shutterstock.com
StoryEditor

Túžite zostať navždy mladé? Toto je 20 tipov, ako si udržať mladosť

14.05.2020, 09:50
Krása a móda
Nikto nedokáže zastaviť čas! Ale predĺžiť proces starnutia sa určite dá! Pýtate sa ako? Inšpirujte sa nasledujúcimi riadkami, dodajú vám mladistvý esprit a predĺžia vám život.

1. Častejšie vstávajte
Podľa odborníkov ľudia priveľa sedia – a práve to je príčinou ťažkostí, ako sú stuhnutie svalov, bolesti hlavy alebo poruchy látkovej výmeny a diabetes. U ľudí, ktorí strávia denne viac ako 11 hodín na stoličke alebo gauči, potom stúpa podľa jednej štúdie aj riziko úmrtia. A to už je dobrý dôvod na to, aby ste viackrát vstali a zašli napríklad do protiľahlej kancelárie za kolegyňou namiesto toho, aby ste jej telefonovali.

2. Čarujte s čajom
Pravidelne si doprajte zelený čaj, ideálne tri až štyri šálky denne. Tak dodáte svojmu organizmu optimálne množstvo katechínov. To sú zvláštne rastlinné látky, ktoré chránia bunky a celkovo omladzujú, pretože pôsobia proti škodlivým voľným radikálom. Na takýto nápoj proti starnutiu použite napríklad druh matcha, čo je zelený čaj rozomletý na najjemnejší prášok, ktorý len rozmiešate v horúcej vode.

3. Buďte čestní
Kto podvádza, starne rýchlejšie. Prečo? Pretože lži aktivujú vylučovanie stresových hormónov, ktoré môžu spôsobiť najrôznejšie zdravotné ťažkosti. Dokázal to jeden austrálsky výskum, ktorého účastníci, ktorí počas desiatich týždňov hovorili len pravdu, pociťovali menšie duševné napätie aj fyzické problémy, ako sú bolesti v krku alebo migréna. Takže sa držte pravdy a budete žiť dlhšie!

​4. Natankujte kyslík
Čerstvý vzduch je najvýkonnejším dodávateľom energie, tvrdia britskí vedci. Aby však organizmus dokázal kyslík optimálne zhodnotiť, potrebuje aj dostatok železa. Preto denne prijímajte aspoň 15 mg železa – nájdete ho napríklad v 250 g ovsených vločiek alebo cíceru, prípadne v 90 g ražných otrúb.

5. Dajte si kurkumu
Kurkuma je neodmysliteľnou súčasťou zmesi karí korenia. Používajte ju na okorenenie jedál častejšie aj vy! Výskumy ukázali, že pol lyžičky kurkumy denne zabraňuje ukladaniu usadenín na stenách ciev, reguluje hladinu cukru v krvi a je prevenciou demencie a rakoviny. A keď ku kurkume pridáte štipku čierneho korenia, podporí to vstrebávanie účinných látok.

6. Jedzte jablká
Jedno jablko denne vás udrží nielen ďalej od lekárskej ordinácie, ale spomaľuje aj proces starnutia. Americkí vedci prišli so zistením, že 100 g jablka dodá telu toľko antioxidantov ako 1,5 kg vitamínu C! Najlepšie sú však, samozrejme, nepostrekované organicky pestované jablká, ktoré si môžete dať pokojne aj so šupkou – práve pod ňou sa totiž nachádza väčšina prospešných látok.

7. Pomáhajte ostatným
Kto sa angažuje v sociálnej oblasti, starne preukázateľne pomalšie ako ten, kto sa stará prevažne len sám o seba. Pomáhanie ostatným posilňuje psychiku, dodáva pocit šťastia a udržuje človeka v dobrej kondícii – toľko výsledky výskumov. Okrem toho má podľa jednej americkej štúdie aj omladzujúci účinok na mozgové bunky. U ľudí, ktorí sú pripravení pravidelne pomáhať druhým, sa totiž zväčšuje kapacita mozgu a pamäti.

​8. Nebráňte sa pokroku
Či už sú to počítače, umelá inteligencia alebo nové prístroje do domácnosti, buďte voči technickým vynálezom vždy ústretovo naladení. Tak zostanete na vlne pokroku a stále mladí. Hľadajte informácie o nových veciach, nechajte si poradiť v obchode. Alebo sa opýtajte svojich detí a vnúčat, čo je to Xbox alebo iPod. Vyškrtnite zo svojho slovníka vetu: Na to som už veľmi stará. Veľa vecí je zaujímavejších a napínavejších, než by ste predpokladali.

9. Spevňujte kontúry
Ako predísť uvoľneniu kože v oblasti krku a brady? Stačí malé každodenné cvičenie. Ruky zatnite v päsť a tlačte ich zospodu proti brade. Súčasne sa pokúste aj cez tento protitlak otvoriť ústa. Vydržte v takom napätí päť sekúnd, potom krátko uvoľnite a opakujte znova. Cvik robte desaťkrát.

10. Učte sa básne
Že s vekom klesá schopnosť myslenia a pamätania si? Ale kdeže! Vedci tvrdenie, že rokmi začína mozog pracovať pomalšie, vyvrátili. Síce už nemôžete tak ľahko robiť viac vecí naraz ako predtým a informácie sa nespracúvajú tak rýchlo ako v mladosti, ale v mnohých iných ohľadoch ste dokonca ešte výkonnejší! Predovšetkým v otázke koncentrácie a výdrže sú na tom starší ľudia lepšie ako mladí. Čo robí mozgové závity naozaj starými, je ich nečinnosť – a preto je dobré sa pravidelne učiť naspamäť napríklad básne.

​11. Spoznajte rodinnú históriu
Viete presne, na čo zomrela vaša babička? A aké zdravotné problémy mala vaša teta? Nie? Tak sa to pokúste zistiť. Pretože pri mnohých ochoreniach, ako sú napríklad osteoporóza alebo rakovina prsníka, hrajú veľkú úlohu genetické zmeny, ktoré môžu byť dedičné. Môžete proti nim bojovať ich rozoznaním pri včasnom vyšetrení, zmenou životného štýlu alebo jedálnička, a získať tak ďalšie roky života navyše.

12. Vyskúšajte trik so slamkou
Denne dýchajte zhlboka (nádychy a výdychy) so slamkou v ústach. Toto malé, ale účinné cvičenie nielen zlepšuje fungovanie pľúc, ale pôsobí preventívne aj proti ochoreniam obehového systému, infarktu alebo mozgovej mŕtvici, pretože znižuje krvný tlak.

13. Roztancujte ruky
Je jedno, či budete hrať na klavír, písať na klávesnici počítača alebo pliesť, hlavne keď budete svoje prsty precvičovať – to tiež pôsobí proti starnutiu! Štúdie preukázali, že predpokladaná dĺžka života pianistu je v porovnaní napríklad s trubkárom o jeden rok dlhšia.

14. Cvičte sviečku
Kto každý deň cvičí sviečku, bude dlhšie mladý. Pri tejto pozícii totiž telo vylučuje veľké množstvo substancií proti starnutiu. Ako na to? Položte sa na chrbát a nohy na podložke rovno vypnite. Potom začnite tlačiť zadoček a chrbát nahor, pričom ruky budú podopierať telo v páse. Vydržte v tejto pozícii minútu.

15. Relaxujte so zvieratkami
Máte doma psa alebo mačku? Blahoželáme! Podľa vedeckých výskumov už len ich blízkosť, ale predovšetkým hladenie milovaného zvieraťa odbúrava stres, a tým nás udržuje v dobrom zdravotnom stave. Dobré je tiež napríklad pozorovať rybičky v akváriu. Oboje nám znižuje krvný tlak a predlžuje život.

​16. Pokojne sa hádajte
Páry, ktoré v sebe neustále dusia hnev, umierajú skôr. Dôvodom je, že stále potláčaný hnev vedie k vysokému krvnému tlaku, nespavosti, problémom so srdcom a väčšej náchylnosti k rakovine. Odborníci preto odporúčajú občas pokojne dať priechod svojej frustrácii a konštruktívne sa pohádať. Môžete tak získať tri roky života navyše!

17. Bavte sa s mladými
Kedykoľvek je to možné, obklopujte sa mladšími ľuďmi a udržiavajte s nimi kontakt. Nechajte sa nimi inšpirovať, napríklad si osvojte ich slovník alebo spoznajte ich obľúbenú hudbu. Nemusí to byť síce práve podľa vášho vkusu, ale určite potom nebudete patriť do starého železa.

18. Buďte optimistickí
U pozitívne zmýšľajúcich ľudí sa dostavujú prejavy starnutia neskôr ako u tých, ktorí idú životom naplnení pesimizmom, zistil jeden americký výskum. Pokúste sa teda každý deň zamerať svoj uhol pohľadu na pekné zážitky. Robte to napríklad tak, že si každý večer poznamenáte, čo pekné ste v ten deň zažili. Počítajú sa aj maličkosti!

19. Spievajte si
V aute, pod sprchou alebo v zbore... Spievanie udržuje človeka mladým, aj keď mu to hudobne veľmi neladí. Vedci vyskúmali, že pri speve sa znižuje hladina adrenalínu, takže sa znižuje stres, a zároveň sa zvyšuje produkcia hormónov šťastia sérotonínu a dopamínu. Výskum medzi členmi speváckych zborov zároveň priniesol výsledok, že spievanie výrazne posilňuje obranyschopnosť organizmu.

20. Maškrťte tekvicové semienka
Sušené tekvicové semená sú chutné a okrem toho tiež veľmi zdravé. Môže za to vysoký obsah horčíka (530 mg v 100 g). Tento minerál má rozhodujúci vplyv na zdravé bunkové delenie a predchádza tak tvorbe rakovinových buniek. Ak v bunkovej tekutine, naopak, chýba, starnú bunky výrazne rýchlejšie. Ideálnou dávkou je 300 – 400 mg horčíka denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 22:24