archív Imfit, dreamstime
StoryEditor

Chcete mať krásnu pleť? Základom sú tieto potraviny, tvrdí výživová poradkyňa

07.04.2021, 14:00
Krása a móda
Nemusíte investovať do drahých krémov. Začnite tým, čo konzumujete.

Podľa výživovej poradkyne Izabely Matúšovej je dôležité jesť pestro a neobmedzovať sa v žiadnych potravinách. Práve týmto princípom sa riadi aj ona. ,,Keď klientom tvorím stravovací plán, je vyvážený a pestrý. Aj vďaka tomu mi klientky píšu, že sa im zlepšila pleť a dokonca aj zredukovalo akné. Všetko je naozaj o strave a o tom, ako sa o seba staráme aj zvnútra, pretože sme doslova to, čo jeme,'' vyjadrila sa pre Evita magazín Izabela.

Je mnoho potravín, ktoré nám vedia pomôcť mať krajšiu pleť, ale na druhej strane je aj mnoho potravín, ktoré by sa mali radšej obmedziť. Najväčší nepriateľ krásnej pleti je podľa výživovej poradkyne rafinovaný cukor a taktiež nadmerná konzumácia bielej múky. Ak mate problematickú pleť so sklonom k akné, tak konzumáciou rafinovaného cukru si to ešte zhoršíte, pretože takejto pleti prekáža vysoký glykemický index. Keď si zoberieme napríklad čokoládu, ak si vyberiete mliečnu tak tá má mnoho rafinovaného cukru, ktorý vám následne škodí aj na pleť. Na druhej strane ak si vyberiete horkú čokoládu, tak tá pôsobí na pleť veľmi priaznivo - nakoľko obsahuje mnoho antioxidantov. Výber je naozaj len a len na vás.

Čo teda konzumovať? ,,Ako som už napísala vyššie, tak treba mať hlavne vyvážený a pestrý jedálničiek. Treba uprednostňovať potraviny s nízkym glykemickým indexom a jesť potraviny s vysokým obsahom vitamínov ako napríklad vitamín C (dodáva pleti pružnosť a je dôležitý pre tvorbu kolagénu, nájdeme ho v potravinách ako napríklad červená paprika alebo jahody), E (pomáha pri starnutí pokožky a nájdeme ho v potravinách ako napríklad špenát, paradajky alebo listová zelenina). Taktiež je dôležité prijímať omega 3 mastné kyseliny, pretože znižujú zápaly a nájdeme ich v potravinách ako napríklad avokádo, ľanové semienka alebo mandle,'' dodala nám Izabela.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ????? (@imfit.sk)

Top tri potraviny podľa výživovej poradkyne:

Červená paprika

Ja ju jem v surovom stave a obsahuje neskutočne veľké množstvo vitamínu C. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín B6, ktorý je taktiež dôležitý pre krajšiu pleť. Obsahuje taktiež karotenoidy, ktoré pôsobia pozitívne proti starnutiu pokožky a zabraňujú tvorbe vrások.

Horká čokoláda

Horká čokoláda obsahuje mnoho antioxidantov a podporuje prekrvenie pokožky. Dokáže vám rozžiariť pleť, ale je naozaj dôležité aby ste si vybrali kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa.

Tofu

Tofu je momentálne asi moja najobľúbenejšia potravina. Je naozaj dôležité aby ste si ho vedeli dobre pripraviť, pretože mnoho ľudí si ho nevie vhodne pripraviť a preto ho hneď odcudzia. Tofu obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje proces starnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:37