shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú overené domáce recepty na problémovú pleť či rýchlo sa mastiace vlasy

21.05.2020, 12:25
Krása a móda
Z času na čas vymeňte kozmetické produkty plné chémie za prírodné prostriedky, ktorými rozmaznávali a pestovali svoju krásu naše mamy a babičky. Výsledok vás príjemne prekvapí.

RÝCHLO SA MASTIACE VLASY
Za hrsť čerstvej mäty sparte vodou a nechajte vylúhovať. Nálev použite po spláchnutí šampónu z vlasov. Neoplachujte.
Zmierniť tvorbu mazu a dodať lesk pomôže ocot alebo citrón, pridajte ho do vody a vlasy na záver umývania prepláchnite.
Podľa toho, či máte svetlé alebo tmavé vlasy, uvarte čierny alebo kamilkový čaj a vlasy ním po umytí opláchnite. Zmierni sa tým mastenie.
SUCHÉ A LÁMAVÉ VLASY
Lyžicu medu vmiešajte do deci oleja (olivového, slnečnicového, kokosového) a pridajte vaječný žĺtok. Zmes naneste na suché vlasy, nie však na pokožku. Hlavu zabaľte do staniolu, prípadne igelitovej fólie, a prekryte uterákom. Nechajte pôsobiť tridsať minút až hodinu, potom vlasy dôkladne umyte.
Samotný žĺtok môžete vtierať do pokožky hlavy vtedy, keď chcete zamedziť nadmernému vypadávaniu vlasov. Po pol hodine ho vymyte jemným šampónom.
Výživný zábal si môžete namiešať z piva, zo žĺtka a z citrónovej šťavy. Odporúča sa natierať na umyté vlasy a po pol hodinke opláchnuť vodou. Aby ste odstránili všetky zvyšky zábalu, vlasy opláchnite roztokom jablčného octu a vody.

MASTNÁ PLEŤ S VYRÁŽKAMI
Pripravte si ovocnú a voňavú masku, ktorá stiahne póry, prekrví a jemne zosvetlí pleť. Ošúpte jabĺčko, najemno ho nastrúhajte, vmiešajte doň za lyžičku škorice a medu. Naneste na tvár, pričom vynechajte okolie očí, kde je pokožka jemná a tenká. Po 15 minútach zotrite, umyte a naneste hydratačný krém.
Klasikou medzi maskami na mastnejšiu pleť so sklonom k tvorbe akné je droždie. Kocku vymiešajte s takým množstvom plnotučného mlieka, aby vznikla jemná kaša, a naneste na pleť. Po 20 minútach dôkladne umyte, pleť bude napnutá a čistá.

ROZŠÍRENÉ PÓRY
Výborným osviežením najmä počas teplých dní je ľadový kúpeľ – do plytkej misky nalejte trošku vody a nasypte ľadové kocky. Buď tvár do nej namočte a takto chvíľu vydržte, alebo len naberajte vodu a ľad do dlaní a tvár oplachujte. Póry sa stiahnu, pleť sa prekrví a rozžiari.
Pleti s rozšírenými pórmi pomôžete mrkvovou maskou. Očistite stredne veľkú mrku, najemno ju postrúhajte, zmiešajte s krémovitým tvarohom, naneste na tvár. Po 20 minútach opláchnite.
Zjemniť pleť a stlmiť prípadné začervenanie pomôže uhorková maska. Očistenú uhorku najemno nastrúhajte alebo rozmixujte a zmiešajte s jogurtom. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 až 30 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:58