shutterstock.com
StoryEditor

Vaša pleť si žiada VIAC! Chráňte si ju – hlavne v tomto období!

10.12.2020, 09:30
Krása a móda
V zime ju „bičujú“ mrazy a chlad, na jar zas ďalší teplotný šok. Pokožke takéto zmeny dávajú poriadne zabrať, práve preto jej venujte dostatočnú starostlivosť.

Počas mrazivých dní je potrebné nielen teplé oblečenie, ale aj hrubšia vrstva krému. Pokožka na tvári a rukách totiž trpí vďaka nízkym teplotám a ľadovému vzduchu. „V zime sa nechránená koža vo zvýšenej miere vysušuje a stráca živiny. Často sa tak na pokožke môžu objavovať nepríjemné začervenané, vysušené miesta s jemne olupujúcou sa kožou. To môže byť spôsobené nielen neprimeraným vystavením pokožky mrazu, ale aj prejavom chladovej alergie,“ objasňuje vedúca lekárka medicínsko-estetického centra Medicor, MUDr. Janka Holešovská, MBA. V zime by ste preto mali rovnako ako svoje telo počúvať i pokožku. Hoci v lete väčšinou preferujeme ľahšie krémy s gélovou textúrou, v chladných mesiacoch by sme si mali dopriať vyššiu hydratáciu a zvoliť hutnejší krém na suchší typ pleti. Ak taký náhodou nemáte či nechcete skúšať novú kozmetiku, stačí, ak si pred odchodom z domu s dostatočným časovým odstupom nanesiete dve vrstvy svojho obľúbeného krému. „Tým by ste mali na tvári vytvoriť postačujúcu a hutnú ochranu. Pri kúpe nových produktov si však dávajte pozor na to, aby mali hydratačný a vyživujúci účinok,“ dopĺňa doktorka Holešovská.

 Mýty a fakty

Základným pravidlom zimnej starostlivosti o pokožku je teda hydratácia. Mnohokrát sa však z rôznych zdrojov dozvedáme nepravdivé či nepresné informácie. „V minulosti prevládali názory, že hydratačný krém sa nesmie používať na každodenné použitie, pretože voda v ňom na povrchu pleti zamrzne a môže poškodiť jej štruktúru. To však už dávno neplatí. Pri súčasných kozmetických produktoch a inováciách nie je dôvod na tieto neopodstatnené obavy,“ vysvetľuje odborníčka. Ženy by chladnému obdobiu rovnako mali prispôsobiť aj líčenie. „Je pravdou, že púdrové produkty vysušujú. Ak sa teda dámy líčia, odporúčam vyvarovať sa nadmernému používaniu púdru. Make-up by mal byť v zime tekutejší a mať vysoké hydratačné a vyživujúce účinky,“ radí pani doktorka. 

Telo si vie pomôcť samé

Zima však nemusí byť pre pleť iba strašiakom. Práve naopak, toto obdobie je ideálne na laserové ošetrenie. To vie odstrániť rôzne druhy neduhov a problémy, akými sú rozšírené cievky, pigmentové škvrny či zvýšené ochlpenie. Ošetrenie laserom však môže byť zamerané aj na zlepšenie štruktúry pokožky či na jej zvýšenú tvorbu kolagénu a elastínu. „Pri ochrane pokožky v mrazivom počasí je vhodná napríklad drakuloterapia, ktorá v kombinácii s ošetrením kyselinou hyalurónovou prináša pleti dostatočnú hydratáciu a množstvo minerálov a vitamínov. Výrazným bioprotektívnym spôsobom nabudzuje produkciu kolagénu,“ hovorí skúsená lekárka v oblasti anti-age, MUDr. Holešovská. Pri drakuloterapii sa využíva telu vlastná krvná plazma, ktorá je bohatá na krvné doštičky. Tie obsahujú rôzne rastové faktory a proteíny, ktoré regenerujú pokožku. Efektívne hojí aj jazvy, akné, či pomáha pri vyhladení vrások. Absolútnym hitom je ale podľa doktorky ošetrenie vlastnými bunkami pokožky, nazývané MCT terapia (Medicor  cell therapia). „Mechanizmus účinku je založený na biologických princípoch regenerácie pokožky. Znamená to, že pleti je prinavrátený mladistvý vzhľad a sú podporené hojivé a regeneračné procesy prostredníctvom vlastných buniek. Bunky sú odoberané z malej vzorky kože spoza ucha a celý proces netrvá viac ako 15 minút. V laboratóriu sa následne zo vzorky za prísnych podmienok vyselektujú fibroplasty, teda kožné bunky, ktoré šesť až osem týždňov kultivujú. Potom sa aplikujú priamo do podkožia tváre, krku, dekoltu či rúk,“ opisuje lekárka. Výsledkom je produkcia nových kolagénových vlákien a korekcia vrások. Veľký význam má MCT terapia aj pri hojivých procesoch, teda pri minimalizovaní jaziev, akné či popálenín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 14:57