shutterstock.com
StoryEditor

Známa módna blogerka takto pomáha ženám nakupovať vo vlastných šatníkoch!

23.04.2020, 14:00
Krása a móda
Miluje farby, energiu a oblečenie, ktoré vyzdvihuje ženskosť. Módny chameleón Zuzana Barková radí ženám, ako nakupovať vo vlastnom šatníku a vďaka jej revíziám a radám zistíte, že si ráno naozaj máte čo obliecť.

ZUZANA BARKOVÁ, fashion blogerka
@zrzkastyle

Jej vzťah k móde je dlhý, úprimný, vrúcny a vášnivý. Počas materskej dovolenky s prvým synom sa v jej hlave zrodila myšlienka založiť fashion blog, ktorý by sa venoval family matching outfitom. Kým ho však stihla zrealizovať, narodil sa jej syn druhý a pri dvoch malých deťoch nebolo času nazvyš. K pôvodnej idei sa však vrátila v roku 2017, a keďže deti medzičasom odmietli nosiť to, čo im Zuzka vybrala, myšlienky na rodinný blog sa definitívne vzdala. Priestor dostala ženská móda, ktorú odjakživa miluje a v nás ženách sa tento cit snaží tiež vzbudiť na maximum.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),

Aká si ty sama z hľadiska módy?
Nemám rada škatuľkovanie, baví ma hrať sa s oblečením a sledovať, ako šaty robia človeka a zároveň aj to, ako človek robí šaty. Je pre mňa stále fascinujúce, ako môžem byť každý deň inou ženou, vďaka rôznym štýlom, ktoré si oblečiem. Ako tie isté šaty vyzerajú úplne inak na rôznych postavách a osobnostiach.

Čo je pre teba v móde najväčšou výzvou?
Určite zima a to, ako sa obliecť funkčne a pritom vyzerať pekne a štýlovo. Preto mám oveľa radšej všetky ostatné ročné obdobia, keď mám v obliekaní väčšiu slobodu.

V čom ťa môžeme najčastejšie stretnúť a čo by si si, naopak, nikdy neobliekla?
Najradšej nosím oblečenie, ktoré vyzdvihuje ženskosť, ale je zároveň pohodlné. Maxi šaty sú môj absolútny top. Milujem farby a ich energiu. Naopak, nemám rada depresívnu čiernu, ktorej sa vyhýbam. Po nedávnej prehratej stávke som musela celý týždeň chodiť len v čiernych outfitoch a cítila som sa v nej naozaj zle a smutne.

Ktorý kúsok v tvojom šatníku by si označila za „najväčšiu výhru“?
Momentálne je mojím favoritom hnedý klobúk. Hodí sa takmer ku všetkému a aj jednoduchý outfit urobí štýlovo zaujímavejší.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),


Kvantita alebo kvalita?
Kvalitná kvantita :-). Vekom sa to však aj u mňa preklápa skôr na kvalitatívnu stránku. Nepotrebujem mať 30 tričiek, ale na to, aby som mala len 3, som ešte tiež nedorástla. Výrazne však redukujem nákupy, snažím sa nakupovať viac slowfashion kúskov, podporovať slovenských dizajn napríklad od skvelej Izabely Komjati.

Kde vznikol nápad robiť revízie šatníka?
Inšpirovali ma reakcie na sociálnej sieti a blogu, kde mi ženy často písali, že sa im páči môj štýl, ale samy si so svojím nevedia poradiť. Vyskúšala som to najskôr na kamarátkach a ich reakcie ma utvrdili v tom, že toto je cesta, ktorou chcem ísť. Keď vidím, ako svojou prácou reálne niekomu vyčarím úsmev na perách, zdvihnem sebavedomie, pomôžem vyzerať a pôsobiť krajšie, tak je to obrovská satisfakcia.

Ako taká revízia v ženskom šatníku vyzerá a prebieha?
Ženám pomáham nakupovať vo vlastných šatníkoch. Ukážem, čo im pristane, ako sa dá s oblečením hrať a kombinovať ho na viacero spôsobov. Nové nákupy v 90 % prípadoch ani nie sú potrebné. V prvom kroku vyberieme všetko, čo žena v šatníku má, rozdelíme oblečenie na nositeľné kúsky a také, ktorých by sa mohla pokojne vzdať. Vyskladám 40 až 60 kombinácií podľa príležitostí, na ktoré outfity potrebuje. V druhom kroku si všetko vyskúša, nafotím ju a výsledkom je fashion manuál s fotkami a popisom. Ten si môže jednoducho stiahnuť do telefónu a ráno si len pozrie, na ktorú kombináciu má chuť. Obliecť sa dokáže v priebehu pár minút bez zbytočného zdržiavania a vymýšľania.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),


MY SLOVENKY sme v obliekaní opatrné, veľa žien siaha po overenej klasike a bojíme sa vytŕčať z davu. Hlavne chladné dni prajú tmavým a čiernym outfitom, v ktorých nezažiari ani osobnosť ani štýl. Našťastie je stále dosť žien s vycibreným štýlom a vkusom, za ktorými sa oplatí na ulici obzrieť.

FARBY dokážu veľmi výrazne ovplyvňovať náladu aj náladu ľudí vo vašom okolí. Ak sa oblečiete do červenej, pôjde z vás víťazná a dravá energia. Ak do žltej, budete pôsobiť pozitívne, v zelenej z vás bude sálať pokoj a vyrovnanosť. No a v čiernej možno budete vyzerať elegantne a chudšie, ale zároveň smutne a priemerne.

CHÝBA NÁM odvaha a sebavedomie. Nezamýšľajte sa nad tým, či sa ľudia za vami otáčajú obdivne, pobavene, s dešpektom či pohoršením. Páčte sa sama sebe a oblečením si dopomôžte k pohodlnému pocitu a dobrej nálade. Život je príliš krátky na to, aby ste sa snažili vyhovieť všetkým a nedajbože len nevyniknúť a nič nepokaziť. A hlavne. Príliš krátky na to, aby sme nosili nudné oblečenie! :-)

HRA SO VZORMI A STRIHMI – ak si netrúfate hrať sa a kombinovať, oslovte odborníka. Dobrou radou je tiež vyhľadať si podobný typ postavy, akú máte vy na internete a inšpirovať sa outfitmi, ktoré takejto postave pristanú. A potom už len skúšať, ako to bude vyzerať na vás.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),


VO VÝPREDAJOCH má zmysel nakupovať iba naozaj drahé veci, ktoré máte reálne odsledované, túžite po nich a dokážete výrazne ušetriť. Ak už sa do výpredajového víru dostanete, nepozerajte na cenu, ale na to, či danú vec naozaj potrebujete a vynosíte. Úprimne si odpovedzte, či by ste ďalšie šaty či blúzku kúpili, aj keby nestáli 3 eurá, ale desaťkrát toľko. Podľahnúť bezhlavému nakupovaniu je skutočne ľahké, ale vo výpredajoch nakúpite často úplne zbytočné veci.

MÓDNE VÝSTRELKY nemusia byť nutne o najnovších trendoch, mali by však byť vkusné. Ak ich však nutne potrebujete mať, nakúpte ich v doplnkoch. Nie sú také drahé a nezaberú tak veľa miesta. Trendy animal print nemusíte mať na niekoľkých kúskoch šiat, skvelú službu urobí aj leopardí opasok či kabelka.

OVERENÁ KOMBINÁCIA je pre každú ženu iná. Dôležité je, aby ste skúmali a skúšali rôzne kombinácie, ktoré pristanú práve vám. Vyhraďte si pre seba aspoň pár hodín a ak nechcete zveriť revíziu šatníka odborníkovi, spravte si ju čiastočne sama. Vyskúšajte kombinácie, ktoré máte rady, aj tie, ktoré by ste bežne neskúšali, odfoťte sa v nich a uložte si tieto fotky do jednej záložky v telefóne. Keď budete zase raz bezradne stáť pred skriňou s otázkou „Čo si obliecť?“, prelistujete si fotky a vyberiete to, na čo máte v ten deň chuť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),


SEBAREFLEXIA je pri výbere outfitu skutočne dôležitá. Reálne, odosobnene a objektívne sa na seba pozrite zrkadle a povedzte si, či vám daná vec naozaj pristane. Farebne, štýlovo a predovšetkým veľkosťou. Nesnažte sa zmestiť do veľkosti 36, keď ste 40-ka. Načo si škodiť a upozorňovať obtiahnutím na nedostatky?

NAKUPOVANIE – nepodriaďujte iba momentálnej nálade alebo potrebe niečo nové si kúpiť. Rozmýšľajte komplexne, v hlave majte svoj šatník a novú vec si skúste predstaviť aspoň v piatich rôznych kombináciách, ktoré v ňom máte. Ak také kombinácie vymyslieť neviete, vec si nekúpte. Bude vám zbytočne stáť v skrini alebo budete nútené k nej dokúpiť ďalších x kúskov.

ŠATNÍK a jeho usporiadanie je ďalšou prekážkou k skvelému outfitu. Väčšina žien skladuje kvantá vecí, ktoré nenosia, a tým pádom nemajú šancu všimnúť si niečo unikátne. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou siahnete vždy po tom istom tričku vždy, keď si nemáte čo obliecť. Pretrieďte si šatník každú sezónu a vyraďte veci, ktoré ste nemali na sebe viac ako rok. Rovnako tie, ktoré sú poškodené, obnosené alebo vám nesedia veľkostne. To, čo v šatníku zostane, treba zmysluplne a prehľadne naspäť uložiť. Ideálne podľa farby, kategórií a funkcií.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Barkova FASHIONBLOGGER (@zrzkastyle),


CELOROČNÉ KÚSKY – hoci sa nedá všetko oblečenie nosiť v každom ročnom období, v každej skrini sa nájde viacero kúskov, ktoré môžu fungovať celoročne. Letné šaty, topy aj tričká využijete aj v zime, ak sa nebojíte napríklad vrstvenia. Platí však pravidlo, že to, čo reálne v danom období nenosíte, treba odložiť nabok, aby ste nezahltili vizuálny priestor a nezatienili oblečenie, ktoré nosiť môžete.

KOMFORTNÁ ZÓNA – nájdite odvahu z tej svojej vystúpiť! Ak si vyskladáte outfit, ktorý je výrazne mimo vašej komfortnej zóny, páči sa vám, ale nie ste si istá, ako zareaguje okolie, otestujte ho. Choďte v ňom len na kávu, nákup alebo len vysypať smeti. Oblečte si ho na kratší čas a zistite, ako sa v ňom cítite a aké sú reakcie okolia. Ak sa v tejto fáze neudeje nič negatívne, nazbierate odvahu obliecť sa tak pokojne aj do práce. Pozitívne reakcie sú neuveriteľným nabíjačom sebavedomia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:01