dreamstime
StoryEditor

Čierne bodky dokážu potrápiť aj v pokročilom veku. Ako sa ich účinne zbaviť?

01.07.2021, 14:30
Krása a móda
Čierne bodky trápia každú z nás. Ako sa ich účinne zbavíme?

Ako vznikajú?

Čierne bodky, odborne nazývané komedóny, sú upchaté póry, v ktorých sa nachádza prebytočný maz, nečistoty z povrchu pleti a odumreté bunky. Čierne bodky môžu byť otvorené a zatvorené. Otvorené v kontakte so vzduchom oxidujú a to vytvára ich čierne zafarbenie. 

Čo zaručene NEpomôže?

Drsné odstraňovanie čiernych bodiek je nesprávne a hlavne, neúčinné. Síce ich odstránime povrchovo a na určitú chvíľu nebudú viditeľné, za nedlho sa objavia opäť, pretože sme ich odstránili len povrchovo, nie hĺbkovo. Čistenie pomôže odstrániť povrchový maz, ale čierne bodky sú zakorenené. Neskúšajte ani peroxid vodíka, vašej pleti skôr uškodí, ako pomôže. Tento prípravok vám pleť len zbytočne vysuší, čo bude mať za dôsledok prebytočný maz a upchatie pórov.

Ako SPRÁVNE odstrániť čierne bodky? 

Základom je dôkladné vyčistenie pleti a hydratácia. Pleť treba najprv zbaviť nečistôt, používajte produkty na čistenie určené na aknóznu pleť. V žiadnom prípade si nesiahajte na tvár neumytými rukami, pretože póry ešte viac zanesiete. Po dôkladnom vyčistení nezabúdajte na hydratáciu pleti. Bez nej sa vám pleť vysušuje, tvorí sa prebytočný maz a ten neumožňuje pleti dýchať, čím sa póry upchávajú. Hydratácia kvalitnými produktami nám pomôže k tomu, aby sa netvoril prebytočný maz a aby pleť ostala hebká a čistá. 

Najdôležitejšie kroky pri zbavovaní čiernych bodiek

1. Čistenie pleti

2. Hydratácia

3. Pleťové masky vám pomôžu zbaviť sa čiernych bodiek. S maskami určenými na čierne bodky sa zbavíte prebytočných olejov, mastnoty a odumretých buniek.

4. Nedotýkajte sa pleti neumytými rukami!

5.Často si vymieňajte obliečky na vankúš a pozor na dekoratívnu kozmetiku a nesprávne produkty na pleť, ktoré by vám mohli póry upchať a tým vašej pleti uškodiť.

6.Pleť môže ovplyvňovať aj životospráva, dbajte na zdravú stravu a pite dostatočné množstvo tekutín. 

7.Nevytláčajte sa sama doma! Nechajte to na profesionálov. Odborná kozmetika je skvelou alternatívou, pretože odborník sa o vašu pleť postará najlepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:38