shutterstock.com
StoryEditor

Vrásky na dekolte majú už aj tridsiatničky. Prestaňte so zlozvykom, ktorý vám ich pridáva!

10.09.2019, 14:30
Krása a móda
Krk a dekolt dokážu nie len vek prezradiť, ale aj pridať. Od dermatologičky sme zistili, čo prispieva k tvorbe vrások v týchto oblastiach.

Prečo krk a dekolt starnú rýchlejšie? 

Krk a dekolt, v porovnaní s tvárovou oblasťou, predstavujú delikátnu oblasť kožného povrchu so zníženým množstvom mazových žliaz. Tieto lokality obsahujú menej lipidov, ktoré ju ochraňujú pred pôsobením vonkajších vplyvov a taktiež menej fotoprotektívne účinkujúcich melanocytov.

Kedy je možné pozorovať prvé výraznejšie prejavy starnutia v tejto oblasti?

Vrásky na dekolte majú už aj tridsiatničky. Výraznejšie prejavy starnutia a zmeny kvality kože nastávajú pozvoľna, najvýraznejšie okolo 50. roku života v dôsledku znižujúcej sa hladiny estrogénov v období menopauzy. 

Čo prispieva k tomu, že tieto lokality tak rýchlo starnú?

Oblasť krku a dekoltu býva často odhalená, preto sa na starnutí podieľa UV žiarenie. Ale k tvorbe vrások prispieva aj dehydratácia a malá alebo žiadna starostlivosť - ženy si často "zabúdajú" túto lokalitu krémovať, pritom by sa o ne mali starať rovnako ako o tvár, ak nie viac. Veľa z nás spí na boku, no je to zlozvyk, ktorý výrazne ovplyvňuje tvorbu vrások najmä na dekolte, pretože koža je po celú noc skrčená. Rovnako aj nosenie push-up podprseniek krčí a roluje kožu. 

Čo sa s našou kožou v procese starnutia na krku a na dekolte deje?

Chronologickým a UV podmieneným starnutím dochádza( u fajčiarov výraznejšie zmeny) k strate kolagénu a elastínu, koža je uvoľnená a „padá“, z bočného profilu získava vzhľad moriaka (turkey neck),tvoria sa vrásky, v oblasti krku usporiadané horizontálne a v oblasti dekoltu radiálne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:03