shutterstock.com
StoryEditor

Viete, aký typ pleti máte? Väčšina žien nie. Takto ju ľahko spoznáte!

04.04.2021, 10:30
Krása a móda
Vaša pleť s vami prežíva všetko. Radosti aj starosti, ktoré sa na nej odzrkadľujú. A občas poriadne trpí. Ak sa o ňu chcete správne starať, musíte predovšetkým vedieť, kam presne má starostlivosť smerovať. A teda, aký typ pleti máte.

Mária Šavlík, kozmetička a vizážistka, salón WM cosmetics:
„Každý typ pleti sa počas dňa začne lesknúť, ale to neznamená, že máte mastnú pleť. Pokožka celý deň pracuje s vami. Prežíva stresy, pracovné nasadenie, radosť. Všetko to, čo prežívate, sa prejaví počas dňa aj na vašej pokožke. Ak neviete, aký typ pleti máte, môžete používať nevhodné prípravky, ktoré jej viac škodia ako pomáhajú.“

hydrated skin shutterstock.com

Suchá pleť
Na prvý pohľad vyzerá suchá pleť takmer dokonale, na dotyk však môže pôsobiť drsne. Je matná a býva bez výraznejších nečistôt, ale vyskytujú sa na nej jemné póry. Patrí k najviac citlivým typom pleti, čo spôsobuje najmä jej častá dehydratácia. Ľahko sčervená na viacerých miestach. Má sklon k tvorbe šupiniek a vrások, často už v mladom veku. Spoznáte ju tiež podľa pocitov pnutia na tvári už po vyčistení pleti.
Starostlivosť: Vyhýbajte sa produktom s obsahom alkoholu. Pleť je dobré jemne vyčistiť od mejkapu len micelárnou vodou. Čo sa týka výživy, pleť je dôležité nielen premasťovať, ale aj hydratovať. Odporúčam preto pravidelne používať denný aj nočný výživný krém a raz za čas aj hydratačnú masku. Nočný krém by mal byť mastnejší a denný ľahší hydratačný, najlepšie s vitamínmi A a E. Vhodné sú aj prípravky s kyselinou hyalurónovou a ceramidmi.

Mastná pleť
Vyznačuje sa predovšetkým zvýšenou produkciou kožného mazu a zväčšenými pórmi. Po vyčistení sa spravidla začína lesknúť po celom svojom povrchu. Aj mastná pleť môže byť citlivá. Časté sú aj problémy s akné, kožnými ekzémami alebo rozšírenými žilkami. Vrásky sa pri tomto type pleti objavujú väčšinou až v neskoršom veku.
Starostlivosť: Mastná pleť si vyžaduje predovšetkým časté a dôkladné čistenie. Nepoužívajte mydlá a iné prípravky s obsahom alkoholu, pretože pokožku vysúšajú až príliš. Raz alebo dvakrát týždenne odporúčam píling. Vhodný je tiež jemný hydratačný krém s ľahkým zložením, ako napríklad s kyselinou mliečnou alebo hyalurónovou. Ak máte sklony k tvorbe akné, je vhodné používať čistiace gély a krémy s obsahom kyseliny salicylovej, najlepšie v gélovej forme, ktoré zároveň aj zmatňujú pleť. V tomto prípade taktiež odporúčam občas si spraviť píling alebo použiť sťahujúcu masku.

homemade skin care shutterstock.com

Zmiešaná pleť
Zmiešanú pleť spoznáte veľmi jednoducho. Vyzerá zdravo, ale v T-zóne (čelo, nos a brada) je mastnejšia. Oblasť líc je, naopak, suchšia. Vrásky sa pri tomto type pleti objavujú zväčša až vo vyššom veku.
Starostlivosť: Je dôležité udržovať rovnováhu pleti všetkých častí tváre. Na T-zónu treba zvoliť prípravky vhodné na mastnú pleť a na lícnu časť prípravky starostlivosti určenej pre suchú pleť. Tomuto typu pleti celkovo prospievajú ľahké hydratačné krémy, odporúčam však kombinovať tak, že sa na suchšie miesta použije mastnejší a výživnejší krém. Ak predsa len chcete používať iba jeden krém na celú tvár, voľte krémy s gélovým základom. Mali by obsahovať hydratačné zložky ako napr. kyselina hyalurónová a veľmi vhodné sú morské riasy.

Normálna pleť
Tento takzvaný ideálny typ pleti sa vyskytuje veľmi málo a je skôr typický pre detskú pokožku. V období dospievania sa väčšinou vykryštalizuje na jeden z typov pleti – suchú, mastnú alebo zmiešanú. Nie je to však pravidlo. Normálna pleť je mäkká a elastická, nejaví žiadne známky nečistoty ani nemá sklon k akné, nevyskytuje sa mastnota ani suché škvrny, má vyváženú T-zónu a oblasť líc. Môžu sa na nej vyskytnúť malé póry.
Starostlivosť: Nevyžaduje žiadne špeciálne prvky. Dôležité je uchovávať jej prirodzené vlastnosti podpornými prípravkami, medzi ktoré patria hydratačné krémy, krémy s UV ochranným faktorom a, samozrejme, pravidelné čistenie a odličovanie pleti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:31