archív M.P.
StoryEditor

Prečítajte si rady estetickej dermatologičky: Trendom je prirodzenosť. Na každý vek máme liek!

06.09.2019, 15:00
Krása a móda
Radí MUDr. Mária Petrášová, estetická dermatologička, Žilina

Každá žena chce mať väčšie oči, trošku väčšie ústa a chce byť štíhlejšia. Dnes už majú doktori estetickej medicíny rukách prostriedky, ako to urobiť. Aj tu však platí všetko s mierou. Niekedy stačí naozaj málo a naša krása naberie druhý dych...

Sme generácia, ktorá sa dožíva vysokého veku a mali by sme sa preto udržiavať. Dbáme viac na svoj výzor, snažíme sa čo najdlhšie si udržať mladý vzhľad a štíhlosť. Pomôcť nám môže estetická dermatológia. Aj tá však má svoje hranice. 

Mária Petrášová archív M.P.

V ženách vyzdvihovať to, čo je v nich pekné
„Ženu môžem urobiť neviem akou krásnou, pokiaľ nie je sama so sebou spokojná, alebo túži vyzerať ako kópia niekoho iného, nespravím ju šťastnou.  Vždy sa ženu snažím smerovať k tomu, aby bola prirodzene pekná. Hlavne mladšie slečny sa chcú na niekoho podobať, a keď si to nedajú vyhovoriť, odmietnem urobiť zákrok, ktorý by im mohol uškodiť. Nemôžem napríklad z malých úst hneď urobiť veľké, chce to čas. Za tých 17 rokov praxe som sa stretla so všeličím,“  vysvetľuje dermatologička.  „Niekedy je ťažké odhovoriť klientku od želaného zákroku, ak pre ňu nie je vhodný. Vtedy situáciu riešim humorne, ale reálne, keď jej poradím, aby si radšej kúpila pekné topánky,“ hovorí MUDr. Mária Petrášová v knihe Na každý vek máme liek.

Každú z nás robí výnimočnou niečo iné
„Väčšinou mladšie generácie žien prídu za mnou, že sa chcú odobať na svoj idol, často si donesú aj jeho fotku. Kedysi „vyhrávala Angelina Jolie, dnes sú to väčšinou sestry Kardashianové. Poviem im, že ak z nich mám spraviť Kardashianku, už to nebudú ony. Nemôže mať každá veľké lícne kosti, veľké ústa aj veľký zadok. Snažím sa každej vysvetliť, že pre ňu je najlepšie, keď na nej vyzdvihnem to, čo ju robí peknou, to, čím je ona charakteristická a aby ostala sama sebou a nie nejakou nevydarenou kópiou slávnej osobnosti. Potom nebude vyzerať ani ako ona sama a ani známa osobnosť. Väčšinou sa mi darí vysvetliť im, že je najlepšie vyzdvihnúť to, čo ich robí peknými,“ vysvetľuje estetická dermatologička.

Kedy je správny čas na návštevu estetickej dermatológie?
„Závisí to od genetickej predispozície, od klimatických podmienok, v ktorých žijete, či fajčíte, či sa rada opaľujete, či ponocujete... Keď má tridsiatnička nábeh na mimickú vrásku, môžeme zastaviť jej tvorbu botulotoxínom. Tiež sa môže stať, že 16-ročný športovec sa nadmerne potí a keď zlyhajú iné možnosti, tak prečo mu nepomôcť botulotoxínom. Je na každom lekárovi, aby zvážil pre a proti použitia týchto látok,“ radí odborníčka.

estetická medicína shutterstock.com

Tvár treba riešiť komplexne
„90 percent žien ku mne príde s tým, že tuto mám takú vrásku a tú by som si chcela dať odstrániť, ale že má ovisnuté celé kontúry tváre, to veľakrát nevidí. A keď takú ženu presvedčím a postupne to upravujeme, nakoniec sa dostaneme k želanému výsledku. Dobrý odborník by vám nemal splniť každé želanie, ale mal by vás usmerniť, vysvetliť, čo by vám prospelo a čo naopak uškodilo,“ hovorí estetická dermatologička.

Pomoc pacientom po chemoterapii, s rázštepom či po úrazoch
„Mám ženy, ktoré sa liečia na onkologické ochorenia, sú vážne choré. Po agresívnych chemoterapiách sú dosť „zdevastované“ a pomocou rôznych ošetrením im pomôžeme znovu opeknieť. Koľkokrát si spolu aj poplačeme a potom sa tešíme, keď sa nám niečo podarí vylepšiť.  Navštevujú nás aj ženy, ktoré sa narodili s rázštepom a operovali ich v časoch, keď to ešte nevedeli tak dobre urobiť. Vieme im pekne narovnať nos, upraviť peru. Často riešime aj rôzne jazvy po úrazoch či operáciách. Každú jazvu vieme upraviť, vybrúsiť, zlepšiť jej stav o 60  až 70 percent. Dá sa s tým pracovať, ale je to beh na dlhé trate, nedá sa to hneď. Ženám, ktoré majú sklerodermu – to je ochorenie, kde sa tuhne koža, vytvárajú sa deformačné ochorenia na tvári, pomáhame  kyselinou hyalurónovou,“ hovorí doktorka Petrášová o prípadoch, keď jej zákroky dokážu ľuďom zmeniť život.

Starnime krásne a prirodzene
„Starnutie by malo byť dôstojné. Neželejme si za každú cenu pichanie injekcií bez ladu a skladu každý mesiac. Dôverujme svojmu lekárovi – poradcovi. A k úplnej spokojnosti duše by sa mala zrelá žena sústrediť na tri P – príbuzných, priateľov a pohodu. Tým si bude udržiavať v pohode nielen tvár aj telo, ale aj svoj mozog,“ hovorí skúsená doktorka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:23