instagram/ nataliamuchova
StoryEditor

Modelka Natália apeluje na dôležité témy: Ľudí viac poburuje to, že sa neholím, než diskriminácia žien

11.04.2021, 21:00
Krása a móda
Má 23 rokov a aj keď by si mohla bezstarostne užívať život, zaoberá sa témami, ktoré sú tabu - no rozhodne by byť nemali. A to aj napriek tomu, že ju mnohí považujú len za peknú tváričku.

Si vnímaná ako modelka. Ja, keď som prvýkrát videla tvoju fotku, som si povedala – to je krásna žena. Teraz už viem, že sa zaoberáš aj feministickými a vážnejšími témami a preto sa pýtam, ako vnímaš tento kompliment?

V prvom rade by som sa srdečne chcela poďakovať za rozhovor a pozdraviť čitateľky/čitateľov!

Toto je veľmi zaujímavá otázka, ktorá mi určite bude behať po rozume ešte hodnú chvíľu. Čo mi hneď napadlo, je kontext – veľmi záleží na tom, akým spôsobom a v akom súvise je kompliment podaný. Keď sa vzťahuje napr. na nejakú modelingovú fotku, ktorej cieľom je esteticky dobre zapôsobiť, tak ma kompliment “si krásna žena“ poteší, ale keď mi toto isté niekto napíše napr. pod videom o sexuálnom obťažovaní, tak mi to príde maximálne nemiestne. Akože haló, počúvali ste ma vôbec? Najmä ženy sú častokrát redukované na svoj výzor a to sa bohužiaľ deje aj v mojom prípade. Toto je problémom v akomkoľvek zamestnaní... nie iba v modelingu, ale aj v žurnalistike, vede alebo politike. Čím viac si vnímaná ako pekná, tým viac sú ľudia potom prekvapení z tvojej inteligencie a tým viac svoj rozum a iné zručnosti musíš dokazovať. Preto mi urobí najväčšiu radosť, keď niekto pochváli kvalitu mojej práce.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa NATALIA MUCHOVA (@nataliamuchova)

Ja by som však ešte na chvíľu šla k tvojej modelingovej kariére. Kedy a za akých okolností začala?

Moja cesta k modelingu bola kľukatá a pomerne dlhá, kedže s mojimi 168 cm nespĺňam výškové požiadavky pre modelku. V posledných rokoch sa v brandži začalo propagovať viac diverzity a pomaly sa objavuje na scéne aj viac tzv. petite models, čo je super!  Keď som pred 6 rokmi, po skončení strednej školy, začala s modelingom, tak ma najskôr žiadna agentúra nechcela. Všade ma odmietli, lebo som bola príliš nízka. Musela som najskôr vyše roka makať na svojom portfóliu, sama si zháňať práce a dokázať, že viem byť v tomto jobe uspešná, než mi moja 1. agentúra vôbec dala šancu. Ale stálo to za to.

A teraz teda naspäť k tomu tvojmu. Kedy si si uvedomila tie vážnejšie témy, ktorým sa venuješ? Myslím tým, kedy nastal ten bod.. vieš, že svet nie je len o pozlátku a kráse.

Už od malička som sa zaujímala o hlbšie súvislosti a skúmala okolitý svet. Vždy som milovala analyzovať rôzne veci, akurát som tieto diskusie neviedla na internete. Keď som potom začala tvoriť na sociálnych sieťach, tak veľmi rýchlo prišiel bod, kedy ma nebavilo robiť tie klasické youtube challenge a insta selfies a uvedomila som si, že by som chcela ľudom odovzdať niečo viac.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:58