shutterstock.com
StoryEditor

Rady priamo od primárky. Takto sa vám podarí spomaliť starnutie kože

12.03.2021, 09:30
Krása a móda
Starnutie sa začína prejavovať už po 30. roku života. Ochabuje pokožka, ubúda aj svalová hmota, viac bolia kolená a z kostí ubúda vápnik... Preto sme sa opýtali priamo primárky laserovodermatologickej kliniky, ako a či sa dá starnutie kože spomaliť.

Ide o prirodzený proces, ktorým si prechádzajú všetky živé organizmy, a teda aj človek. „Človek nevládze toľko ako za mlada, je skôr unavený a ak vedie menej aktívny život, rýchlejšie mu ubúda aj svalová hmota, viac bolia kolená a z kostí ubúda vápnik, čo spôsobuje, že sú krehkejšie a viac náchylné na úraz,“ uvádza Adriana Tomeková, primárka laserovodermatologickej kliniky TOMAR.

Najviac je viditeľné na tvári
Vizuálne znaky starnutia sú najviac viditeľné na tvári. Pokožka sa stenčí a jej obnova sa s pribúdajúcim vekom spomalí. Tomeková vysvetľuje, že najcharakteristickejšie sú zmeny v produkcii kolagénu a elastických vlákien v pokožke. Kolagén tvorí po odparení vody asi 70 percent objemu kože. Celkový obsah kolagénu v koži klesá ročne asi o jedno percento.

Hlavné znaky starnutia kože:
• podkožný tuk ubúda, a preto je na pokožke tvári badať prepadnuté líca, v dôsledku čoho pokožka začne ovísať a tvoriť hlboké vrásky,
• ovísanie kontúr tváre zapríčinené stratou elasticity,
• prehlbujú sa vrásky,
• na koži sa vytvára viac pigmentácií, pokožka nemá ucelený tón pleti,
• pokožka je čoraz suchšia, pretože sa z nej vekom vytráca vlhkosť (kyselina hyalurónová),
• oslabuje sa cirkulácia krvi v celom tele a aj v pokožke, čím prestáva byť vyživovaná a bledne.

Rednú kosti, potom sa rýchlejšie lámu
V priebehu starnutia dochádza u každého človeka k ubúdaniu kostnej hmoty. V dôsledku jej straty sa postupne narúša aj štruktúra kosti. V určitom stupni sa potom stáva veľmi krehkou a ľahko sa láme. Úbytok kostnej hmoty sa môže vyvinúť až do ochorenia – osteoporózy.
Postihuje viac ženy. Rednutie kostí spôsobuje menopauza – zánik menštruácie po prechode. Ide o proces ukončenia tvorby ženských pohlavných hormónov, hlavne estrogénu. Rednutie kostí sa nevyhýba ani mužom, aj keď v oveľa menšom počte.

Ochabujú a ubúdajú svaly
Úbytok takzvanej užitočnej svalovej hmoty sa považuje za jeden z klasických príznakov starnutia. Čím sme starší, tým ťažšie naberáme a udržujeme svalovú hmotu. Po štyridsiatich rokoch je jej úbytok okolo jedného percenta ročne. Po päťdesiatich rokoch sa tento proces ešte zrýchli. Telo má tendenciu zdvojnásobiť množstvo tuku a stratiť polovicu svalovej hmoty. Toto potom spôsobuje rad ďalších zdravotných problémov. Ochorenie, ktorého následkom ubúdajú svaly, sa nazýva sarkopénia. Častými príčinami úbytku svalov sú aj žiadna telesná aktivita a sedavý spôsob života.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 13:56