StoryEditor

Drahšia kozmetika je niekedy iba otázkou prestíže, tvrdí vizážista

24.08.2015, 05:00
Krása a móda
Aké sú trendy vizáže? Čoho by sa mali ženy vyvarovať pri líčení? Aj to prezradil vizážista Tomáš Vida v rozhovore exkluzívne pre web magazínu Evita.

Keďže sa zaoberáte vizážou, prichytili ste sa niekedy pri tom, ako si obzeráte vizáž žien vo svojom okolí a hodnotíte ich?

Určite áno. Ženy vo svojom okolí hodnotím, mám to už také "zautomatizované" :). Ak je žena nalíčená vkusne a pekne, pravdepodobne upúta pohľady mnohých ľudí. Rovnako to platí aj v opačnom prípade.

Keď je kozmetika drahá, máme tendenciu si myslieť, že je zároveň kvalitná. A naopak, pri lacnej kozmetike si myslíme, že veľa kvality "nepobrala" a nie je účinná. Aká je pravda? Čo a aké produkty si kupovať?

Nemyslím si, že cena sa vždy musí zákonite rovnať kvalite. Sú značky, pri ktorých to platí stopercentne, no sú aj také, ktoré nás presviedčajú o opaku. Vyššia cena je v niektorých prípadoch iba otázkou prestíže. Platí to rovnako ako pri iných, tzv. značkových tovaroch, akými sú oblečenie či elektronika. Každá žena by si mala nájsť to, čo jej naviac vyhovuje. Určite sa aj medzi lacnejšími produktami nájdu kvalitné kúsky. 

Aké sú aktuálne trendy v líčení a vizáže?

Trendy sa ako v móde tak aj v líčení obmieňajú veľmi rýchlo. Existuje dokonca niekoľko trendov, ktoré sú na výslní v určitom období súčasne. Farbou roka 2015 je vínovočervená Marsala. Tá sa udomácnila nielen v obchodoch s oblečením, ale aj v líčení. Ďalším, pomerne výrazným trendom sújemnosť a minimalizmus prenesené do líčenia. „Nahé“ líčenie pôsobí prirodzene, sviežo, mladistvo a zároveň upravene.

Prezraďte, aký je rozdiel pri líčení človeka na fotku a do videoklipu či prehliadku?

Pri líčení na rôzne príležitosti je potrebné brať do úvahy najmä svetelnosť daného prostredia. Zaváži, či ide o fotenie, resp. natáčanie v interiéri alebo exteriéri.

Máte nejaký tip na líčenie pre mladú 20-ročnú ženu a tiež pre ženy po 50-tke?

V oboch prípadoch je najdôležitejší výber vhodných produktov. Treba vziať do úvahy najmä typ pleti a farebný tón. Ideálne je osvojiť si správnu techniku pri líčení a vedieť produkty správne kombinovať medzi sebou. Najmä v prípade zrelšej pokožky by som na základné denné líčenie nevynechával vysoko hydratačný krém. Dobre poslúži korektor, púder, riasenka, farba na líčka a rúž alebo lesk. S make-upom opatrne, nie vždy je totiž potrebný plne krycí make-up. Môže žene pridať na veku. V prípade mladej ženy odporúčam siahnuť po BB kréme. Pleť nezaťažuje, zároveň ju vyživuje, chráni a farebne zjednotí. 

Aké chyby robia ženy často pri líčení?

Asi jednou z najčastejších chýb je neodhadnutie správneho odtieňa make-upu či púdru. Celé líčenie potom vyzerá neprirodzene a komicky. V tomto roku je jedným z trendov aj výrazné obočie. Mnohé ženy, ktorým príroda husté obočie nenadelila, si ho musia dokresľovať. Ostré hrany či výrazné oblúky však na kráse nikomu nepridajú. Tvar by mal prirodzene kopírovať líniu oka.

Občas sa stane, že žena ráno nestíha a na úpravu vzhľadu má 10 minút. Čo by ste jej poradili? Ako na dokonalý make-up v krátkom čase? Na čo by sme nemali zabudnúť?

Základom pre rýchly make-up je prax. Ak sa líčite prvýkrát, určite vám to zaberie viac času ako žene, pre ktorú je líčenie každodennou rutinou. Na rýchle líčenie na bežný deň postačí korektor, BB krém alebo trocha púdra na zjednotenie tónu pleti, farba na líčka, riasenka a lesk či rúž. V ideálnom prípade nikdy nevynechajte hydratačný krém.

Aký je váš najobľúbenejší produkt, ktorý používate?

Základom líčenia sú make-up, korektora sypký transparentný púder. Pravdepodobne by som z nich nevybral iba jedného favorita.

Aké máte plány do budúcna?

V súčasnosti pracujem ako vizážista značky Dermacol. Moja práca ma baví a napĺňa. O budúcnosti zatiaľ výraznejšie neuvažujem, nechám sa prekvapiť, čo prinesie.

Chcete niečo odkázať čitateľkám webu magazínu Evita?

Rád by som odkázal, že sa nemusia báť pri líčení aj experimentovať. Make-up nie je nič permanentné, ak sa niečo nepodarí, jednoducho ho odlíčite. Hlavné však je, aby vždy boli samé sebou a cítili sa dobre. Odraz vnútornej pohody bude určite viditeľný aj zvonka. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:47