Do cestovín stačí pridať zeleninu a dresing a máte nové jedlo.dreamstime
StoryEditor

Zvyšky potravín či jedla nemusia vždy skončiť v koši, takto ich môžete využiť a ušetriť

23.08.2023, 11:00
Recepty a tipy

Vyhadzovanie potravín je nielen neekologické, ale aj neekonomické. Niekedy sa však každému stane, že neodhadne množstvo potravín, ktoré nakúpi. Mali by ste určite zefektívniť vaše plánovanie nákupov, no pokiaľ sa občas stane, že to predsa len nevyjde, nemusíte hneď potraviny vyhadzovať. Stále máte niekoľko možností, ako ich spotrebovať.

Poradíme vám, čo môžete urobiť so zvädnutou zeleninou, suchým chlebom, ale aj množstvom uvarených cestovín, ktoré vám zostali z predošlého dňa.

Placky a fašírky

Fašírky, ale aj placky môžete naozaj robiť z čohokoľvek. Ak sa rozhodnete robiť mäsové fašírky, môžete pokojne ozvláštniť klasiku tým, že do nich pridáte zeleninu, ktorú treba rýchlo skonzumovať. Na jemno strúhaný zeler, cukina či mrkva, ale aj iné druhy zeleniny vo fašírkach takmer nebudete cítiť, no pridá im to na šťavnatosti. Trošku cesnaku, soli a iných korenín či byliniek a máte luxusný obed a v koši nula odpadu. Rovnako prebytky zeleniny môžete použiť na prípravu placiek. Opäť stačí vajíčko, troška múky, prípadne tvrdého syra a rýchly, zdravý a de facto lacný obed máte hotový.

Chlieb a pečivo

S pečivom to naozaj býva tak, že málo kedy odhadnete presne, koľko ho treba kúpiť. Niekedy vám chýba, inokedy neviete čo s ním. Ak máte prebytok chleba, overenou slovenskou dobrotou je chlebík vo vajíčku či hrianky. Zvýšili vám rožky a už sú suché? Pripravte si zapekanky so šunkou a syrom, alebo ich nechajte úplne vysušiť a neskôr si pripravte domácu strúhanku. Z vianočky si môžete pripraviť fantastické francúzske tousty na sladko. Receptov na ne nájdete na internete neúrekom a naozaj stoja za to. V každom prípade, ak vidíte, že pečivo nebudete môcť spotrebovať, dajte ho do mrazničky. Ani neviete, kedy vás tieto zásoby zachránia.

image

Francúzsky toust si môžete pripraviť zo staršej vianočky.

dreamstime

Ryža

Ak vám zostane ryža, nezúfajte. V tomto prípade máte naozaj kopec možností, ako ju spotrebovať. Ryža rýchlo podlieha skaze, tak ju neodkladajte príliš dlho. Rizoto so zeleninou – možno aj tou, ktorá už nie je úplne čerstvá a treba ju čo najskôr spotrebovať. Alebo zalovte vo vodách ázijskej kuchyne. Pražená ryža so zeleninou a vajíčkom je vždy dobrá voľba a určite ňou ulahodíte celej rodine. A nezabudnite ani na sladké pokrmy, akými je napríklad ryžový nákyp. Od teraz už nevyhodíte ani zrnko ryže.

Varené zemiaky

Varené zemiaky pokojne použite do placiek, alebo ich opečte na masle a spolu s vajíčkom a možno troškou slaninky, budete mať rýchlu večeru v podobe omelety. Ak ste však fanúšikom šúľancov, tak máte v podstate polovicu práce hotovú. Treba to teda rýchlo využiť. K zemiakom stačí pridať múku, vajíčko a štipku soli. Vypracujete vláčne cesto, z ktorého následne jednoducho urobíte šúľance. S makom, orechmi, alebo opečenou strúhankou, napríklad aj z rožkov, ktoré ste si usušili.

Prebytok cestovín

Vzdávame hold všetkým ženám, ktoré vedia odhadnúť pri varení správne množstvo cestovín. Niektoré to totiž stále nevieme a radšej varíme viac, ako menej a potom nevieme čo s tým. Cestoviny s tvarohom a medom sú skvelou voľbou, ale tvaroh nemusíte mať vždy po ruke. Ale nejaká zelenina sa vždy nájde. Preto si urobte cestovinový šalát so všetkou zeleninou, ktorú máte k dispozícii. Soľ, korenie a bylinky vám ho výborne dochutia. Ak máte biely jogurt, pridajte do neho cesnak a máte vynikajúci dresing, ktorý šalátu dodá tu správnu chuť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 03:02