shutterstock
StoryEditor

Desať olejov pre krásu: Konopný dokáže pleť vyliečiť, arganový zasa omladiť

04.09.2020, 13:00
Krása a móda
Máte pokožku často podráždenú, príliš suchú, vadí vám lámavosť nechtov, suché končeky vlasov, bojujete s akné alebo hľadáte "zmizík" na mimické vrásky? Zapojte prírodné oleje do svojej každodennej starostlivosti o tvár a telo.

Rastlinné oleje majú v kozmetickom priemysle svoje miesto od nepamäti. Vďaka zloženiu bohatému predovšetkým na vitamíny skupiny A, B, E, minerály a esenciálne mastné kyseliny prospievajú pokožke celého tela, vlasom i nechtom.

Prírodných olejov sa potom nemusíte vzdávať ani v prípade, že máte pleť zmiešanú alebo dokonca mastnejšiu. Ak si vyberiete správny druh oleja, jednoznačne pleti prospeje, dokonca môžete s jeho pomocou liečiť aj akné. Aký z olejov preukáže najlepšiu službu práve vám?

1. Kokosový olej
Tento univerzálny pomocník by vám doma rozhodne nemal chýbať. Využijete ho pre upokojenie pokožky po holení, po opaľovaní, osvedčí sa vám po bodnutí hmyzom aj ako prírodný repelent. Navyše sa s jeho pomocou v núdzových situáciách odlíčite, vyživíte ním vysušenú pokožku po kúpeli alebo ho využijete pre domáce masáže. To ale ešte zďaleka nie je všetko. Kokosovým olejom totiž môžete ošetriť aj popraskané pery alebo si z neho doma pripraviť zábal pre poškodené vlasy.

"Kokosový olej je bohatý na antioxidanty a prírodné antimikrobiálne a antibakteriálne zložky. Pokožku celého tela, pleť i vlasy preto dokonale zhydratuje, vyživí a zároveň nádherne prevonia. Odporúčam však jedine panenský kokosový olej lisovaný za studena. Pri procesoch masovej výroby - zahrievanie, fermentáciu, stužovanie - sa totiž účinnosť jednotlivých zložiek výrazne oslabuje, "myslí si Petra Trojanová, korektívna dermatologička.

2. Arganový olej
Chráni pokožku pred vysychaním, hydratuje ju, dokonca spomaľuje jej starnutie, pretože v nej aktivuje tvorbu kolagénu a elastínu - látok telu vlastných, zodpovedných za elasticitu pleti. Olej lisovaný z plodov argánie si však obľúbite aj pri riešení problémov s akné, pri snahe upokojiť pokožku podráždenú slnkom, osvedčí sa vám dokonca v boji s ekzémom alebo lupienkou a v neposlednom rade ho oceníte aj pri starostlivosti o zoslabnuté a štiepiace sa nechty alebo vlasy.

Čím to je, že arganový olej tak dobre funguje? "Má veľké množstvo vitamínu A a E, je bohatý na omega-6 a omega-9 mastné kyseliny a napríklad v porovnaní s olivovým olejom v ňom nájdete až dvakrát viac antioxidačných tokoferolov. 75 percent z nich tvoria takzvaný gama-tokoferol, čo je veľmi dôležitý antioxidant, "uvádza korektívnu dermatologičku Markéta Majerová z MEDICOM Clinic.

3. Ružový olej
S omladením pleti vám pomôže predovšetkým ružový olej, populárny hlavne v Bulharsku a Francúzsku. Olej najčastejšie lisovaný z kvetov ruže damascénskej alebo stolistej prospeje nie len zrelej pleti, ale aj tej podráždenej alebo suchej. Rovnako dobre poslúži unaveným vlasom bez lesku a vitality. Iba čistý ružový olej sa však v podstate nepredáva. Objavuje sa skôr ako jedna z tých najcennejších zložiek akéhosi mixu prírodných olejov, pleťových krémov či sér. Dôvod? Na jeden liter ružového oleja sa spotrebujú približne štyri tony kvetov ruže. Cena za 100% ružového oleja by preto bola priam závratná.

4. Makadamiový olej
Olej lisovaný za studena z orieškov makadamie obsahuje nenasýtené mastné kyseliny - najmä kyselinu olejovú a palmitoolejovú - ďalej minerály zinok a selén. "Makadamiový olej podporuje hydratáciu a regeneráciu pokožky a vďaka vysokému obsahu vitamínov A, B, E má tiež výnimočné antioxidačné účinky," vymenúva dermatologička Markéta Majerová.

Do pokožky sa olej ľahko vpíja, dobre sa rozotiera a nezanecháva na nej mastný film. Predovšetkým v zime potom dobre poslúži aj pokožke vysušenej a popraskanej mrazom, výborne ju totiž zregeneruje. Okrem toho sa dá využiť aj ako typický anti-aging krém: vďaka svojmu zloženiu eliminuje viditeľnosť mimických vrások. Makadamiový olej sa vám nakoniec osvedčí aj v starostlivosti o vlasy. Vyživí ich, zhydratuje, ochráni pred slnkom, zanechá ich lesklé a hebké.

5. Olej z hroznových semienok
Za ďalší elixír mladosti možno považovať hroznový olej. Opäť sa ľahko a rýchlo vstrebáva do pokožky, preto po aplikácii nezostane mastná. "Hroznový olej pokožku hydratuje, udržuje v nej potrebnú vlhkosť a tým spomaľuje jej starnutie," potvrdzuje dermatologička Petra Trojanová. Podľa nej je však olej zo semienok hrozna vhodný nielen pre zrelú a starnúcu pleť, ale aj pre pleť suchú, unavenú a dokonca citlivú. "Skvelý vplyv má aj na vlasy - dodáva im potrebnú hydratáciu, živiny a lesk," tvrdí odborníčka.

6. Jojobový olej
Vynikajúce účinky na pleť má povestný jojobový olej. Jeho zloženie je podobné kožnému mazu, preto sa veľmi ľahko vstrebáva do pokožky a preniká až do hlbších vrstiev, kde kožu regeneruje, hojí, posilňuje a podporuje jej obranyschopnosť. "Jojobový olej dokáže suchú pleť účinne premastiť a zabrániť ďalšiemu vysychaniu, zároveň zmatní mastnú pleť a obmedzí v nej tvorbu kožného mazu. Jojobový olej je preto vhodný aj pre aknóznu a problematickú pleť. Zápalové prejavy upokojí a predíde ich ďalšiemu vzniku, "opisuje dermatologička Martina Neradová.

7. Levanduľový olej
Olej z levandule sa preslávil svojimi antibakteriálnymi účinkami, a tak pomôže najmä problematickej pleti s akné. Zaobstarať si na ňu môžete napríklad hojivú tyčinku, kde je hlavnou účinnou látkou práve levanduľový olej, alebo staviť priamo na esenciálny olejček z levandule. "Ak zvolíte esenciálny olej, zmiešajte ho v pomere približne 1: 2 s vodou a potrite ním konkrétne problematické miesto. Prejavy akné čoskoro ustúpia, "pridáva svoj tip v starostlivosti o aknóznu pleť vizážistka Lucia Koťanová.

8. Tekvicový olej
Na problematickú pleť je tiež vhodný aj tekvicový olej. "Pýši sa vysokým obsahom zinku, má tíšiace a regeneračné účinky," potvrdzuje dermatologička Markéta Majerová a dodáva, že tekvicový olej predstavuje hotovú spásu tiež pre vlasy - napráva tie polámané, dokonca obmedzuje ich nadmerné vypadávanie. V neposlednom rade potom prispieva aj k liečbe ekzémov.

9. Tea tree olejček
Olej z čajovníka austrálskeho čiže Tea Tree Oil je povestný silnými antibakteriálnymi a hojivými účinkami. Lokálne sa používa predovšetkým na akné, opary, štípance, popáleniny alebo napríklad plesne. Okrem hojivých účinkov a prvej pomoci pri riešení rôznorodých „boliestiek“ na pokožke však olej z čajovníka pomáha tiež v ústnej dutine - zriedený s vodou sa odporúča kloktať pri aftách alebo angíne. Tea Tree Oil sa pridáva aj do kúpeľov alebo sa inhaluje - posilňuje totiž obranyschopnosť organizmu. Nakoniec má olej z Tea Tree vraj pozitívny vplyv aj na našu psychiku.

10. Konopný olej
Olej z konopných semienok predstavuje jeden z najväčších zdrojov mastných kyselín. Je ideálny na hydratáciu a výživu veľmi suchej pokožky so sklonom k podráždeniu. Jeho pravidelným používaním predídete vysušeniu pokožky, jej šupinateniu aj nepríjemnému svrbeniu. Vzhľadom na jeho účinky sa konopný olej osvedčuje aj v starostlivosti o atopickú alebo psoriatickú pokožku.

Konopný olej je bohatý na antioxidanty a obsahuje vysoký podiel omega nenasýtených mastných kyselín. Pokožku preto omladzuje, upokojuje, naviac podporuje jej odolnosť voči alergickým reakciám. Má tiež mimoriadne protizápalové účinky, a tak podporuje hojenie rán a tíši popáleniny. Využijete ho aj v starostlivosti o vlasy a nechty.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 18:38