shutterstock.com
StoryEditor

Tieto krémy a séra vám aspoň trochu pomôžu zastaviť starnutie pleti!

27.11.2019, 17:00
Krása a móda
S akými krémami a sérami sa oplatí spojiť sily, aby vaša tvár čo najlepšie odolávala všetkým útokom času a pribúdajúceho veku? Jeden jediný zaručený recept asi neexistuje, ale je skvelé vyzerať i cítiť sa mladšie! Poradíme, čo vám pomôže zastaviť starnutie!

Či chceme alebo nie, v pleti sa dejú zmeny a s pribúdajúcim vekom začína mať veľmi špecifické potreby. Objavujú sa na nej štyri príznaky starnutia: jemné linky sa menia na hlboké vrásky, pevnosť pleti rýchlo klesá, a spolu s ňou tiež jej pružnosť, a zreteľne viditeľnejšie sú tiež pigmentové škvrny. Proces starnutia má všeobecne dve príčiny: sú to vnútorné faktory, ktoré môžeme len ťažko, ak vôbec, ovplyvniť – prirodzený proces starnutia, genetické predispozície a hormonálne zmeny. Ďalej klesá schopnosť našej pleti produkovať tri veľmi dôležité látky, ktoré jej pomáhajú zachovať si zdravý a mladistvý vzhľad: kyselinu hyalurónovú, kolagén a elastín – a v tom jej môžeme trochu pomôcť. Vzhľad pleti je až z 90 % ovplyvňovaný vonkajšími faktormi. A my ich môžeme mať do veľkej miery pod kontrolou: sčasti vďaka intenzívnej starostlivosti o pleť.

* Koenzým Q10 ako optimálna súčasť zloženia krémov môže pomôcť našej pleti zásobovať kožné bunky energiou a posilňuje antioxidačný ochranný štít pleti. Pleť znova získava svoju fyziologickú rovnováhu, je schopná regenerovať sa a je všeobecne odolnejšia.
* Kolagén zaisťuje pevnú a napnutú štruktúru strednej vrstvy pleti – dermis. Môžeme ho pleti dodať zvonka – prostredníctvom krémov alebo ním zásobiť organizmus zvnútra a okrem pokožky vyživiť aj svaly a kĺby.
* Elastín sa stará o nevyhnutnú pružnosť. Elastínové vlákna sú súčasťou kožných buniek a zaisťujú pružnosť pleti. Vďaka elastínu môže pleť „vyskočiť“ späť do pôvodného tvaru po napnutí či zmrštení. Elastín spolu s kolagénom sa starajú o hrúbku, pevnosť a tvar pleti.
* Kyselina hyalurónová poskytuje pleti dostatok hydratácie a objemu v jej hornej vrstve – epidermis. Kyselina hyalurónová má extrémne vysokú schopnosť zadržiavať vodu: 1 gram kyseliny hyalurónovej na seba môže naviazať až 6 litrov vody. Predchádza tvorbe vrások a zmierňuje prejavy starnutia.
* AHA kyseliny alebo alfahydroxy kyseliny, resp. ovocné kyseliny sú chemické látky, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode. Majú blahodarný vplyv na pokožku, pôsobia ako píling, zbavia ju odumretých buniek, krásne ju vypnú a hĺbkovo vyčistia, takže výsledkom je žiarivejšia a mladistvejšia pokožka.
* Vitamín C je silný antioxidant, ktorý neutralizuje voľné radikály a posilňuje vlastný obranný systém pleti. Je tiež nevyhnutný pre tvorbu kolagénu v kožných bunkách, ktorý pomáha podporovať štruktúru pleti a oddialiť známky starnutia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:41