shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás stále častejšie vypadávanie vlasov? Poznáme zaručené riešenie!

30.07.2021, 14:00
Krása a móda
Padanie vlasov je háklivý problém, ktorý nás oberá o krásu aj nervy. V dnešnej dobe sa však už dá riešiť aj účinnejšie ako len žihľavovým šampónom.

Ktorá z nás by nechcela oslnivú hrivu po celý svoj život? Chceme ju všetky! Klišé, že vlasy sú korunou krásy, je jednoducho pravda – nik sa asi nebude hádať, že riedke a slabé vlasy sú väčšia výhra ako husté a silné. Nie ku všetkým z nás však v tomto ohľade bola príroda rovnako spravodlivá. Najhoršie je, ak ich nemáme „bohvieaké“ a ešte v nejakej situácii o ich časť aj prídeme. Kým plešatý muž to dokáže „ukecať“ a na hustote jeho vlasov zasa až tak nezáleží, žena s plešinou má zničený život a doráňané sebavedomie. Môžu sa však stať aj také veci. Na vine sú najčastejšie hormóny, ale aj iné faktory. A pretože túto intímnu záležitosť, o ktorej sa príliš nehovorí, možno riešite práve vy, vyspovedali sme dermatologičku MUDr. Janu Šrámekovú, ktorá je odborníčkou na laserové ošetrenia.

Aké sú všetky dôvody padania vlasov?
Padanie vlasov, ktoré vedie k výraznému preriednutiu, je najčastejšie podmienené hormonálne, keď vzniká takzvaná androgenetická alopécia (plešivosť). Príčinou však môže byť aj užívanie niektorých liekov, liečba nádorov, ochorenia s vysokými horúčkami, pôrod, stres, zlé a jednostranné diéty a podobne.

Niekto sa trápi s padaním vlasov stále, niekto vôbec. Prečo je to tak?
Preto, lebo rozhoduje v prvom rade genetika, ale aj hormonálne zmeny, ktoré každá z nás znáša inak, lieky, ktoré užívame (napríklad antidepresíva, cytostatiká), životný štýl, niektoré ochorenia a podobne. Zo všetkých typov plešatenia ide v 85 % o androgénnu alopéciu, ktorou sú muži postihnutí oveľa častejšie. U žien, čo sa populácie týka, do 50 rokov ide o 13 % výskyt, ale napríklad už vo veku nad 60 rokov až o 35 % výskyt. Ženy aj muži s androgénnou alopéciou sa rodia s vlasovými folikulami, ktoré sú citlivé na hormón dihydrotestosterón. Tento hormón spôsobuje postupné zmenšovanie vlasových folikulov a tie produkujú stále tenšie a jemnejšie vlasy a namiesto normálnych vlasov zostáva len jemné „páperie“. Obom pohlaviam sa však dá pomôcť.

Čo sa považuje za „chorobné vypadávanie“ a čo je ešte o. k.?
Normálne vypadne denne 50 – 100 vlasov. Ak sa vypadávanie zvýši asi o 15 %, treba vyhľadať odborníka. Zjednodušene povedané, ak sa deje niečo, čo by nemalo, vlasy nachádzame všade. Vo vani, na vankúši, na oblečení. Často stačí prehrabnúť si vlasy rukou a medzi prstami zostávajú uvoľnené vlasy.

Ak mám raz riedke vlasy, dá sa docieliť, aby boli hustejšie?
Ak raz mám riedke vlasy od detstva, je to dané geneticky a nedá sa to zmeniť. Tu skôr ako dermatológ pomôže skúsený kaderník perfektným strihom a účesom. Taktiež poradí správne ošetrovanie špeciálnymi prípravkami, prípadne navrhne zahustenie vlasov nadpojením. Používať vhodnú vlasovú kozmetiku tiež nie je na škodu pri jemných, lámavých alebo zničených vlasoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 00:00