shutterstock
StoryEditor

Opáliť no nespáliť! Ako na to vám poradí dermatologička

16.05.2020, 19:00
Krása a móda
Skvelý rozhovor s dermatologičkou Slavomirou Feix o opaľovacích krémoch, botoxe pred dovolenkou aj pigmentových škrvnách. Vezmite si zo slnka len to najlepšie!

Je nutné používať krém s faktorom aj keď sa nejdeme priamo slniť a opaľovať? Povedzme pod mejkap na bežný deň?

Mejkapy a denné krémy by podľa noriem EU mali obsahovať SPF minimálne 15, vtedy nie je potrebné znásobovať tento ochranný “štít”. Ak ten váš faktor náhodou nemá alebo to nie je uvedené na obale, určite sa nakrémujte pod neho, aj keď nejdete na priame slnko. V súčasnosti je totiž také silné, že nás opaľuje aj keď si myslíme že nie.

Existuje množstvo krémov s faktorom špeciálne na tvár, je nutné používať takýto špeciálny produkt? Napríklad keď mám sklony k akné?

Sú kozmetické rady, ktoré ponúkajú opaľovacie krémy na rôzne tipy pleti: aknóznu, citlivú, starnúcu.... Preto by bola hlúposť nepoužiť produkt, ktorý je ušitý na mieru vašej pleti.

Ako vlastne funguje UV faktor? Ako to, že sa vďaka nemu nespálime?

Ide o látky, ktoré zabraňujú prechodu UV lúčov na určitú dobu (záleží od faktoru) a tým predlžujú čas, ktorý môže človek stráviť na slnku bez toho aby sa spálil. Na koži vytvoria neviditeľný film, cez ktorý žiarenie prechádza ťažšie. Určite je vhodné uprednostniť produkty s fyzikálnym faktorom ako s chemickým, ktorý kožu skôr poškodzuje. Chemický filter UV žiarenie totiž absorbuje a rozkladá priamo v koži, fyzikálny funguje ako zrkadlo a žiarenie odráža.

Má význam užívanie betakaroténu pred dovolenkou?

Samozrejme, pripraviť kožu pred dovolenkou alebo letom je užitočné, ale netreba sa na to spoliehať. Betakarotén, teda provitamín, ktorý sa  v pečeni premieňa na vitamín A, nechráni kožu pred spálením ale dokáže pomôcť, keď sme to so slnkom prehnali, predlžuje opálenie. Natieranie sa kvalitným krémom by mala byť aj tak alfa a omega.

Spálila som sa, čo teraz? Ako aspoň trochu zachrániť pokazené?

Spálenú pokožku treba schladiť, upokojiť a regenerovať. Stále je dobré nosiť so sebou panthenol v spreji či mlieka po opaľovaní s obsahom napríklad aloe vera. Veľmi dobrá je aj klasika – kalciová masť.

Ako sa prejavuje alergia na slnko, ako si s ňou poradiť? 

Alergia na slnko sa prejavuje červeným výsypom po tele, ktorý sa dá stiahnuť antihistaminikami. Ak sa u bás už takáto reakcia objavila, priamemu slnku by ste sa mali vyhýbať. Už spomínaný betakarotén môže ľuďom s alergiou pomôcť trochu slnka si užiť. 

Aké esteticko - dermatologické ošetrenia sú vhodné po dovolenke, keď mi slnko vytiahlo fľaky, pehy, drobné vrásky… ?

Po dovolenke a po lete celkovo je fajn nechať si skontrolovať znamienka. Čo sa tváre a dekoltu týka – pleť býva síce opálená, ale často aj dehydrovaná, vysušená a nejednotne pigmentovaná. Pleti dobre urobí napríklad plazmaterapia (ideálne plazma obohatená kyselinou hyalurónovou), mezoterapia či iné ošetrenia, pri ktorých sa do pokožky tenkými ihličkami aplikujú vitamíny a kyselina hyalurónová, ktorá má nenahraditeľné hydratačné schopnosti. Na pigmentové škvrny je dobrý chemický píling a laser, ktoré sú však vhodné robiť na jeseň a zimu.

Dermatológovia varujú pred opaľovaním, mali by sme sa teda natierať ideálne stále, počas celého leta. Ako však dosiahnuť, aby som bola pekne hnedá a moja pokožka ostala zdravá? Neexistuje „zdravá miera“ opaľovania? Nechceme byť predsa celé leto biele…

Všetko treba robiť s mierou, počas obeda sa treba slnku vyhýbať a ideálne sa na priamom slnku vôbec „neopekať“. Lúče odrážajúce sa od vody vás opália tak či tak, nemusíte sa báť, že ak nebudete ležať hodiny na slnku, zostanete biela. Opálite sa aj tak pekne do hneda, len sa nespálite. Vitamín D je pre nás prospešný, takže sa slnka netreba strániť úplne a ani sa to nedá, no treba si dávať pozor. Taktiež je fajn postupne na dovolenke znižovať faktor. Tvár sa vám tiež opáli, aj keď budete mať na hlave klobúk a navyše ide o veľmi pekný doplnok, ktorý sa opäť vrátil do módy.

Ak potrebujeme ísť na aplikáciu botulotoxínu ale idem na dovolenku, je lepšie si to nechať na potom? Môžem ho „vypotiť“ ?

Botulotoxín sa potením síce vyplavuje viac, ale jeho pravidelné aplikovanie zabraňuje prehlbovaniu vrások. Pokojne na túto procedúru pred dovolenkou choďte. Keď budete žmúriť oči (pretože na dovolenke, kde sa lúče odrážajú od vody ich žmúrime oveľa viac) vrásky okolo očí alebo na čele sa aspoň neprehĺbia.

Ak máme ranu, ktorá bola zošívaná, napríklad po odstránení znamienka, koľko ju nesmieme vystavovať slnku?

Novú kožu nie je dobré vystavovať slnku vôbec, ideálne niekoľko mesiacov, aj pol roka. Jazvu si treba natrieť vysokým faktorom a prelepiť leukoplastom alebo schovať pod plavky.

Dá sa nejako zabrániť výskytu pigmentových škvŕn?

Ak sa u vás už raz objavili, riskujete nové každým opaľovaním. Priamemu slnku by sa ženy so sklonom k škvrnám mali úplne vyhýbať a mali by mať tvár stále natretú vysokým faktorom. Ohrozené sú tehotné a dojčiace ženy, ale aj tie, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu – pretože práve hormóny priamo súvisia s výskytom pigmentových škvŕn.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 00:56