shutterstock.com
StoryEditor

Mastia sa vám vlasy? Na vine môžu byť najmä tieto veci

02.02.2020, 14:00
Krása a móda
Pôsobia zanedbane a neupravene, preto nie sú práve tým, čo by nám pridávalo na kráse. A čím častejšie si ich umývame, tým viac sa nám paradoxne aj mastia. Čo spôsobuje nadmernú produkciu mazových žliazok a je možné ich činnosť nejako rozumne regulovať?

Korienky vlasov obsahujú mazové žliazky, ktoré prirodzene vylučujú kožný maz. Ten je vo svojej podstate vlasom prospešný, pretože zabraňuje ich nadmernému vysúšaniu a lámaniu. Mastenie vlasov preto predstavuje celkom prirodzený proces. Problém však nastáva, ak mazové žliazky produkujú kožného mazu až príliš veľa. Dôležité je potom zistiť, prečo k tomu vlastne dochádza: príčin existuje niekoľko a mnohé z nich spolu úzko súvisia, píše idnes.cz.

Skryté kožné ochorenie?
Najčastejšie príčiny možno rozdeliť do dvoch hlavných skupín, konštatuje Martina Neradová: "Vinníkom je buď genetická predispozícia, ktorá môže byť ešte umocnená stresom, nezdravým jedálníčkom alebo napríklad používaním nesprávnej vlasovej kozmetiky, alebo za nadmernú činnosťou mazových žliazok môže aj nejaké kožné ochorenie, najčastejšie je to potom seboroická dermatitída."

Podľa odborníčky sa toto ochorenie prejavuje mastnými, šupinatými a zápalovými ložiskami kože. Navyše sa jedná o problém chronický, preto býva jeho liečba dlhodobá. Seboroickú dermatitídu najčastejšie riešia špeciálne prípravky vo forme šampónu alebo roztoku.

Okrem seboroickej dermatitídy, ktorej sa hovorí aj seboroický ekzém, môže byť nadmerné mastenie pokožky hlavy ale spojené napríklad aj s lupienkou. "V takom prípade je pokožka hlavy začervenaná, svrbí a objavujú sa v nej nánosy mastných šupiniek," dodáva ešte dermatologička.

Hormóny aj zmena ročného obdobia
Za nadmernú mazivosť pokožky hlavy mnohokrát môžu aj iné príčiny ako kožné ochorenia. Okrem faktora dedičnosti ovplyvňujú produkciu kožného mazu celkom zásadne aj hormóny. Z toho dôvodu sa nám vlasy zvyčajne viac mastia v dobe hormonálnych zmien - najmä v puberte, tehotenstve a v období klimaktéria.
Vinníkom niekedy bývajú aj úplné banality. "Trebárs nosenie zimnej čiapky alebo klobúka, časté chytanie si vlasov počas dňa - pri strese to robíme nevedomky -, masírovanie pokožky hlavy alebo časté kefovanie a česanie vlasov," vymenúva Petra Trojanová, korektívnu dermatologička.
V neposlednom rade potom môže zvýšenú mazivosť vyvolať aj zmena ročného obdobia. Všeobecne sa dá povedať, že napríklad v zime sa vlasy mastia oveľa viac, než je tomu v letných mesiacoch.

Poraďte sa s kaderníkom
K nadmernému masteniu vlasov napokon dochádza aj pri používaní prípravkov, ktoré nie sú pre mastné vlasy vhodné. Zaviniť to môže aj používanie neprimeraného množstva vlasovej kozmetiky Alebo zlé vymývanie určitého prípravku z vlasov.

"Rozhodne by som odporučil kupovať prípravky starajúce sa o vlasy priamo v kaderníckych salónoch, pretože práve kaderník pozná vhodnú kombináciu produktov a ich použitie," radí Josef Voborník z vlasového štúdia.
Všeobecne by sme mali vyberať z prípravkov určených špeciálne pre mastné vlasy. Najlepšie sú potom také, ktoré obsahujú zložky upokojujúce pokožku hlavy a regulujúce tvorbu kožného mazu. Skvelé sú šampóny doplnené o prírodný extrakt morských rias a tiež o bylinky, ako sú žihľava, praslička, rozmarín, podbeľ, šalvia alebo harmanček.
Podľa dermatologičky Kataríny Trieskovej z sa v starostlivosti o mastné vlasy môžu osvedčiť vlasové vody určené špeciálne pre mastné vlasy: "Skúste ich aplikovať priamo do pokožky hlavy a následne aj do vlasov v dňoch, kedy si vlasy neumývate. Žihľavovú alebo napríklad brezovú vodu vtierajte vatovým tampónom alebo gázou najskôr priamo do kože a následne aj do vlasov. Nakoniec vlasy premasírujte mäkkým uterákom. "

V neposlednom rade sa na mastné vlasy oplatí skúsiť napríklad odvar z medovky alebo im čas od času dopriať starostlivosť v podobe ílovej masky. "Liečivý íl absorbuje a viaže na seba veľké množstvo mastných látok, preto je v boji s mastnými vlasmi priamo ideálnym pomocníkom," tvrdí dermatologička Petra Trojanová. Liečivý íl podľa nej zakúpite vo vybraných lekárňach a obchodoch špecializovaných na zdravý životný štýl a prírodnú kozmetiku.

Pozor na sladké a tučné jedlá
Na mastenie vlasov má nakoniec vplyv aj nevhodná strava. "Ak konzumujete často sladkosti obsahujúce vysoký podiel bieleho cukru a tučné jedlá z fast-foodov, prejaví sa to okrem iného aj na vlasoch - začnú sa vám oveľa viac mastiť," varuje kaderník Josef Voborník. Podľa neho by ste si mali práve aj kvôli vlasom viac strážiť každodenný príjem tekutín - piť ideálne čistú vodu a ovocné čaje.

Z jedla pamätajte na dostatok zeleniny aj ovocia a do jedálnička zaraďte tiež ovsené vločky a mandle. "Výborná je napríklad ovsená kaša s mandľami a slnečnicovými semienkami. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B a zinku pôsobí ako skvelá prevencia proti zvýšenej mazivosti vlasov, "pridáva svoj tip na raňajky prospešné vlasom kaderník.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:50