Instagram @kdebolotambolo
StoryEditor

Slovenská vicemiss dnes navrhuje takéto nádherne šaty pod svojou vlastnou značkou

05.05.2020, 18:13
Krása a móda
Tvrdí o sebe, že bola chlapčenský typ, dokonca chodila na strednú elektrotechnickú. No a potom sa z nej stala vicemiss a dnes navrhuje nádherné ultraženské šaty pod značkou Belvoir Boutique.

Šaty srdce nezmenia
Martina Grešová

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Ako si sa dostala k navrhovaniu šiat? Šila si už napríklad bábikám?

Vždy som bola ten chlapčenský typ, ktorý lozil po stromoch a behal po záhrade. Nebola som typické dievčatko, ktoré sa hrá s bábikami. Ja som vždy skôr niečo majstrovala. Dostala som sa k tomu úplnou náhodou. Povedala som si, že som neštudovala preto, aby som potom 10 rokov robila asistentku, a najmä, cítila som v sebe veľký nevyužitý potenciál. Len som nemala šťastie dostať sa z pozície asistentky na lepšiu, kvalifikovanejšiu pozíciu. Ako jednou z ďalších motivácií začať navrhovať šaty bolo to, že som nikde nemohla nájsť veci, ktoré som mala v predstavách. Také to niečo iné, „neopozerané“, z čoho nie sú tisíce kusov. Každá z nás túži byť aspoň raz za čas výnimočná a cítiť sa skvele. Nesnažím sa robiť módu úplne okázalú, mám radšej jednoduchosť, inakosť, využiteľnosť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Študovala si elektrotechniku, potom ekonómiu, potom si sa stala vicemiss a nakoniec navrhuješ šaty. Ako to všetko spolu súvisí? Hlavne tá elektrotechnika je prekvapivá :-).

Bohužiaľ, neprijali ma na gymnázium. Jediná škola, kde bolo ešte miesto, bola elektrotechnická priemyslovka. No myslím si, že napríklad predmet technické kreslenie mi veľmi pomohol v predstavivosti a tvorivosti. Keď vidím šaty, viem si predstaviť strih a naopak. Ekonomická univerzita bola povinná jazda, lebo u nás sa hovorilo, že je v podstate jedno, akú vysokú školu budeš mať, ale nejakú mať musíš. Samozrejme, že sa nesťažujem, myslím si, že táto škola zase pomohla môjmu podnikateľskému zmýšľaniu. Prihlásenie sa na miss bolo rozhodnutie z núdze, znie to zvláštne, ale… Zo dňa na deň som zostala bez práce, nevedela som, čo budem robiť, a práve vtedy na mňa „vyskočila“ reklama kastingov na miss. Nikomu som nič nepovedala a prihlásila sa. Na súťaži som skončila ako 1. vicemiss a Slovensko som reprezentovala na svetovej súťaži, čo sú zase iné, hodnotné skúsenosti.
Ja mám pocit, že všetky zlé veci v mojom živote som vedela nejakým spôsobom otočiť na dobré alebo si z nich vziať vždy to „niečo“, čo ma posunulo až do dnešného dňa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Šaty aj šiješ alebo len navrhuješ?
Začínala som pred piatimi rokmi sama. Všetko som sa učila, pozerala videá, chodila na kurzy, študovala správanie látok, ako sa šije kožušina, ako sa správa satén, ukončuje šifón. Začínala som ako samouk, všetko na internete je, samozrejme, v angličtine, súčasti stroja, recenzie, kde nakupovať látky, chcela som sa to naučiť, aby som vedela, ako dlho sa napríklad šijú jedny šaty, aká je spotreba látky a podobne. Začínala som si šiť šaty len tak sama pre seba. Prvú som ušila sukňu, ktorú som si chcela obliecť na moju narodeninovú večeru v Paríži. Všetci mi ju chválili a pýtali sa, odkiaľ je. Tak veľmi som to chcela dokázať, ako sa nad tým teraz zamýšľam. Je neuveriteľné, aké zanietenie, silu a energiu dokáže človek vyvinúť, ak niečo chce, úprimne po tom túži a maká na sebe. Samozrejme, dnes, popri všetkých aktivitách a povinnostiach, by som to už nestíhala robiť sama. Ale niektoré šaty, tie jednoduchšie strihy, šijem aj ja.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Je ťažké uspieť a uplatniť sa na našom trhu?
Myslím si, že áno. My Slováci sme veľmi ambiciózni a kreatívni ľudia. Stretávam tak veľa ľudí vo svojom živote, čo vyrábajú náušnice, maľujú, tetujú, jednoducho niečo tvoria. No na takú malú krajinu je nás kreatívnych veľa. Nebudem klamať, je to ťažké. Ale v dnešnej extrémne konzumnej dobe asi neexistuje produkt, ktorý by si nenašiel svojho majiteľa. Mám pocit, že v súčasnosti chcú ľudia všetko, aj to, čo nepotrebujú. Ale taká je doba. Ja sa nemôžem sťažovať. Aktuálne nestíham zastrešovať dopyt, ktorý mám po mojich dizajnoch, aj kvôli spomínanej nedostatkovej pracovnej sile.

Čo všetko navrhuješ?
Všetko :-). Začínala som celými kolekciami, sukne, nohavice, košele, kostýmy, šaty na denné nosenie, večerné šaty. Aktuálne sa zameriavam hlavne na spoločenské šaty. Toto je produkt, ktorý je u žien najžiadanejší.

Kde čerpáš inšpiráciu a kto je tvoj „návrhársky vzor“?
Inšpirácia je všade okolo nás. Každý ju môže čerpať z niečoho iného. Ja však milujem staré filmy napríklad s Audrey Hepburn, obdobie Dior v 50. rokoch. Milujem staré fotky. Obdobie kočov, dám a džentlmenov. Keď muži ženám otvárali dvere a zodvihli cylinder na pozdrav. Milujem film Odviate vetrom, má takmer 4 hodiny :-). Môj návrhársky vzor? Veľmi sa mi páči ruská návrhárka Ulyana Sergeenko, ona tvorí absolútne dokonalé dizajny. Dýcha to presne tými starodávnymi detailmi a noblesou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Kto je tvoja cieľová skupina?
Na požiadanie som šila šaty už aj pre 2-ročnú slečnu. Ale musím povedať, že to je výnimočné. Išlo o rovnaké šaty pre mamičku a dcéru s ľudovým motívom, to som nemohla odmietnuť.
Nemám stanovenú ani vekovú hranicu, ani hranicu odvážnosti. Šila som na zákazku outfity už aj raperkám či speváčkam. Za normálnych okolností však šijem všetkým krásnym ženám, ktoré mi veria, že ich na chvíľočku svojou kreativitou spravím ešte o čosi krajšie.

Myslíš si, že krásne ženy to majú v živote ľahšie?
Ja asi neviem odpovedať na túto otázku. Krása je relatívna. Čo sa páči mne, nemusí sa iným a opačne. Nemyslím si, že výzorom som mala život uľahčený. Nikdy som nevyužívala svoj výzor, aby som tým niečo konkrétne dostala. A, samozrejme, veľa záleží aj na tom, ako sa žena o seba stará. Áno, možno existuje 1 % prirodzene krásnych žien na tomto svete. Ale ja sa takisto každé ráno pekne nalíčim a oblečiem, aby som vyzerala lepšie. Je to takisto o kontrolovaní sa, napríklad už 4 roky nejem sladkosti. Pekná postava vám takisto nespadne z neba.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Belvoir Boutique ® (@kdebolotambolo),

Súhlasíš so známym mottom, že šaty robia človeka?
Myslím si, že je to pravda z 50 %. Druhú polovicu tvorí človek, jeho povaha, správanie. Mohla by stáť v nádherných šatách tá najkrajšia žena, no ak by bola zlá, protivná, zamračená a len kričala, šaty jej srdce nezmenia.

Je toto presne tá práca, ktorá ťa napĺňa? Aké máš plány do budúcnosti?
Milujem svoju prácu, tým, že som introvert, milujem čas, keď som zatvorená doma a tvorím, kreujem, vymýšľam, je to pre mňa neskutočný relax. A hlavne je to také kontrastné so spoločenským životom, ktorý je takisto súčasťou môjho sveta. Myslím tým prehliadky a akcie, na ktorých sa zúčastňujem. Aktuálne uvažujem nad zväčšením svojej značky. Rokujem s investormi. Nechcem sa obmedziť len na slovenský trh. Už teraz posielam šaty do USA, Švajčiarka, Anglicka, Nemecka, Španielska. Takisto chcem upustiť od prevažného šitia na mieru a skôr sa venovať a sústrediť na šitie hotových kolekcií, ktoré budú hneď na odber.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:44