pixabay.com
StoryEditor

"Intímne partie depilujem najčastejšie", hovorí profesionálna depilátorka

03.07.2017, 16:00
Krása a móda
Premýšľate nad depiláciou pokožky a ešte stále ste sa neodhodlali? Opýtali sme sa za vás niekoľko dôležitých otázok profesionálky. Aby ste zistili, či je naozaj taká bolestivá, koľko vydrží, ale napríklad aj to, ktoré pohlavie ju zvláda lepšie...

Katarína Kružliaková vyštudovala kozmetiku v Nitre a v tomto meste sa jej venuje už 12 rokov. Momentálne pracuje v salóne Beauty & Style. Vďaka rôznym kurzom, ktoré si robila popri zamestnaní zistila, že práve depilácia je to, čomu sa chce venovať. Denne depiluje rôzne časti tela ženám aj mužom, a ako sama hovorí, veľmi ju to baví: „Moja práca sa mi stala až vášňou a baví ma tak naozaj. Keď sa práca stane tvojim koníčkom, nemáš ani pocit, že pracuješ. Je to môj životný štýl, moja súčasť".

Je to trochu netradičné povolanie, robiť depilátorku...Čo ti to naozaj prináša?

Ja to naozaj milujem. Baví ma to možno aj pre okamžitý efekt, ktorý je viditeľný. V tejto práci som miestami až chorobný puntičkár. Nie raz sa mi stalo, že zákazníčka nezvládla depiláciu a mne to doslova vŕtalo v hlave a poslala som jej správu, že nemôžem kvôli tomu spať a či by nebola taká zlatá a neprišla na „dorábku“. S ohľadom na to, že veľa krát je depilácia aj intímna, snažím sa udržiavať uvoľnenú atmosféru, aby zákazníčka či zákazník nemali nepríjemný pocit a s radosťou sa vracali späť a aby som zároveň aj spríjemnila bolestivé chvíle pri samotnej depilácii. Možno aj tým sa stala väčšina mojich zákazníkov aj mojimi priateľmi. Aj keď vykonávam denne v podstate tu istú činnosť, aj tak je každý môj deň iný vďaka ľuďom, ktorí sú úžasní...Aj keď si niekto môže myslieť, že depilovanie nie je také záživné, na počudovanie o zábavu mam postarané (smiech) a o vtipných príhodách by som mohla napísať knihu. Musím ale samozrejme zachovať diskrétnosť k mojim zákazníkom.

Prečo odporúčaš depiláciu voskom? Aké sú jej hlavné výhody oproti holeniu?

Za pomoci depilácie voskom možno odchlpovať celé časti tela, intímne partie nevynímajúc. Depilácia voskom je jedna z najefektívnejších metód, nakoľko odstráni chĺpky aj s korienkami. Tým, že sa chĺpok odstráni, ani po dlhšom čase nenastáva nepríjemný pocit "strniska" oproti klasickému holeniu žiletkou. Pocit hladkých nôh vydrží niekoľko týždňov. Výhodou depilácie je najmä to, že sa korienky oslabujú a chĺpky sú jemnejšie. Pri klasickom holení žiletkou môže nastať spevnenie chĺpkov a tým pádom aj jemné chĺpky sú viditeľnejšie. Avšak je veľmi dôležitý správny postup pri depilácii, tým sa dokáže zamedziť podrasteniu chĺpkov.

Je depilácia bolestivá? V ktorých miestach najviac?

Treba poznamenať fakt, že depilácia je bolestivá a to je, podľa mňa, jej veľká nevýhoda. Avšak, je to vždy individuálne. Každopádne záleží na prahu bolesti danej zákazníčky a na tom, ako znáša daný typ bolesti. Pri určitých partiách tela, je bolesť prevažne "tupá", ktorá hneď zmizne a niekde zase "štipľavá", ktorá postupne doznieva. Pri ženách dôležitosť zohrávajú hormóny, ktoré ovplyvňujú znášanie bolesti. Väčšina žien ťažšie znáša bolesť počas menštruácie, preto s ohľadom na individuálnosť každej ženy si treba nájsť vhodné obdobie. Väčšinou, najnepríjemnejšie sú intímne partie, ale opakovanou depiláciou, tým ako sa prerieďuje ochlpenie a chĺpky vyrastajú jemnejšie, je aj depilácia týchto partií po viacerých zákrokoch znesiteľnejšia. 

Kedy je najlepšie začať s depiláciou?

S depiláciou sa dá začať kedykoľvek. V mladom veku je veľmi diskutabilné, kedy je vhodný čas, pokiaľ však zákazníkov trápi nadmerné ochlpenie a spôsobuje im to istým spôsobom traumu, je práve depilácia lepšiu cestou naproti holiacemu strojčeku, najmä pri častiach tela, ktoré sú bežne viditeľné (ruky, horná pera a pod). Treba rátať aj s tým, či sú schopní, resp. ochotní zniesť bolesť. 

Je potrebné pokožku na depiláciu špeciálne pripraviť?

Pokožku netreba špeciálne pred zákrokom predpripravovať.

Ako je to so starostlivosťou pokožky po depilácií? Je treba používať špeciálne prípravky? Vznikajú kožné reakcie?

Problém, ktorý sa môže objaviť v dôsledku podcenenia správneho ošetrenia pokožky po depilácii je zarastanie chĺpkov. Skvelou prevenciou v tomto prípade je pravidelné používanie peelingu. Neodporúča sa však tesne po samotnej depilácii, nakoľko je pokožka najzraniteľnejšia. Po depilácii sa pokožka ošetrí olejom, krémom či sprejom alebo tinktúrami. Všetko závisí od typu pokožky. Pokožka každého inak reaguje na samotnú depiláciu a je inak citlivá, rovnako ako na kozmetiku všeobecne. Každý máme iný typ pleti , teda je samozrejmé, že koža má iné reakcie a každému niečo iné vyhovuje. Mnohí profesionáli dávajú prednosť prípravkom bez parfumácie a alkoholu. Sú totiž známe tým, že nevysušujú a je pri nich menšia pravdepodobnosť negatívnej reakcie. Treba však dodať aj to, že alkohol dezinfikuje, čo je takisto dôležité. Po depilácii sa nám totiž do raniek môžu dostať baktérie, ktoré sa prirodzene nachádzajú na povrchu kože. Môže tak vzniknúť nepríjemný zápal - tzv. folikulitída. Vhodnou dezinfekciou jej vieme jednoducho predísť. 

Ako často je potrebné chodiť na depiláciu?

Hladká pokožka po depilácii voskom vydrží tri týždne až mesiac, nakoľko vosk odstraňuje chĺpky aj s korienkom. Chĺpky rastú v priemere rýchlosťou cca 6 mm mesačne. V lete, najmä vďaka rýchlejšiemu prietoku krvi, sa zlepšuje aj výživa vlasových korienkov, teda rastú rýchlejšie. 

Je možné naraz oddepilovať celé telo?

Depilácia celého tela je možná, no opäť závisí od prahu bolesti zákazníka/čky. 

Čo v prípade, ak má niekto veľmi citlivú pokožku? Je možné, aby depiláciu absolvoval?

Depilácia citlivej pokožky je možná za pomoci použitia voskov presne určených na tento typ pokožky. No treba brať do úvahy aj iné faktory. Pri liečbe akné niektorými antibiotikami sa neodporúča depilácia, pretože koža je dehydratovaná a oslabená. Po nanesení vosku môže dôjsť k strhnutiu vrchnej vrstvy pokožky, kde následné vzniká chrasta. Avšak tieto informácie by mal poskytnúť lekár pri začatí liečby, aby bol s nimi klient oboznámený a oznámil ich pred začatím depilácie. Týka sa to najmä pri depilácii na tvári. 

Kto vo všeobecnosti lepšie zvláda depiláciu? Muži alebo ženy?

Jednoznačne ženy, aj keď výnimky potvrdzujú pravidlo. Ženy sú, podľa mňa, viac prispôsobené tomuto typu bolesti. 

Zákazníci chcú radšej celkovú depiláciu alebo majú špeciálne požiadavky? S akými najkurióznejšími si sa stretla?

Každý si nájde to, čo mu viacej vyhovuje. Niekto preferuje celkovú depiláciu, inému stačia iba niektoré partie. Špeciálne požiadavky tiež nie sú výnimkou, ako napríklad oddepilovanie len jednej ruky, rôzne tvary v oblasti bikín, farbenie či odfarbovanie ochlpenia.

Ktoré časti depiluješ na tele najčastejšie?

Najfrekventovanejšou depiláciou u žien sú jednoznačne nohy, ruky a bikiny. U pánov prevláda hruď, chrbát, podpazušie. Vo všeobecnosti najčastejšie depilujem práve intímne partie.

Aký máš názor na domácu depiláciu? Stretla si sa s prípadmi, ktoré nedopadli dobre?

Čo sa domácej depilácie týka, svojím spôsobom v tom nevidím nič zlé, no je veľmi dôležité, vedieť ju vykonať správne, aby nevznikli podliatiny a rôzne ranky na koži. Dôležitosť zohráva smer nanášania vosku a následné strhnutie a aj uhol, pod akým sa papierik strháva z kože. Správnym uhlom sa zamedzí tomu, aby sa chĺpky zlomili a taktiež tomu, aby chĺpky podrastali pod kožu a následne zostala koža hladká. Pri domácej depilácii som sa stretla s tým že zákazníčka prišla s modrinami väčšinou je to spôsobené tým že koža nie je dostatočne natiahnutá alebo tým že sa "zasekne" papierik. Spôsobovať bolesť sám sebe je náročnejšie ako sa zdá a preto si človek nedokáže „trhnúť“ s takým švihom ako profesionál.

Profesionálna depilátorka. Archív

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 12:57