pixabay.com
StoryEditor

Jar plná noviniek: návrat oslávia retro podpätky aj gumové šľapky

19.03.2017, 15:00
Krása a móda
Autor:
iDnes
Pohodlie je u topánok kľúčové a v posledných rokoch to platí snáď najzreteľnejšie v histórií. Teniskový trend ešte nevyhasol, ale návrhári a značky ponúkajú na novú sezónu i ďalšie komfortné varianty: rovné platformy, nízke podpätky, zaväzovanie okolo členku aj pásky cez pätu. Inšpirujte sa.

Platformy a flat-formy
Spomínate si na skupinu Slade alebo speváka Davida Bowieho v jeho najextravagantnejšom období v sedemdesiatych rokoch? Glam-rockový trend pokračuje a nosia sa topánky na naozaj vysokých platformách. Čím lesklejšie, farebnejšie, vyššie a vesmírnejšie, tým lepšie – inšpiráciu zbierajte napríklad u Marca Jacobsa. Ak máte radšej športový štýl, voľte rovno variantu takzvaných „flat-forms“, ktoré evokujú orientálnu módu šmrncnutú atletickým vzhľadom. A sú prekvapivo pohodlné, píše idnes.cz.

marcjacobs.com

Členky v strede záujmu
Lodičky, sandálky a balerínky s pásikom okolo členku sú kľúčovým trendom novej sezóny, aj keď vlastne z módy nikdy nevyšli. Nielen že sú univerzálne slušivé, opasok alebo pásiky naviac zvyšujú komfort a stabilitu. Na to v posledných rokoch prihliadajú ako návrhári, tak i zákazníčky a v dôsledku toho samozrejme aj dostupnejšie značky. Takže si stačí vybrať: strávite nadchádzajúcu sezónu v nadčasových páskových sandáloch, alebo vo zvlášť módnych topánkach so zaväzovaním na mašľu?

Archív Next shoes

Odhalené päty
Pred začiatkom jari sa možno budete chcieť objednať na pedikúru. Veľkým hitom sú totiž topánky, ktoré odhaľujú päty. Len päty. Môžu to byť balerínky s mierne zúženú špičkou, netradičné sandále so šnurovaním ako od Givenchy (po vzore francúzskeho módneho domu je môžete doplniť ponožkami) alebo naše favoritky, pohodlné lodičky na nízkom podpätku a s opaskom nad pätou, aké sa objavili napríklad na prehliadkach Marni a Mother of Pearl.

Archív Baťa

Ani vysoké, ani nízke
Podpätok s výškou okolo troch až piatich centimetrov, ktorému sa slovensky roztomilo hovorí "kačička" a anglicky ešte milšie "mačiatko heel", bol veľkým hitom v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Od tej doby sa čas od času vracia do hry - k radosti všetkých žien, čo sa rady obliekajú elegantne a zároveň sa na vysoké podpätky moc necítia. O najštýlovejšie príklady sa na týždňoch módy postarali francúzske módne domy ako Céline, Chloé a Dior, ale aj talianska Prada.

Archív Humanic

Tak škaredé, až sú pekné
Trend "škaredých" topánok sa vracia skoro každý rok, aby v nečakané hrdinky módneho sveta premenil zdravotné sandále, najrôznejšie papuče alebo milované i zatracované "uggs". Tento rok si dizajnéri posvietili na gumové topánky, ktoré sme zvyknutí vídať skôr na slovenských záhradkách a chorvátskych plážach než na veľkých módnych udalostiach. No, tento rok možno všetko bude inak; poďakujte návrhárom Christopherovi Kanovi, Tonymu Liu a Johnovi Gallianovi za módny dom Maison Margiela.

Archív Deichmann

Nielen k bazénu
Do kategórie topánok, ktoré sa z obyčajných premenili na vysoko žiadané, spadajú aj takzvané "pool slides", slovensky jednoducho "tie gumové alebo penové šľapky k bazénu". Ohŕňať nad nimi nos by bola škoda, vo svojich kolekciách ich totiž majú snáď všetky významné značky. A rozhodne neplatí, že ich využijete len pri prebiehaní zo spŕch ku skokanskému mostíku. Najlepšie vyzerajú v neutrálnych farbách a so športovými ponožkami aj bez; alebo v žiarivých farbách, ako ich majú radi talianski návrhári.

Archív Desigual

Nová sezóna, nové kolaborácie
Tenisky sú kapitola sama o sebe.  Absolútny módny vrchol síce už majú za sebou, ale len tak sa ich vzdať nemusíte. Kto chce tento rok urobiť zvlášť veľký dojem nielen na "sneakerheads" čiže zapálených milovníkov a zberateľov tenisiek, ale na všetkých okolo, mal by siahnuť po futuristickom designe, alebo po jednej zo zaujímavých sezónnych kolaborácií. Je z čoho vyberať.

Tak napríklad adidas sa tento rok spojil s belgickým návrhárom Rafe Simonsom, s Američanom Rickom Owensom aj s progresívnou japonskou značkou White Mountaineering, Nike zase s návrhárkou Rei Kwakubo a.k.a. Comme Des Garcons, Reebok s ultra-populárnym módnym domom vêtements a značka FILA s ruským enfant terrible Gosh Rubchinským. Veľkými hitmi budú tento rok tiež netradičné spojenia luxusného módneho domu Louis Vuitton a streetwearovej značky Supreme alebo variant Nike Air Force 1 podľa vychádzajúce hviezdy Virgila Abloha, zakladateľa značky Off-White.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 10:23