archív J.T.
StoryEditor

Slovenská stylistka Jana Tomas nám prezradila, či majú podľa nej Slovenky cit pre módu

23.04.2020, 18:00
Krása a móda
Čo je na nás pekné, čím sa líšime od cudziniek a čo by sme mohli zmeniť? O našich prednostiach, ale aj nedostatkoch sme sa porozprávali s expertkou na módu, stylistkou Janou Tomas.

Rozhovor so známou stylistkou Janou Tomas, ktorá ma na svojom Instagrame @janatini, viac ako 46 tisíc sledovateľov.

Ako sú na tom Slovenky s obliekaním a celkovým stylingom? Vieme sa dobre obliecť?
Sú na tom určite oveľa lepšie než v roku 2000, keď som odchádzala zo Slovenska. Stále im podľa mňa chýba dostatočná odvaha, mohli by si dovoliť oveľa viac.

Keď porovnáš Slovenky s Češkami a povedzme Francúzkami, Američankami, obliekame sa podľa teba lepšie či horšie?
Ak sa s niekým porovnávať, tak jedine so susedmi z bývalého východného bloku. Nedá sa porovnávať napríklad s Francúzkami, ktoré žijú módou celé generácie a majú neskutočnú históriu. Ženy západných krajín vyrastali obklopené neustálou módnou inšpiráciou, čo sa o nás nedá povedať. Naučili sme sa však viac o seba starať, viac zvýrazňovať ženstvo (niekedy až príliš :-)) a určite sme na tom s odvahou lepšie ako konzervatívne Češky, a to nemyslím v zlom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Tomas (@janatini),

Je v obliekaní rozdiel aj medzi ženami z väčších miest a ženami z vidieka?
Určite áno. Žena z väčšieho mesta si skôr oblečie na seba módny výstrelok ako tá z dediny. V malých mestách sa stále tradujú „ohováračky“ typu: „Čo to má na sebe?“ a ľudia sa, pochopiteľne, toho stránia. Mám však pocit, že to ženy začínajú riešiť čoraz menej.

Aké sú naše časté módne prešľapy?
Obliecť si vec, ktorá nám veľkostne nesedí, alebo vec, na ktorú už nemáme vek.

Vedia Slovenky urobiť aj za málo peňazí veľa muziky?
Ja určite áno :-). Boli časy, keď som z výpredajových kúskov vyskladala mega outfit za 50 eur aj s topánkami. Dnes to už nerobím, zakladám si na kvalite oblečenia a v bežných reťazcoch nakupujem len máličko. Myslím si však, že Slovenky sa naučili z mála vyčarovať veľký zázrak. Keď viete, čo vám svedčí, tak to nie je až taký tvrdý oriešok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Tomas (@janatini),

Je veľa prípadov pri slovenských ženách, keď je niekto vyslovene draho oblečený, od hlavy po päty drahé značky, no celkový dojem je aj tak zlý?
Bohužiaľ, áno – u nás stále platí názor, že čím viac logománie a čím viac „bling“, tým to vyzerá lepšie. Slováci stále potrebujú ukazovať, že tá drahá vec bola naozaj drahá, a „oblepia“ sa logami. Pritom skutočný módny fajnšmeker značky v súčasnosti neukazuje, alebo keď tak, len decentne.

Čím sa riadiš ty? Máš nejakú svoju radu, tip, ktorý by si chcela poradiť aj našim čitateľkám?
Ja mám v obliekaní len niekoľko zásad – vec mi musí farebne a veľkostne sedieť, musí byť z kvalitného materiálu a musím sa v nej dobre cítiť. Je jedno, koľko stojí a akej je značky, ale ak toto nespĺňa, tak si u mňa miesto nenájde.

V čom je úspech dobrého stylingu, aby si niekto o mne povedal, že som dobre oblečená?
Na toto univerzálne pravidlo neexistuje. Oblečenie funguje ako komunikačný nástroj a je to prvá správa o nás do okolia. Oblečenie by nás malo vystihovať, podčiarkovať našu osobnosť a byť s ňou v súhre. Preto len vtedy, keď idú tieto dve veci ruka v ruke, môžeme povedať, že je niekto dobre oblečený bez ohľadu na to či má vybíjanú koženú bundu, obtiahnuté šaty alebo elegantný kostým. Čo je však veľmi dôležité – oblečenie musí sedieť. Lebo môžete mať síce krásne šaty od Valentina za tisíce eur, ak sú vám však o dve čísla väčšie, spraví to viac škody ako úžitku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Tomas (@janatini),

Obliekajú sa slovenské známe ženy na spoločenské udalosti (plesy, párty) podľa teba dobre a vkusne alebo máme ešte čo doháňať v porovnaní so zahraničím?
Ja na spoločenské udalosti tohto typu nechodievam, čiže súdiť to viem len z fotografií, ktoré vídam v médiách. Myslím si však, že je to tak 50 na 50.

Nosia Slovenky často „fejky“?
Myslím, že v súčasnosti už oveľa menej, aspoň ja ich menej vnímam na uliciach. Dnes je už dosť luxusných „sekáčov“ či už na Instagrame alebo v kamenných predajniach, kde sa dá kúpiť originál za zlomok ceny.

Podľa môjho pozorovania sa úplne mladé baby (stredoškoláčky) vedia veľmi dobre a moderne obliecť aj za pár eur, pôsobia často „svetovo“, mierne extravagantne. Máš aj ty tento názor, že nám rastie generácia štýlových mladých žien?
Určite áno, pretože na ne srší inšpirácia zo všetkých strán. Internet, módne časopisy, blogy... Majú sa odkiaľ inšpirovať, čo sme my v 80. – 90. rokoch nemali.

Aký máš vzťah k módnym trendom, hitom, novinkám? Ako docieliť to, aby som bola moderná, no neminula na všetky vychytávky majland?
Vyberám si z nich len to, čo viem, že mi naozaj svedčí alebo čo mi vydrží niekoľko sezón. Niekedy stačia v šatníku 1 – 2 ultramoderné kúsky a účinok bude oveľa lepší, ako keby sme ich vlastnili všetky. Stačí ich kombinovať s basic outfitom a už to má iný cveng. Na klasike však tiež nie je nič zlé a ak sa na módne vychytávky necítime, tak do nich ísť nemusíme.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 10:29