shutterstock
StoryEditor

Depilovať alebo nedepilovať? Prináša to so sebou aj zdravotné riziká

20.05.2020, 17:00
Krása a móda
Aj keď niektoré, nateraz len menšinové trendy ich pripúšťajú, drvivá väčšina modernej spoločnosti sa ich snaží zbaviť.

Chĺpky vykúkajúce spod bikín, sukní či šortiek sa u ženského pokolenia stále považujú za neestetické a neželané. Za ich odstránením pritom neraz stojí veľké úsilie spojené aj so zdravotnými komplikáciami.

Na čo sú nám chĺpky?

„Ochlpenie je zvyšok dedičstva z dávnej minulosti. Pôvodne bolo jeho úlohou chrániť jedinca pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi v časoch, keď ľudia chodili bez oblečenia. Ochlpenie sa fyziologicky nachádza na určitých miestach a je znakom vekového obdobia - dospelosti,  jeho naštartovanie je teda aj signálom o tom, že organizmus sa vo svojom vývoji posúva z detského do dospelého veku,“ vysvetľuje nitrianska kožná lekárka a členka výboru Slovenskej spoločnosti estetickej dermatológie a kozmetiky Ingrid Kieselová. Práve v období dospievania a neskôr sa chĺpky pre väčšinu z nás stávajú nežiaducimi. „V súčasnej, modernej dobe je to už niečo navyše, čo človeku z  estetického hľadiska prekáža, takže sa stále hľadajú nové a nové metódy, ako ochlpenie z tela čo najefektívnejšie a najšetrnejšie odstrániť,“ dodáva odborníčka.

Niektorí muži sa  pravidelne holia  nielen na tvári, ale aj v podpazuší,  na hrudníku,  chrbte  či na bruchu a v intímnych oblastiach. Vyrastajúce chĺpky i brada sú však v ich prípade spoločensky akceptované, dokonca želané. Zato pre väčšinu žien v našej spoločnosti je ochlpenie na dolných končatinách a v intímnych oblastiach, ale aj na trupe, krku či na tvári netolerované, a tým považované za neestetické. Navyše nadmerné ochlpenie tváre u žien vždy patrí  do rúk dermatológa, ktorý vyšetrením vylúči možný zdravotný problém.

Keď chĺpky striedajú vyrážky


Azda najdostupnejšou a finančne najmenej náročnou metódou je holenie žiletkou. Keďže chĺpky zrezáva v úrovni kože, efekt vydrží len zopár dní. Nevýhodou je tiež časté podráždenie pokožky. „Koža nemá úplne hladký reliéf ako leštený mramor, ale má svoje vyvýšeniny a preliačiny. Na miestach, kde chĺpok vyrastá, môže byť drobný hrbolček -  tzv. rohovinová zátka, ktorá chráni folikul pred vstupom infekcie. Žiletkou sa spolu  s chĺpkom „zreže“ aj celý prirodzený ochranný mechanizmus. Poruší sa tak horná časť kože a vzniká možná vstupná brána pre infekcie. Okolo drobných raniek môže vzniknúť zápal a ak aj nevznikne,  depilované miesto je vždy prvé hodiny až deň podráždené. Niekedy vznikne krvácajúca ranka, ktorá sa niekoľko dní hojí, až kým z nej neodpadne chrasta,“ uvádza Ingrid Kieselová.

Riziko podráždenia zvyšuje aj holenie „nasucho“, nedostatočné ošetrenie pokožky po holení, ale aj tupá žiletka. Navyše kožu následne dráždia aj opätovne rýchlo vyrastajúce chĺpky. „Výsledkom môže byť tzv. folikulitída - zápal vlasových vačkov, buď ako následok intenzívneho mechanického poškodenia horných vrstiev kože, čo nebýva bolestivé, alebo sa môže vytvoriť až drobný hnisavý pupáčik, ktorý má väzbu na vývod folikulu, sprevádzaný pocitmi pálenia,“ ozrejmuje dermatologička, podľa ktorej sa zápalu dá vyhnúť dezinfekciou a dôsledným ošetrením pokožky po holení. Ak sa však problém nerieši a podráždená pokožka sa opätovne dráždi holením, dôsledky môžu byť vážnejšie. „Viacero zápalových ložísk sa môže plošne spojiť a vzniknúť tzv. „sladká chrasta“ – impetigo. Ochorenie sa prejavuje ako mokvajúce medovožlté chrastičky a je vysoko infekčné. Ak zápal folikulu prejde do hlbších štruktúr kože, vzniká bolestivé ložisko – absces,“ upozorňuje odborníčka.

Hrčka v podpazuší a slabinách?


Koža je ako bariérový orgán fyziologicky osídlená bakteriálnou flórou a porušením jej ochrannej funkcie dochádza k preniknutiu baktérií do jej jednotlivých vrstiev. Nepríjemnou komplikáciou holenia chĺpkov tak môže byť až zápal potných žliaz. Dochádza k nemu najmä v podpazuší a intímnej oblasti, pri nedostatočnom ošetrení depilovanej pokožky. „Tým, že je pokožka v týchto lokalitách jemná, vlhká a vystavená neustálemu treniu, zápal rýchlejšie prenikne do hĺbky a vznikne buď absces – jednotlivé ložisko, alebo sa môžu zapáliť aj viaceré žliazky naraz,“ vysvetľuje Ingrid Kieselová. Zápal je veľmi bolestivý a dlhšie sa hojí. „Bolestivá hrčka môže pretrvať niekoľko dní. Zväčša stačí postihnuté miesto opakovane ošetriť lokálnymi protizápalovými  prípravkami. Ak však za pár dní problém neodznie, treba vyhľadať lekára, ktorý zváži ďalší postup liečby,“ dodáva odborníčka.

Pozor aj na iné infekcie!


Drobné ranky vznikajúce pri odstraňovaní chĺpkov si človek vôbec nemusí všimnúť, alebo ich môže podceniť. Pre telo však predstavujú vstupnú bránu pre rôzne typy infekcie. Kým sa nezahoja, je vhodné vyvarovať sa prostrediu, v ktorom sa možno infekciou nakaziť, ako sú verejné bazény, kúpaliská i sauny. Vynechať by sa malo aj kúpanie v prírode, najmä v stojatých a znečistených vodách. Ďalším problémom, ktorý sa rozšíril najmä s érou holenia intímnych partií, sú moluská a bradavice (kondylómy). „Sú to vírusové sexuálne prenosné ochorenia. Nakaziť sa možno kontaktom so zdrojom – stačí ak je na koži drobná ranka, ktorú človek ani nevidí a ani nemusí krvácať, a v nej sa vírusová častica môže uchytiť. Ochorenie má dlhšiu inkubačnú dobu. Kondylómy sa prejavujú ako drobný výrastok farby kože, moluská majú červenkasté sfarbenie. Takúto zmenu človek ani neeviduje. Môže trvať týždne i niekoľko mesiacov, kým sa porušením imunitnej rovnováhy ochorenie začne aj klinicky výraznejšie  aktivovať,“ upozorňuje Ingrid Kieselová. Infekciu si navyše človek sám roznáša ďalším holením. „V intímnych oblastiach sú chĺpky hrubšie a reliéf pokožky je výraznejšie členitý, aj v záhyboch sa jej povrch ľahšie poraní. Pokiaľ je už človek infikovaný a novovzniknutý drobný útvar podcení, opakovaným holením si tieto infekčné ochorenia roznáša. Dobre fungujúci imunitný systém dokáže jednu – dve bradavičky či moluská z vlastných zdrojov po čase zlikvidovať, človek si to ani nemusí uvedomiť, ale keď ich je viac, už je potrebná pomoc odborníka,“ dodáva dermatologička, podľa ktorej je niekedy liečba týchto ochorení zdĺhavá a náročná a jednoznačne patrí pod dohľad lekára.

Ďalšie možnosti depilácie a ďalšie komplikácie


Podráždeniu pokožky sa s istotou nedá vyhnúť ani pri suchom holení elektrickým strojčekom, hoci tento spôsob depilácie býva oproti klasickej žiletke ku koži šetrnejší. Bezproblémové nebývajú ani holiace krémy. „Sú vhodné pre pokožku, ktorá nemá sklon k precitlivenosti. Najmä v oblastiach, ako sú podpazušia a slabiny, je pokožka zraniteľnejšia z viacerých dôvodov –  tenkosť  kože, zvýšený výskyt potných žliaz a zároveň čiastočná absencia mazových žliazok, ktoré produkovaním mazu tvoria akoby ochrannú bariéru proti chémii či iným dráždidlám aplikovaným zvonka. Ani mechanické dráždenie kože spodnou bielizňou či obtiahnutým oblečením nie je krátko po depilácii ideálne,“ uvádza Ingrid Kieselová.

Bolestivá depilácia – dá sa na ňu zvyknúť?


Mnohé ženy pred holením uprednostňujú depilačné techniky, pri ktorých sa chĺpok odstráni aj s korienkom a efekt vydrží aj niekoľko týždňov. Odrádzajúca je však bolesť. Pri prvom použití epilátora v domácich podmienkach treba tento nepríjemný fakt prekonať a následne ho používať v kratších časových intervaloch, hneď ako sa ním chĺpky dajú zachytiť. Bolestivosť sa tak eliminuje. „Depilovanú lokalitu nesmieme nechať opätovne úplne zarásť, periodické ošetrenie v 5- až 7-dňových intervaloch je optimálne, vyrastajúce chĺpky väčšinou nezarastajú a neprovokujú okolitú kožu na pretrvávajúcu zápalovú reakciu, ba dokonca môžeme po čase pozorovať aj redukciu ich počtu. Vždy po zákroku treba kožu  upokojiť a hydratovať. Väčšinou býva pár hodín až jeden deň podráždená, na pokožke vidíme  červené bodky z mechanickej iritácie,“ tvrdí dermatologička, podľa ktorej medzi depiláciami treba používať peelingové prípravky na odstránenie odumretých buniek pokožky, a tým ju zjemniť a zabrániť zarastaniu chĺpkov.

Viac ako domáce epilátory niektorým ženám vyhovujú vosky alebo cukrová pasta. Bolesť síce spôsobujú, vytrhávajú však viac chĺpkov naraz a epilácia je preto rýchlejšia. „Cukrová pasta by pokožku nemala dráždiť, vosk je trochu agresívnejší. Pri oboch je vhodné, keď nemajú žiadnu parfumovú zložku, ktorá tiež môže pokožku podráždiť,“ uvádza Ingrid Kieselová a pripomína, že aj po týchto zákrokoch treba pokožku ošetriť. Bolesti sa nedá vyhnúť ani epiláciou najmodernejšími spôsobmi – epilačnou ihlou alebo laserom. Tieto dva spôsoby sú finančne náročnejšie a vyžadujú niekoľko sedení u lekára alebo v špecializovaných kozmetických salónoch. Podráždenie pokožky po nich dlhšie odznieva a treba ju niekoľko dní dôkladne regenerovať. Je potrebné chrániť ju pred UV žiarením používaním na to určených prípravkov, a to aspoň tri týždne, aby sa eliminovalo riziko vzniku hyperpigmentácií. Na druhej strane sú to však jediné dve metódy, ktoré likvidujú chĺpok aj s vlasovou cibuľkou, a preto umožňujú nadobro sa  zbaviť nechceného ochlpenia.

Ako sa vyhnúť problémom?

  • holiť sa ostrou žiletkou
  • používať holiace peny a gély
  • po každom odstránení chĺpkov pokožku ošetriť vhodným balzamom, telovým mliekom
  • domáci elektrický epilátor používať na kratšie (vyrastajúce alebo skrátené) chĺpky
  • epilátor používať pravidelne (aj v 5- až 7-dňových intervaloch)
  • nepoužívať parfumované vosky a pasty
  • po zákroku nechať pokožku odpočívať (najlepšie cez noc)nedráždiť už poškodenú pokožku
  • používať peelingy na zjemnenie vrchnej vrstvy kože
  • snažiť sa vyhnúť možným komplikáciám (hneď po zákroku  nenavštevovať  saunu, verejné bazény, eliminovať kontakt s pokožkou druhej osoby)
  • vážnejšie podráždenie a kožné prejavy riešiť s lekárom


Zdravotné riziká odstraňovania chĺpkov

  • podráždenie pokožky
  • folikulitída – zápal vlasových vačkov
  • vznik sladkej chrasty a abscesov
  • infekcie raniek na pokožke
  • vírusové infekcie - moluská a kondylómy
  • možné sklony k hyperpigmentácii (najmä pri vystavení sa slnku po zákroku laserom a epilácii elektrickou ihlou)
  • zápal potných žliaz v podpazuší a v intímnych partiách

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:21