pexels.com
StoryEditor

Jahodová sezóna: Dajte si ich dvakrát, na tanier aj na pleť

06.06.2017, 07:00
Krása a móda
Jahoda je nielen chutná bobuľa, známa a milovaná všetkými od detstva, skvele tiež poslúži ako kozmetický prípravok. Domáca maska či peeling dokážu prebudiť pleť k životu a dodať veľa prospešných látok, ako sú vitamíny, minerály alebo stopové prvky. Tvár tak získa svieži a zdravý vzhľad.

"Jahody sú bohaté najmä na vitamín C, na minerály a ďalšie cenné látky. Posilňujú imunitný systém, a pretože ich tvorií takmer z 90% voda, podporujú tiež hydratáciu a regeneráciu pleti. Celkovo potom vedú k väčšej vitalite pleti, jej pružnosti a kráse, navyše skvele chutia, "hovorí korektívna dermatologička Iva Obstová.

Pomocník proti akné

Ak však jahodám neholdujete, môžete ich využiť ako letného kozmetického pomocníka. Najmä ak vás trápi problematická pleť a akné. Obsahujú totiž dusíkaté látky a triesloviny, ktoré majú protizápalové a antiseptické účinky.

"Sú vhodné pre liečbu akné, stiahnutie pórov a obmedzenie výskytu pupienkov a čiernych bodiek u mastnej pleti. Okrem toho obsahujú prvky, ktoré znižujú napätie pokožky, umožňujú presvetlenie pleti a dodávajú jej lesk, "hovorí kozmetička Hana Volfová.

Skúsiť ich môžete napríklad v jednoduchej jahodovej maske. Stačí dôkladne niekoľko jahôd roztlačiť na kašičku, premiešať s bielym jogurtom a dať schladiť do chladničky. Potom nanesiete na tvár a necháte približne pol hodiny pôsobiť. Potom tvár dôkladne umyte. "Jahodovú masku odporúčam ľuďom s mastnou pleťou, ak máte citlivú pleť, nie je pre vás maska tým pravým," radí kozmetička.

Peeling proti celulitíde

A dodáva, že na ošetrenie nôh je zase dobrý jahodový peeling. Dostane totiž z kože odumreté časti. "Jeho výroba je veľmi jednoduchá. Jahody roztlačíme s trochou olivového oleja a kúpeľovou soľou. Masku môžete použiť aj na celulitídu, "opisuje Hana Volfová.

Hoci majú jahody mnoho prospešných účinkov, môžu zároveň vyvolať aj silnú alergickú reakciu. Najprv skúste malé množstvo naniesť na predlaktie a chvíľku počkať, či vaša pokožka bude reagovať.

"Jahody sa neodporúčajú ľuďom s citlivou pleťou, preukázanou alergiou na toto ovocie a tiež vzhľadom ku skríženým alergiám napr. ľuďom trpiacim alergiou na acylpyrín," uzatvára kozmetička Hana Volfová.

Podľa výskumného tímu z univerzity vo švédskom Lunde, ktorý alergén v jahodách identifikoval, je na vine proteín obsiahnutý v červenom farbive. U citlivých osôb vyvoláva svrbenie a opuchy v ústach a v hrdle. U ľudí, ktorí sú alergickí na červené jahody, naopak svetlé odrody alergie nevyvolávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:55