shutterstock
StoryEditor

Mastí sa vám pleť? Najčastejšie veci, ktoré robia pokožku mastnejšou

27.03.2020, 11:00
Krása a móda
Hamburgery a hranolčeky v skutočnosti nenarobia toľko škôd na pleti. Skôr si treba dávať pozor na iné jedlá či veci, o ktorých by ste to ani nepovedali.

Výrazne lesknúca pleť ako čerstvo vyleštené jabĺčko a nedokonalosti na nej. Mastný typ pleti nás dokáže poriadne potrápiť. Žiadna netúži po vyrážkach, upchatých póroch a nepríjemnom akné. A už vôbec nie po tom, keď nám už po hodine zlezie mejkap kvôli nadmernej produkcii kožného mazu a vyzeráme, ako by sme mali pleť natretú olejom. Prispievajú k tomu i odumreté bunky a nečistoty z vonkajšieho prostredia, ktoré sa usádzajú v póroch a výsledkom je nepekné akné. Za tento stav však môžu nesprávna starostlivosť o pleť, stravovacie návyky a iné zlozvyky, o ktorých ste doteraz ani len netušili. Odborníčka na pleť Rachel Nazarianová z dermatologickej skupiny Schweiger Dermatology Group odhalila, čo je príčinou vzniku ďalšej vyrážky na pleti, ako píše marieclaire.com.

Prehnané čistenie pleti

Keď si myslíte, že máte starostlivosť o pleť pod svojou kontrolou, v skutočnosti to môže byť pravý opak. „Pokožka na tvári, ktorá je často čistená rôznymi kozmetickými prípravkami je zbavená svojej prirodzenej kožnej bariéry. Aj keď si takýmto spôsobom môžete pokožku nadmerne vysušiť, zrejme spozorujete žiarivejšiu pleť, no je to len chvíľková záležitosť. Nakoniec však bude produkovať ešte viac prírodných olejov, ktorých ste svoju pokožku zbavili agresívnym spôsobom,“ upozorňuje odborníčka.

Stačí vám jemný čistiaci kozmetický prostriedok, ktorým si opatrne prechádzajte po pleti a netrite ním príliš prudko. Robte tak najviac dvakrát denne, raz ráno a druhýkrát pred tým, než si ľahnete do postele.

Nemastné jedlá

Nie je žiadnym tajomstvom, že vyprážané, nenasýtené tuky spôsobujú lesklejšiu pleť, ale aj mliečne výrobky môžu byť rovnako vinéí, čo sa týka upchatiu pórov. Aj keď sú ekologické, obsahujú prírodné hormóny. Okrem toho, podobne ako rafinované obilniny (chlieb, praclíky, ryža), ide o zdroj cukru, čo môže zvýšiť glykemický index.

Hormóny

V priebehu mesiaca sa vaša pleť výrazne mení, čo ste si zrejme už stihli všimnúť. "Menštruačný cyklus môže vyvolať zvýšenú aktivitu mazových žliaz v pokožke. Výsledkom je mastnejšia a lesklejšia pleť,“ varuje dermatologička. Vtedy máte na tvári viac vyrážok ako obvykle, preto treba hlavne pred menštruáciou a počas nej venovať zvýšenú pozornosť starostlivosti o pleť.

Produkty

Nestačí siahnuť hneď po takom prípravku, ktorý je určený priamo na vašu pleť. Dôležité je tiež si preštudovať jeho zloženie. Niektoré ingrediencie totiž môžu paradoxne podporovať mastenie pleti a tým aj vznik vyrážok a upchatých pórov. Dajte stop hutným a ťažkým produktom, pod ktorými vaša pleť nemôže dýchať. Skôr venujte pozornosť ľahkým výrobkom bez obsahu oleja.

Gény

Aj gény vplývajú na kvalitu našej pleti. "Počet žliaz a ich úroveň aktivity je vlastne celkom zložitý a špecifický u každého jednotlivca. Je ovplyvnený genetikou, čo znamená, že vaša pleť môže produkovať viac mazu alebo môžete mať viac olejových žliaz na tvári ako ostatní," tvrdí odborníčka. Aj keď to nedokážeme ovplyvniť, môžeme si pomôcť správnou a dôkladnou starostlivosťou, ktorú vám naordinuje dermatológ. Nebojte sa mu zveriť do rúk, vaša pleť sa vám za to určite odvďačí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:27