shutterstock.com
StoryEditor

Rozhovor so známou dermatologičkou o posadnutosti krásou: čo je ok a čo už nie?

17.10.2019, 14:00
Krása a móda
Ženy sú rôzne - kým jednej stačí zájsť občas na botox, iná chce riešiť každý jeden drobný problém. A potom sú také, ktoré sa na seba už ani nepodobajú. Ako ste na tom vy? Prečítajte si výborný rozhovor s poprednou dermatologičkou MUDr. Slavomirou Feix.

Stretávate sa aj vy vo svojej praxi so ženami, ktoré to so starostlivosťou o svoj zovňajšok preháňajú?

Sú ženy, ktoré nepotrebujú k starostlivosti nič len vodu mydlo a jeden krém a sú ženy, ktoré potrebujú mať celý arzenál krémov, čističov, sér, vodičiek aby boli spokojné. A nedá sa povedať, že preháňajú, pretože pre ne je to v poriadku a pokiaľ s tým netrpí ona ani jej okolie, tak to v poriadku je. Tak je to aj v estetickej ambulancii. Máme veľké detailistky, ktoré prídu častejšie a riešia vždy určitý a  konkrétny problém, a iným zasa stačí celkový treatment  raz za čas a sú spokojné... Je to veľmi subjektívny pohľad.

 Ak takú klientku máte, ktorej už naozaj stačilo (napríklad s veľkosťou pier, s botulotoxínom, s veľkosťou líc), ako jej to poviete?

Práca estetického lekára je najkrajšia, ak sprevádza klientku dlhodobo, vedie ju určitou cestou za udržaním jej krásy. Je to spoločná cesta, spoločný príbeh, kde sa stretáva estetické cítenie oboch. Takže sa mi málokedy stane, že musím moju klientku rázne zastaviť.  Chodia za mnou tie ženy, ktoré majú podobné estetické vnímanie ako ja, vieme sa dobre zladiť a mojou úlohou je ponúknuť možnosti a jemné usmernenie, ktorým smerom sa vydať, čím začať, ako pokračovať, čo najdlhšie udržať krásu a mladistvý vzhľad. Ak len predsa príde klient s priamou požiadavkou o ošetrenie, ktoré by už zmenilo jej výzor, tak, že by to bolo markantné a vôbec nie pozitívne, snažím sa vysvetliť a priblížiť následky zlého rozhodnutia bezhlavo uspokojiť jej požiadavku. Stalo sa mi to niekoľkokrát, ale vždy sme sa po odbornej konzultácii dohodli na rozumnom a lepšom ošetrení. Ak to absolútne nie je v súlade s mojim estetickým cítením , viem takúto klientku bez problémov odmietnuť.

V akom prípade už ide povedzme o psychickú poruchu? Aj keď nie ste psychiater, viete to odhadnúť?

Samozrejme viem to pri prvej konzultácii zväčša odhadnúť, po viac ako 23 rokoch praxe v estetike, prešlo mojim kreslom mnoho rôznych klientov až pacientov. Musím povedať, že u nás na Slovensku až také extrémne prípady vedúce k psychickej poruche nemáme. A ak sa to javí, zväčša je to nejaká krátkodobá príčinná porucha, manifestácia, ktorá vyriešením základného problému zmizne.

Je ťažké odhadnúť, kedy som ešte ok a kedy to už trochu preháňam a už si skôr škodím?

Pre samotného laika asi aj áno. Zväčša sa pri preháňaní ozve aj tak najbližšie okolie dotyčného. Pre lekára nie je to až také ťažké. Skúsený estetický lekár vie predvídať, vie na základe anatomických vedomostí, fyziológie človeka, materiálových vlastností, medicínskych interakcií a hlavne svojich skúseností pomerne presne určiť, kedy je dosť a hlavne kedy neškodím. Netreba zabúdať, že na prvom mieste je vždy zdravie. A netreba zabúdať, že v dnešnej dobe existuje množstvo aplikácii ako napríklad Photoshop, ale aj 3D vizualizácie, filtre, ktoré umožňujú požadovanú zmenu aplikovať a ukázať priamo na tvári dotyčnej osoby. Tá potom vie zhodnotiť, či to takto naozaj chce, alebo je to už prehnané.

Z internetu sú známe tváre žien, ktoré to s plastickými operáciami prehnali a znetvorili sa. Je to ich vina alebo vina lekára?

Ako sa hovorí, vždy je to vina oboch strán. Vina klienta, ktorý trval na nejakej výraznej premene a vina lekára, že to spravil, alebo sa k tomu nechal prehovoriť.

Ako často je podľa vás v norme chodiť napríklad na aplikáciu botulotoxínu?

Botulotoxín, ako toxín exogénneho pôvodu je veľmi rýchlo vylučovaný našim telom. Do cca 3 mesiacov je vylúčený takmer kompletne z tela. Ale jeho uvoľňovací účinok na svaly v oblasti čela a očí pozorujeme aj omnoho dlhšie, keďže sa po relaxácii odnaučíme ich používať. Takže odpoveď je nemožná, u každého je to inak. Spravidla sa neaplikuje botulotoxín skôr ako o 3 mesiace, hranica nahor je otvorená.

Ako upravené ženy sa najviac páčia vám?

Samozrejme, tak ako to aj ja cítim. Upravená, prirodzene krásna, šťastná žena je vždy najkrajšia. Rada udržiavam a konzervujem to, čo nám dáva genetika do vienka, nerada mením ľudí podľa nejakej šablóny, ktorá je práve “in“.  Existujú určite zákonitosti a matematické konštanty, ktoré vedia určiť dokonalosť krásy. Ale najväčšia estetická výnimočnosť a krása je práve v miernych odchýlkach. Snažím sa nájsť v každej klientke niečo výnimočne krásne, čo podčiarknem a udržujem. Je to jej osobné čaro, je to tá jej výnimka. Myslím, že práve to estetické cítenie som dostala zasa do vienka ja a dennodenne to aplikujem pri mojej práci. A to ma neskutočne baví.                 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:09