unsplash.com
StoryEditor

Všetko o BOTOXE: Odpovede na otázky, na ktoré ste sa báli opýtať

28.08.2021, 15:00
Krása a móda
Prečítajte si všetko potrebné o botoxe a jeho aplikácii. Je pre vašu pleť vhodný?

Botox je najčastejším riešením pri prvých známkach starnutia. Pomocou neho vieme odstrániť menšie, či väčšie vrásky, no dokáže pomôcť aj pri iných problémoch.

Čo je to botox?

Botox, teda Botulotoxín A, je čistý proteín, ktorý uvoľňuje svaly zodpovedné za tvorenie dynamických vrások, vznikajúcich v procese starnutia. Mimika tváre spôsobuje kontrakcie tvárových svalov, ktoré naťahovaním kože vytvárajú vrásky a drobné línie v oblasti tváre. 

Ako sa botox aplikuje?

Dávka botoxu sa aplikuje tenkou ihličkou do konkrétnych miest, kde chcete odstrániť nežiadúce vrásky. Týmto úkonom dochádza k svalovému uvoľneniu, ktorého dôsledok je vypnutie pleti a vyhladenie nežiadúcich vrások. 

Koľko trvá aplikácia botoxu?

Zákrok je pomerne len otázka niekoľkých minút, nie je to nič invazívne a bolestivé. Ihneď po aplikácii môžete existovať úplne normálne, nič vás neobmedzuje.

Ako dlho účinkuje botox?

Zlepšenie vrások je vidieť niekoľko dní po aplikácii. Efekt vypnutia pleti trvá niekoľko mesiacov, približne 4 až 7, je to pomerne individuálne. Pri opakovaných aplikáciách sa účinok predlžuje o niekoľko mesiacov. 

Kedy by sa botox nemal aplikovať?

Aplikácia botoxu by sa nemala aplikovať pri prípadnej alergii na preparát, v tehotenstve a pri kojení, u pacientov s periférnymi motorickými neuropatickými ochoreniami a pri používaní niekoľkých liekov (povie vám sám lekár). Ideálna je konzultácia pred zákrokom. 

Môžu sa dostaviť aj vedľajšie účinky po aplikácii botoxu?

Môžu, no sú len dočasné a života neohrozujúce. V mieste vpichu sa môže objaviť modrinka, svrbenie, či začervenania, ktoré po pár dňoch zmiznú.

Na čo všetko sa používa botox?

Botox má v estetickej medicíne veľa možností využitia. Nie len na dočasné vypnutie pleti, no napríklad aj na prevenciu bolesti hlavy u pacientov s chronickou migrénou, či vie dokonca aj ovplyvniť svaly močového mechúra a znižuje únik moču. Používa sa aj pri nadmernom potení, botox sa môže aplikovať napríklad aj do podpazušia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 19:50