shutterstock.com
StoryEditor

Ako by sme sa mali starať o pleť pod rúškom? Odpovedá dermatológička

19.01.2021, 13:00
Krása a móda
Aký materiál je najvhodnejší a čomu by sme sa mali pri nosení rúška vyhnúť?

Počas nosenia rúšok by sme sa mali o našu pleť starať viac a ináč ako inokedy?
Dlhodobé nosenie môže u citlivých ľudí spôsobovať rôzne prejavy na pokožke od prejavov dráždenia samotným rúškom cez prejavy podráždenia vplyvom zvýšenej vlhkosti pod rúškom, väčší sklon k infekciám, prípadne zhoršenie už existujúcich kožných ochorení. Starostlivosť o pleť závisí od toho, či máme pokožku zdravú alebo už existujúce kožné ochorenie. Pri zdravej pokožke úplne stačí pravidelná aplikácia ochranných krémov po očistení, a to najmä večer a ráno pred nasadením rúška. V chladnejšom období sú vhodné výživnejšie krémy. Pri prejavoch akné a ekzémov je vhodné používať špeciálnu starostlivosť odporučenú dermatológom.

Aký materiál pri rúškach by sme mali uprednostniť?
Mali by sme voliť najmä z prírodných materiálov, najvhodnejším materiálom je stále rúško z pevnej tkanej bavlny a biobavlny s vysokou schopnosťou odolať opakovanému častému praniu na 60 °C a následnému žehleniu. Rúška zo syntetických materiálov nie sú vhodné pri citlivých typoch pleti ani pre ľudí s akné či atopickým ekzémom. Taktiež by sme sa mali vyhýbať dlhodobému noseniu rúšok v tmavých farbách (čierna, tmavomodrá) pre možné kontaktné prejavy alergie (obsah niklu a kobaltu v tmavých farbivách). Jednorazové rúška v rôznych farbách s antibakteriálnymi vrstvami treba meniť denne, pri spotení alebo znečistení aj viackrát za deň.

Čomu by sme sa pri nosení rúška mali vyhnúť?
Noseniu ťažkých mejkapov a púdrov pre zanášaniu pórov. Ak nosíte rúško často, nie je dobré používať peelingy, pretože znižujú ochrannú funkciu kože.

Treba sa o rúško nejak osobitne starať?
Veľmi dôležité je udržiavať rúško v čistom prostredí, v osobitnom obale, aby nedošlo k znečisteniu v kabelke. Denná hygiena rúška je porovnateľná s dennou výmenou spodnej bielizne!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:50