Marian Datko
StoryEditor

Ktorá moderátorka má rada nahé líčenie a koľko sa ročne spotrebuje v maskérni JOJ?

31.10.2019, 14:30
Krása a móda
Vizážistky televízie JOJ sú k dispozícii od piatej ráno do ôsmej večer. Pracujú na smeny a na líčenie majú limity. Denne upravia okolo tridsať ľudí!

Ich pracovňa je útulná, a hoci sa mi zdá maličká, našli si v nej miesto na všetko potrebné, dokonca aj kuchynský kútik. No najpodstatnejšie sú tri kreslá, v ktorých líčia televízne tváre a upravujú im vlasy, stolík pri každom z nich, kde si ukladajú líčidlá, štetce, hrebene, či fén... Na poličke narátam tridsať farebných škatuliek s textom: Maťa –Topstar, Mirka – Počasie, Barmoška... „Každý redaktor aj moderátor má z hygienických dôvodov svoju hubku na tekutý mejkap, niekto aj vlastný púder a labutienku, špirálu na mihalnice, rúže a ceruzky na pery, prípadne aj lepidlo na mihalnice,“ približuje vizážistka Linda Gunišová, ktorá má dnes celodennú službu. V maskérni televízie JOJ sa strieda deväť vizážistiek v trvalom pracovnom pomere a niekoľko externistiek, podľa aktuálnej potreby.

TV JOJ Marian Datko

Ranné a celodenné

Prvé dve vizážistky prichádzajú do práce už na piatu ráno, aby upravili moderátorov Ranných novín, ktoré sa začínajú o 6.15. Služba sa im zvyčajne končí o 8.00, vtedy ich vystriedajú tri vizážistky, ktoré pracujú až do konca Novín TV JOJ. Po moderátoroch Ranných novín sa pod ich rukami striedajú redaktorky, ktoré vzápätí vyrážajú do terénu zbierať materiál do ďalších spravodajstiev. „Už o 13. hodine líčime a češeme moderátorku Novín o 17., o 15. moderátorku Novín TV JOJ, lebo už o 16. nakrúca na ne upútavku, a potom postupne moderátorov Krimi novín, Športu a Novín TV JOJ,“ vymenúva Linda. Denne upravia pred kamery okolo pätnásť redaktoriek a redaktorov, päť až šesť moderátoriek a štyroch až piatich moderátorov, čiže dvadsaťštyri až dvadsaťšesť ľudí. A pomedzi nich ešte aj protagonistov iných relácií, ktoré sa práve vyrábajú.

TV JOJ Marian Datko

Na koho je viac času

Spravodajské relácie sú piliermi denného vysielania, aby bola príprava na ne čo najefektívnejšia, aj práca vizážistiek podlieha časovým limitom. Na úpravu zovňajšku redaktora majú maximálne dvadsať minút a na moderátora hodinu. „Redaktorom totiž robíme len jemný denný mejkap, prípadne im učešeme vlasy, aby pri zbieraní materiálu pre spravodajstvo dôstojne reprezentovali televíziu. Moderátorom však vlasy upravujeme kompletne, od umytia až po účes a aj ich líčenie je prácnejšie, lebo pred kameru musí byť výraznejšie,“ vysvetľuje Linda.

TV JOJ Marian Datko

Veľká spotreba fénov

Ak sa vizážistkám minie čokoľvek z kozmetických potrieb, doplnia si to u svojej vedúcej Zuzky Obšitníkovej. So smiechom hovoria, že je to podobné, akoby išli do obchodu, len s tým rozdielom, že za tovar neplatia. Keďže slúži na interné účely, uhrádza ho televízia. Rovnako ako fény, kulmy či žehličky na vlasy, ktoré sa pre veľkú spotrebu a krátku životnosť dokupujú zhruba štyrikrát do roka.

Prečo chlapi zatvárajú oči

Linda je v maskérni s dvomi kolegyňami, s Radkou Moškovou pracujú do večera a Lucka Kozelová je tu už od piatej ráno, takže o chvíľu sa jej služba skončí. Zaujíma ma, či úprava televíznej tváre podlieha nejakým pravidlám. „Netlačíme moderátorov do niečoho, čo nemajú radi, snažíme sa im vyhovieť,“ hovorí Radka. „Napríklad Andrea Belányiová má rada čo najmenej mejkapu, takmer nahé líčenie a zlatý očný tieň. Ale Iveta Krupová, redaktorka Krimi novín, obľubuje farebné očné tiene a my jej ich doprajeme, aj keď preferujeme skôr farebnú škálu od púdrových až po hnedé tiene,“ prezrádza Lucia Kozelová, keď sa pýtam na príklady. A ako znášajú líčenie muži? „Asi to pre nich nie je celkom prirodzené, lebo zatvárajú oči,“ smeje sa Radka, kým Linda vyzdvihuje, že väčšina z nich sa už naučila, že sa nemajú hanbiť prísť sa k nim prepudrovať zakaždým, keď idú pred kameru. Niektorí si už zvykli, že po službe môžu prísť do maskérne dať sa aj odlíčiť, ale niektorí na to asi zabúdajú a domov odchádzajú s mejkapom.

TV JOJ Marian Datko

S Eňou a Oľgou je zábava

Na ktorých reláciach pracujú Lucia, Linda a Radka najradšej? „Ja na Ranných novinách, lebo ich tvorí dobrá partia. Hoci začíname už o piatej ráno, všetci sú dobre naladení,“ hovorí Lucia. Radka pripomína, že všetky majú rady Top star. „Keďže je to relácia o celebritách, jej moderátorky sú oblečené civilnejšie a aj pri ich líčení a úprave vlasov môžeme popustiť uzdu fantázii.“ Linda má najradšej reláciu Sedem, lebo s ich protagonistkami, Eňou Vacvalovou a Oľgou Feldekovou, je vždy zábava.

Do maskérne práve prichádzajú redaktorky spravodajstva, ktoré vyrazia do terénu. Chvíľu pozorujem, s akou ľahkosťou vizážistky behajú štetcami po ich viečkach a tvárach, ako rýchlo im kreslia očné linky... V priestore sa vznáša vôňa púdru a laku na vlasy...

TV JOJ Marian Datko

Ročne sa v maskérni JOJ spotrebuje:

  •  60 tekutých mejkapov
  • 200 púdrov
  • 20 súprav kozmetických štetcov
  • 60 špirál na mihalnice
  • vyše 70 rúžov
  • 100 samostatných očných tieňov
  • 80 ceruziek na oči
  • 60 kontúrok na pery
  • 80 šampónov na vlasy
  • 80 balzamov na vlasy
  • 10 kuliem
  • 6 fénov
  • 6 žehličiek na vlasy

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:06