shutterstock.com
StoryEditor

Vypočujte si rady kaderníčky v oblasti farbenia vlasov: Nie je blond ako blond!

04.10.2019, 17:00
Krása a móda
Odfarbovať sa od korienkov je už out a vyčarovať ho čistý a prirodzený je hotová alchýmia. Blond má svoje pravidlá, z ktorých najdôležitejšie je trafiť odtieň.

Od studenej platinovej až po teplý „strawberry blond“, odtieňov tejto asi najpopulárnejšej farby vlasov sú desiatky. Nájsť ten pravý pre vás je kľúč k úspechu, aby ste sa cítili dobre, sebavedomo a aby korešpondoval s vašou osobnosťou. Kým extravagantnejšia žena sa môže dobre cítiť a dobre vyzerať v takmer bielych vlasoch, jemnejším a prirodzenejším typom zas viac sadne popolavá plavá. A ešte jedno upozornenie. Nie každá kaderníčka dokáže dobrý blond namiešať. Je to naozaj veda!
Skúšajte
Treba hľadať a skúšať (farby aj kaderníčky) a okolie je najlepším indikátorom. Ak nájdete ten svoj odtieň, všetci vás pochvália, že dobre vyzeráte, hoci vám sa môže zdať, že zmena oproti minulej farbe nie je markantná. A rovnako dôležité je povedať si, ako často a ako veľmi ste ochotná sa o svoje vlasy starať. Pretože čím svetlejší blond, ktorý je veľmi ďaleko od vašej pôvodnej farby, tým viac treba doň investovať – pravidelne chodiť ku kaderníčke a používať špeciálne šampóny. Nič totiž asi nepôsobí lacnejšie a zanedbanejšie, ako vyrastený peroxidový blond, ktorý hrá pri korienkoch najrôznejšími farbami.
Viac tónov
Ak ste špinavá blondínka alebo máte svetlohnedé vlasy a chcete byť blond, máte to najjednoduchšie. Stačí vlasy nariedko premelírovať a je to. Odrasty nie sú príliš viditeľné a farba pôsobí prirodzene, ako keď ste boli dieťa alebo ako keby ste mali vlasy vyťahané od slnka. Ak ste od prírody brunetka a túžite byť blond, je to trošku zložitejší proces, no nie nemožný. Hispánky Jennifer Lopez či Shakira alebo dokonca aj černoška Beyoncé vedia nosiť blond tak, že im svedčí napriek tomu, že sú od prírody úplne tmavovlasé. Je to preto, že našli odtieň, ktorý korešponduje s ich pokožkou. A ešte preto, že nie sú odfarbené rovnomerne jednou farbou v celých vlasoch, ale premelírované viacerými odtieňmi od blond až po svetlohnedú.

Michaela Havlík, kaderníčka
Aké odtiene blond sú momentálne in?
Momentálne ženy preferujú stále studené odtiene blond, bez žltých odleskov. Ale postupne pribúdajú požiadavky na prirodzene mierne teplé odtiene blond farieb.

Akému typu pokožky pristane aký odtieň blond?
Je to veľmi relatívne, keďže ide o celkový vzhľad ženy, a nie len o tón pleti. V každom prípade, ak je pokožka tmavá, volím prirodzenejšie odtiene, skôr tmavý blond, no najlepšie vynikne studený odtieň. Pri svetlej pokožke mám viac možností, a teda môžem použiť tmavší aj svetlejší blond. Svetlej pokožke pristanú studené i teplé odtiene blond, no nie žlté.

Je pravda, že pre každú ženu sa nájde ten správny odtieň blond?
Úplne s týmto tvrdením nesúhlasím. Blond farba je veľmi špecifická. Nie každému pristane, aj keby sa vytvoril ten najlepší odtieň.

Ako sa líšia techniky farbenia blond teraz a v minulosti? Je ešte stále v kurze odfarbiť sa od korienkov platinovou blond alebo sa skôr melíruje?
Medzi farbením teraz a v minulosti nastal markantný rozdiel v technikách a tiež odtieňoch. Využívame alobalové fólie, rôzne tipy štetcov na vytvorenie farbenia tón v tóne. Máme obrovské množstvo možností oproti tomu, s čím sa pracovalo kedysi. Farbenie od korienkov pri platinovej blond ja osobne nepraktizujem už asi 4 roky. Vždy sa snažím zachovať prirodzenosť, preto buď využívam techniky melírovania, alebo nezačínam odfarbovať tesne pri korienkoch, alebo si na korienky nanesiem úplne iný (tmavší) odtieň. Ja osobne pri 95 % zákazníčok využívam melírovanie na dosiahnutie toho najlepšieho blond odtieňa.

Pekný blond je hotová veda. Prečo je to tak? Prečo je také ťažké dosiahnuť pekný čistý blond a nedokáže to každý?
Je to pravda. Veľmi záleží na pigmente, ktorý vlas obsahuje, a tiež na predošlých farbeniach a ošetreniach vlasov. Blond odtieňov je veľa, rôzne sa miešajú z rôznych odtieňov a závisí od správneho pomeru pigmentov a peroxidu. Najviac však záleží na správnom spojení pigmentu vo vlase a novej farby.
Čo by ste poradili ženám, ktoré sa chcú odfarbiť doma samy?
Moja rada znie: nerobte to :-).
Dá sa dosiahnuť prechod z hnedej na blond počas jedného sedenia?
Zase závisí od pigmentu klienta a histórie farbenia. Pri prirodzených zdravých vlasoch to je možné viac. Niektoré už farbené vlasy pustia na prvýkrát, no vždy je riziko, že sa nová farba skoro vymyje do nežiaducich odtieňov.
Čím sa riadite, keď zákazníčke vyberáte blond farbu?
Viacerými faktormi. Ako už bol spomínaný typ pleti, osobnosti a štýl klientky. Celkové vyžarovanie a najmä, ako je klientka ochotná sa doma sama o vlasy starať a ako často je ochotná prísť na ďalšiu obnovu farby.
Ako často je vhodné používať silver (fialový šampón na elimináciu žltých pigmentov)?
Silver vlasy vysušuje, čiže odporúčam naozaj iba vtedy, ak sú vlasy žlté, a to najviac 1x do týždňa, prípadne sa môže zmiešať s regeneračným šampónom, aby nebol taký agresívny. Silver potláča žltý pigment, ale nevyťahuje ho z vlasov, stále tam ostáva, čiže je vhodnejšie zvoliť správnu blond farbu, aby ste sa používaniu silvera vyhli.
Ako dosiahnuť, aby sme sa nemuseli odfarbovať každý mesiac?
Budem sa opakovať, ale najdôležitejšie je zvoliť vhodný odtieň, a teda, ako som spomínala, zladiť farbu na korienkoch s prirodzenou farbou, aby nebol výrazný kontrast, keď bude farba odrastať, je asi najlepšia cesta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 01:03