pixabay
StoryEditor

5 jednoduchých spôsobov, ako dosiahnuť, aby deti jedli zdravšie

16.09.2016, 12:00
Recepty a tipy
Herečka a mamička Alison Sweeney našla jednoduchý spôsob, ako deti naučiť zdravo sa stravovať s úsmevom na tvári.

"Je to tak trochu výzva, dosiahnuť, aby deti jedli zdravšie. Dobrá správa však je, že existujú jednoduché spôsoby, ako začleniť do jedálnička výživné veci", hovorí Ali Sweeney, herečka a mamička dvoch detí (11 a 7). "Rodičia chcú, aby ich deti boli zdravé, ale myslia si, že to bude komplikované a aj samotná príprava stravy bude zložitá. Avšak príprava jednoduchých zdravých jedál môže byť častokrát pohodlnejšia aj pre nich," dodáva. Tu zdieľa niekoľko tipov, ako ľahko pridať viac zdravých potravín do jedál vašich detí, bez práce navyše.

1. Raňajky sú základ
Ráno môže byť často veľmi chaotické, takže držať sa toho, čo funguje, je kľúčové. "Klasické nízkokalorické obilniny sú výhrou pre deti ako aj  pre vás, pretože oni ich milujú a sú ľahké na prípravu," hovorí Sweeney. Odporúča doplniť do misky aj ovocie ako sú čučoriedky alebo maliny, najlepšie tie, ktoré sa nemusia ani krájať, pre extra vlákninu, vitamín C a minerálne látky (napríklad draslík). Keď kupujete cereálie, pozrite sa na obal, kde je na porciu 5 gramov cukru alebo menej.

2. Nechajte výživné jedlo na stole
Misa s ovocím je pekná dekorácia v kuchyni, ale tiež to môže doviesť deti jesť zdravšie. "Ak ovocie je prvá vec, ktorú vidia, budú v skutočnosti žiadať práve to," poznamenáva Sweeney. Na druhej strane, skryte preč akúkoľvek inú potravu v dome, ako sú sušienky alebo praclíky.

3. Pripravte deťom vlastné nátierky
„Ak majú vaše deti radi sendviče, tzv. "lepeňáky" a pripravujete im ich do školy, skúste napríklad majonézu, alebo kupované nátierky zameniť za vlastnoručne pripravenú humus nátierku“, radí Sweeney. Výhoda: vaše deti budú mať bielkoviny a vlákninu navyše a je to príjemná zmena a nová chuť.

4. Majte stále po ruke čerstvú, nakrájanú zeleninu aj ovocie
Pohodlie je kľúčom pre deti, obľubujú keď si môžu niečo len tak „zobkať“, či uchopiť do rúk, napríklad namiesto čipsov im nakrájajte mrkvu, jablko, či kaleráb. „Vaše dieťa sa vás neopýta, či mu môžete nakrájať melón, ale majú radi, keď to tak urobíte vy. Preto si pripravte do umelohmotných nádob zeleninu aj ovocie a uložte ich do chladničky tak, aby boli ľahko viditeľné a dostupné pre deti.

5. Zapojte ich
„Keď vám deti môžu pomôcť pri príprave jedla, majú vždy dobrý pocit z vykonanej práce“ a navyše budú oboznámení so zdravými potravinami. "Budú mať pocit, že sú súčasťou tohto zdravého jedla," dodáva Ali. "Keď sme hotoví, moje deti hovoria, "ja som toto pripravil, mami!" Pri spoločnom varení tiež učíte svoje deti o výžive. "Napríklad poviem: To je dôvod, prečo nemôžete jesť tri kopčeky zmrzliny, lebo to nie je dobré pre vaše telo. "Je lepšie naučiť ich výhody dobrého jedla a naopak nevýhody toho nezdravého, lebo skôr, či neskôr, tak môžu jesť zdravo po celý život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:01