shutterstock.com
StoryEditor

Toto ste o popraskaných perách určite nevedeli. Ako sa ich zbaviť?

27.01.2020, 15:00
Krása a móda
Vráťte popraskaným a vysušeným perám stratenú hebkosť. Vďaka týmto tipom nikdy nebudú trpieť.

Väčšina žien si myslí, že popraskané pery vznikajú v dôsledku chladného a veterného počasia, takže najčastejšie s nimi bojujeme práve v zime. Pravda, no neznamená to, že k tomu dochádza len v zimných mesiacoch. Ak im nebudete venovať dostatočnú pozornosť, výsledkom budú suché, bolestivé a šupinaté pery v akomkoľvek ročnom období, ako píše webmd.com.

Do útoku

Pery nemajú tukové žľazy, preto sú neustále vystavené rôznym vplyvom z prostredia. Takže, ak sa o ne nebudete starať, nepríjemne sa vám za to vypomstia. Čo môžete urobiť hneď teraz pre ich zdravie?

Výber balzamu na pery
Používajte balzam na pery. Dobrý balzam dokáže jemnú pokožku na perách ochrániť pred poveternostnými vplyvmi. Aj keď to nie je žiadna novinka, veľmi záleží na tom, aký si vyberiete. Mal by obsahovať veľa zmäkčovadiel, pozrite sa na jeho zloženie a hľadajte vazelínu, ktorá doslova uzamkne vlhkosť v perách a látku dimetikón, ktorá dá do poriadku malé trhlinky a zocelí vysušené pery. Neobmedzujte sa len na výrobky s názvom balzam. Aj masti na pery sú rovnako dobrou voľbou.

Ak máte kozmetický prípravok, potom je to už len vo vašich rukách. Aby splnil svoj účel, mali by ste ho používať dlhodobo a čo najčastejšie. Aplikujte ho vždy pred tým, než si nanesiete rúž alebo lesk na pery. Nikdy nie až nakoniec. Pre ochranu pier ho aplikujte čo najčastejšie. Najlepšie aj šesť- či osemkrát za deň, myslite na to, že ide o prvú vec v ranných hodinách a poslednú vec v noci, ktorú spravíte. Aby ste to mali čo jednoduchšie, majte jeden balzam v kabelke, druhý v aute, tretí na pracovnom stole a ďalší doma na nočnom stolíku.

Pomôže šál
Keď vonku teploty klesnú, zvyknete si chrániť ruky rukavicami, no robíte to isté pre svoje pery? Pri mrazoch radšej noste šatku alebo šál aj cez ústa a nezabúdajte na balzam na pery s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu, nech je akékoľvek ročné obdobie.

Pitný režim
Nielen vonkajšie faktory prispievajú k popraskaným perách. Dôležité je, ako sa staráte o svoje telo zvnútra. Ak ich chcete udržať vláčne, pite dostatok obyčajnej vody. Tak zabránite dehydratácii, ktorá tiež vedie k popraskaným perám. Pomôže tiež zvlhčovač vzduchu v interiéri, ktorý spraví vykúrený a suchý vzduch aspoň trochu znesiteľnejším.

drinking water shutterstock.com

Čomu sa vyhýbať?

Nie je nič horšie, ako si pery neustále olizovať. Aj keď vám to poskytne úľavu, tým, že vaše sliny po chvíli na perách vyschnú, stratí sa vlhkosť z pokožky. A tu má svoje miesto balzam.

Nikdy si neodstraňujte šupinatú kožu a neolupujte ju. Koža na perách je veľmi jemná a tenká. Ľahko vám môžu pery začať krvácať. Spomalíte tak proces hojenia a spôsobíte ešte väčšie podráždenie. Pozor aj na niektoré zložky v prípravkoch, ktoré môžu viac uškodiť, ako pomôcť. Pery môže podráždiť eukalyptus, mentol a gáfor. Ak ste alergickí na oleje na rastlinnej báze a na zložky ako včelí vosk, bambucké maslo, ricínové bôby a sójový olej, prejdite radšej na produkty s vazelínou.

Ak váš problém pretrváva a  i napriek starostlivosti sa neviete zbaviť popraskaných pier, navštívte radšej dermatológa. Môžu byť totiž príznakom infekcie alebo vážnejšieho problému, ako je rakovina alebo stavu, ku ktorému dochádza pred vznikom rakoviny s názvom aktinická cheilitída - zápal pier.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:26