekonomicky zabezpečení. Myslíme si, že máme ideálne predpoklady na manželstvo, pritom je to inak.

Po tridsiatke už máme za sebou viaceré vzťahy a možno aj deti, čo prináša problémy v podobe nevery alebo neustále drámy vo vzťahu detí a nevlastných matiek. Niektorí čakajú až do tridsiatky a vyššie, kým sa zoberú. Podľa Wolfingera má viacero z týchto ľudí určitý problém alebo osobnostnú chybu, ktorá im bráni nájsť si toho pravého. Napríklad hašteriví ľudia  majú ťažkosti s medziľudskými vzťahmi. Vydajú alebo oženia sa nakoniec až v  neskoršom veku, keďže nenájdu nikoho, kto by bol ochotný vziať si ich. Avšak, ak uzavrú manželstvo, pravdepodobne im dlho nevydrží a je vystavené vyššiemu riziku rozvodu.

Keď sa napr. ľudia, ktorí žili dlho single, v zrelšom veku zosobášia, ťažko si budú zvykať na spoločnú domácnosť. Zrazu budú musieť robiť kompromisy a upúšťať z niektorých svojich zvykov, čo je pre nich veľmi ťažké.

Na druhej strane každé jedno manželstvo je vystavené určitému riziku rozvodu. Pokúste sa s tým popasovať a zachrániť svoj vzťah.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 09:37