shutterstock.com
StoryEditor

Toto je deväť najväčších mýtov v starostlivosti o pleť. Tiež ste im verili?

29.10.2019, 18:30
Krása a móda
Autor:
onadnes.cz
Ak týmto a ďalším bludom slepo veríte, môžete si dokonca spôsobiť zbytočné problémy. Prečítajte si radšej, ako je to naozaj.
  1. Na jeseň toho pleť moc nepotrebuje
    Slnečné lúče slabnú, žiadne extrémne počasie nehrozí, mohlo by sa zdať, že pleť teraz naozaj nemá žiadne veľké nároky. Ale nie je to pravda. Po lete je dehydrovaná. Doprajte jej dostatok vlahy. Okrem kvalitného denného a nočného hydratačného krému používajte aj na odličovanie prípravky s obsahom zvláčňujúcich zložiek, ktoré nevysušujú pleť.
  2. Make-up upcháva póry
    V minulosti sa vyrábali mejkapy s hutnou konzistenciou a pleť pod vrstvou takéhoto "náteru" skutočne nemohla dýchať. Tie súčasné kvalitné majú textúru, ktorá pleť nezaťažuje, ale naopak chráni a hydratuje. Dôležité je pri výbere myslieť nielen na správny odtieň, ale aj na kvalitu vašej pleti. Suchej doprajte hydratačný mejkap, citlivej overené značky z lekárne.
  3. Najprv podkladová báza, potom mejkap
    To je síce rokmi preverený postup, ale nemusíte sa ho držať zubami nechtami. Trendom sú prípravky, ktoré zastanú funkciu niekoľkých produktov naraz. Rôzne tónovacie BB alebo CC krémy plne nahradia dennú starostlivosť a zároveň spĺňajú dekoratívny účel. Výhodou je ľahká textúra, vďaka ktorej krásne priľnú k pleti. Samozrejme za predpokladu, že ich nanášate na čistú a suchú pleť.
  4. Značku krému je potrebné časom zmeniť
    Možno už ste začuli názor, že by ste nemali dlhodobo používať krém proti vráskam, pretože pleť si na účinné látky vytvorí rezistenciu, inými slovami zvykne si na neho a prestane naň reagovať. Podľa odborníkov je to nezmysel. Ak vaša pleť konkrétny prípravok dobre znáša, nie je potrebné ho meniť. Pozitívne účinky sa ani dlhodobým používaním neznižujú, tak prečo zbytočne experimentovať?
  5. Vrásky sú genetická záležitosť
    Myslíte si, že vám vrásky budú pribúdať rovnakou rýchlosťou ako vašej matke? Niektoré vlastnosti kože skutočne ovplyvňujú gény, ale ak žijete v domnienke, že na starnutie svojej pleti nemáte žiadny vplyv, mýlite sa. Jej stav úzko súvisí so životným štýlom. Ak sa budete zle stravovať, málo spať, zanedbávať kozmetické rituály aj pitný režim a k tomu všetkému pridáte ešte fajčenie a alkohol, pôjde to s vašou pleťou od desiatich k piatim, aj keby vaša mamička vyzerala v päťdesiatich na tridsať.
  6. Čokoláda spôsobuje vyrážky
    Častá konzumácia tučného jedla a tiež čokolády býva spájaná s výskytom akné. Isté je, že tanier plný mastného jedla a prehnané maškrtenie všeobecne škodí zdraviu, ale súvislosť medzi akné a vyprážaným jedlom či čokoládou nie je preukázaná. Ak máte pocit, že vám čokoláda nerobí dobre, nejedzte ju, ale vedzte, že tá kvalitná s vysokým podielom kakaa je nabitá antioxidantmi a má preto na pleť blahodarné účinky.
  7. Hypoalergénna kozmetika nikdy nedráždi pleť
    Výrobky s označením hypoalergénne majú šetrné zloženie, nie sú parfumované a neobsahujú žiadne bežné alergény. U ľudí s citlivou pleťou sa ale môže objaviť alergická reakcia aj na tieto prípravky. Nespoliehajte sa preto len na označenie, ale starostlivo skúmajte zloženie každého výrobku. Aby ste predišli nepríjemnej reakcii, skôr než použijete nový krém, farbu na vlasy alebo napríklad toaletnú vodu, urobte si test kožnej znášanlivosti. Prípravok naneste v malom množstve na predlaktie. Ak sa do 24 hodín neobjaví žiadna reakcia, znamená to, že je pre vás bezpečný.
  8. Čím viac krému, tým lepšie
    Máte pocit, že čím silnejšiu vrstvu krému nanesiete na pokožku, tým lepšie ju zásobíte živinami a ostatnými účinnými zložkami? Ste na omyle. Pokožka dokáže vstrebať len tenkú vrstvu. Ak to preženiete s denným krémom, bude vám na tvári robiť neplechu celý deň. Pre všetku kozmetiku platí, že by ste ju mali nanášať v primeranom množstve.
  9. Slnko gumuje pupienky
    Ak vás trápi akné, môžete mať teraz po lete pocit, že sa vám pokožka trochu vyčistila. Bohužiaľ sa ale jedná skôr o optický klam. Bronzové sfarbenie lepšie maskuje nedostatky pleti, ale v skutočnosti Slnko akné rozhodne nelieči. Kombinácia slnečného žiarenia, potu a trebárs aj opaľovacieho krému s nevhodnou textúrou môže naopak spôsobiť ešte horšie prejavy akné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:27