shutterstock.com
StoryEditor

Rady od kaderníka: Takto sa po lete postarajte o svoje vlasy

28.08.2020, 15:30
Krása a móda
Nevenovali ste im pred letom dostatočnú pozornosť a teraz sú také všelijaké – suché, mastné, polámané... ZNIČENÉ? Nielen na to, ako im po lete pomôcť, sme sa opýtali kaderníka Ondreja Grňa.

Problém číslo 1: Suché vlasy
Nielen slnko, more, slaný vzduch, ktorých kombinácia funguje ako prírodný peroxid, ale aj časté sušenie fénom a žehlenie vlasov spôsobuje, že sú suchšie, najmä pri končekoch.
Riešenie: Nepoužívajte regeneračné šampóny, ktoré nemajú dostatok hydratačných zložiek, aby ste neporušili vlasovú štruktúru od korienkov. Vhodnejšími sú čisto hydratačné šampóny a prípravky na vlasy, ktoré nezaťažujú vlas priamo od jeho rastu, ale pomáhajú končekom. Vhodné je po úprave do končekov votrieť olejček. Budú aj na pohľad pôsobiť zdravšie, dodá im lesk a zabráni ich krepovaniu.
Tip:
Ak sa vám v lete od slnka prirodzene zosvetlili vlasy, môžete si tento efekt predĺžiť aj bez chémie. Morská soľ v spreji aj na septembrovom slnku vlasy pekne „vytiahne“. Alebo zmiešajte citrón a škoricu – táto kombinácia funguje ako prírodný zosvetľovač vlasov.

Problém číslo 2: Mastné vlasy
Častejšie umývanie vlasov počas teplých mesiacov môže spôsobiť zvýšenú tvorbu mazu – pokožka si totiž zapamätá, ako často si vlasy umývate. Nepomáha im ani ich časté vypínanie do copu či do drdola, ani samotný fakt, že sa ich častejšie dotýkate.
Riešenie: Skúste vydržať a neumývajte si vlasy okamžite, keď cítite, že sa mastia. Pokožka by sa mala nastaviť na to, že čistenie nie je každodenné a tvorba mazu by mala ustúpiť. Ak chcete pomôcť vlasom okamžite a nemáte farbené vlasy, vhodný je žihľavový šampón. Ešte účinnejšie funguje „vývar“ zo žihľavových listov, ktorý môžete kedykoľvek použiť aj na suché vlasy, resp. na pokožku hlavy. Dobre fungujú aj šampóny s prívlastkom volume – majú v sebe menej zložiek, ako sú silikóny a parabény, ktoré zaťažujú vlasy.
Tip:
Namiesto každodenného umývania vlasov je niekedy lepšie použiť suchý šampón. Pripravíte ho jednoducho aj doma. Blondínkam stačí použiť detský zásyp, brunetky ho môžu zmiešať s kakaom, aby na tmavých vlasoch neostávali biele stopy. Púder stiahne maz a vlasy budú pôsobiť matnejšie a „vzdušnejšie“. Pre ešte lepší efekt vlasy zalakujte.

Problém číslo 3: Lámavé vlasy
Lámavosť vlasov spôsobuje to, že ležíte alebo chodíte spať s mokrými vlasmi alebo ich mokré viažete do nepravidelného drdola. Vlasy sú pokrútené, nepravidelné a lámu sa na viacerých miestach.
Riešenie: Na lámavé vlasy je najúčinnejšie podstrihnutie končekov a vysoko invazívne kúry. Moja obľúbená je olaplex kúra na spevnenie vlasov, ktorú vám však spravia iba v kaderníckych salónoch. Pri lámavých vlasoch je však návšteva kaderníka najlepším riešením. K starostlivosti o takto poškodené vlasy môžete samozrejme prispieť prípravkami na ich spevnenie.
Tip:
Ak si nestíhate vysušiť vlasy a musíte ich nechať vyschnúť počas spánku, zviažte si ich do vrkoča. Jemne zapletený vrkoč zaistí pravidelnosť a vlasy sa nebudú lámať pri každom vašom pohybe.

Problém číslo 4: Farbené vlasy
Častejšie umývanie vlasov ale i samotné kúpanie v morskej vode v spojitosti so slnkom má za následok rýchlejšie vymývanie farby a spôsobuje efekt takzvanej „matnosti“. Farba už nie je žiarivá, rýchlo „práchnivie“ a kvalita farbených vlasov sa ešte viac zhoršuje – vlasy sa mastia od korienkov a pri končekoch sú suché, zvlášť po lete.
Riešenie: Všeobecne platí, že na chémiu platí chémia. Nesnažte sa farbené vlasy „liečiť“ prírodnými šampónmi z bylinných extraktov, ktoré vlasy a pokožku príliš čistia, a tým ju rýchlejšie zbavujú farby. Najviac pomôžu vlasové prípravky určené na starostlivosť o farbené vlasy. Blondínky by mali navyše používať šampón proti „žltnutiu“ farby.
Tip:
Ak predsa len nedáte dopustiť na prírodu, refresh farby brunetkám poskytne cibuľová šupka a blondínkam kamilky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:21