shutterstock
StoryEditor

Nielen vrásky a sivé vlasy. Toto sú ďalšie znaky, ktoré vám prezradia, že starnete

04.09.2019, 12:00
Krása a móda
Vedeli ste, že starneme oveľa skôr, než je to na nás vidieť? Dve odborníčky vám povedia o zmenách, ktorými prejde naša tvár aj telo, také pikošky, na ktoré sa radšej dopredu psychicky pripravte.

Pleť – na nej je starnutie vidno ako prvé, a to najviac. Už v mladom veku sa začnú objavovať mimické vrásky (tzv. myostarnutie), ktoré sa odstraňujú najľahšie, pretože sú vryté len v najvrchnejšej časti kože. Postupom času, zhruba okolo 40-ky, však začína starnutie prebiehať aj v hlbšej časti kože, na úrovni dermy. Začína ubúdať podkožný tuk (môže začať aj migrovať smerom dole), kolagénové vlákna sú menej pružné a pleť celkovo začína ochabovať. Je teda najvyšší čas navštíviť niektorú z kliník estetickej medicíny. Okolo 50-ky sa na starnutí najviac podpisujú hormóny. Telo ženy ide pomaly do klimaktéria a menej estrogénu znamená nielen stratu menštruácie, ale podpíše sa na tvári, z ktorej rapídne ubúda tuk, celá sa začne prepadať, naberať unavený výraz. Koža začína byť dehydrovaná. Vrások je odrazu oveľa viac a kože akoby priveľa. Výraz tváre je zrazu drsný, tvárový ovál stráca obrysy a celková harmónia tváre je porušená.

Kosti – Nie sú to len strata pevnosti kože a vrásky, ktoré prezradia, že žena už nemá 25. Vplyvom starnutia nám ubúda aj z kostí, ktoré poskytujú pevnú oporu celej tvári. Spánkové a lícne kosti sa postupne prepadávajú, celá tvár sa splošťuje a črty tváre sú menej ostré.

Oči – Podľa nich sa snažíme človeku odhadnúť vek. Postupom času sa však aj ony menia – na tenkej koži sa vytvoria vejárovité vrásky, čo je asi najmenší problém. V ich okolí však ubúda tuk a sval sa ťahá smerom dole, čo má za následok vačky pod očami a klesanie viečok. Ubúda tuk aj kosť – oko vyzerá menšie, vpadnutejšie a obočie padá smerom dole.

Líca – Plné líčka sú symbolom mladosti. Vekom sa však splošťujú, pretože koža ochabuje, tuk sa stráca a kosti ubúda. Ženy v seniorskom veku ich už majú väčšinou úplne ploché.

Vlasy – postavte vedľa seba zozadu dve ženy tak, aby im nebolo vidieť nič iné, len vlasy. Určite nebude pre nikoho ťažké uhádnuť, ktorá je staršia a ktorá mladšia. Aj vlasy totiž starnú. Stenčujú sa, strácajú farbu, lesk, objem aj hydratáciu.

Nechty - Vekom sa ich rast spomaľuje a strácajú lesk. Mení sa ich farba – žltnú až hnednú. Krehnutie a vyššia lámavosť sú podmienené geneticky. Na palcoch nôh nechty hrubnú a stávajú sa tvrdšími.

Výška - vekom strácame na výške, čo je podmienené zmenšením platničiek. Starnúca chrbtica môže byť viac zaoblená v dôsledku degeneratívnych zmien stavcov. Pokles priečnej a pozdĺžnej klenby na chodidle nohy taktiež podmieňuje zníženie pôvodnej výšky postavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:17