shutterstock.com
StoryEditor

Pravidlá sebalásky. Milujme seba, lebo so sebou sa rozísť nemôžeme

22.08.2019, 16:00
Krása a móda
Môj syn mi sem-tam, keď ho vyprevádzam do školy, odpovie na moje milujem ťa – aj ja sa milujem. Áno, v jeho veku sa mu to zdá vtipné. Mne to v mojom veku príde celkom múdre...

... nechceme vám ponúkať recepty na to, ako máte myslieť len na seba, lebo v praktickom živote sa to nedá. Tiež by som radšej niekedy ráno spala ako robila raňajky, desiate do školy a mliečko do fľašky. Ale nejde to. A neznamená to, že sa nemám rada. Len mám rada aj ostatných ľudí pod našou strechou...

Čo vidím v zrkadle, som ja a je to fajn
Alfa a omega. To, ako vyzeráme. To, ako sme so sebou nespokojné. Tam je toho veľa, tam je toho málo. Podľa meradiel, ktoré niekto niekde niekedy určil. Je jasné, že sa zle žije, keď má človek veľa kíl nadváhu. Ale kto povedal, aké musíte mať prsia a zadok a že vlasy musia byť správne husté, na nakrátko ostrihané nechty sú mimo? Nikto. Viete, čo je hlavné. Cítiť sa zdravo. Ráno sa cítiť oddýchnuto, večer bez problémov zaspávať. Či v pyžame číslo 36 alebo 42, to je fakt jedno. Starajte sa o svoje telo, noste oblečenie, ktoré vám pristane, vystrite sa a budete sa páčiť aj sama sebe.

Aká som naozaj, taká som stále
Ja viem, že obdivujeme mnohé iné ženy. Pre to, aké sú, čo dokázali, čo všetko stíhajú, pre ich postoj k svetu. To je všetko fajn, pozitívne. Ale nechcime byť nimi. Nevieme, čím všetkým si prešli, nevieme, ako žijú za zatvorenými dverami a rozhodne neveríme, že v živote ich stretlo len to dobré. Do bodu v živote, keď ich obdivujeme, sa nejako prepracovali a ich cesta nemusí byť totožná s našou. Žime si po svojom. Počúvajme svoje túžby. Chceme veľa pracovať? Pracujme. Bývať radšej na vidieku? Tak šup-šup. Chceme sa venovať charite? Je veľa možností. Chceme veľa detí? Do toho. Alebo radšej slávu? Aj na tom sa dá popracovať. Hlavne nech nás život baví. A keď prestane, nech vieme urobiť výhybku. Nestávajme sa obeťami zlých rozhodnutí, VŽDY je čas na to, aby sme sa stali tým, čo budeme na sebe obdivovať.

Odpúšťam si. Všetko
Od hlúpostí – akože sme na výške fajčili, lebo všetci fajčili, hoci sme cítili, že nám to robí zle – až po veci, za ktoré sa fakt hanbíme. Nikto nie je dokonalý. Každý robí chyby. Niekedy aj fatálne. Možno ste niekomu ublížili, niekoho podviedli, urobili zle. Možno ste sa s niekým rozišli nie v dobrom. A nemáte z toho dobrý pocit. Treba prijať zodpovednosť, treba sa ospravedlniť (alebo aj nie), treba si zo všetkého vziať ponaučenie a potom ísť ďalej so zdvihnutou hlavou. Nech urobíte akúkoľvek chybu, nemôžete byť do konca života s pocitom viny. Musíte prijať fakt, že aj to ste vy a urobiť všetko pre to, aby sa to nezopakovalo.

Obklopujem sa dobrom
Dnes je to obzvlášť dôležité. Doba je rýchla, ľudia podráždení, nahnevaní na to, ako veci nefungujú, to z nich často robí zlých spoločníkov. Vyberajme si spoločnosť, v ktorej sa nachádzame. Vyberajme si prácu, kde sú pozitívni ľudia, kde okrem roboty cítiť aj ľudskosť. Majme pár priateľov a pestujme si ich. Nekritizujme, pokiaľ nemáme k dispozícii všetky informácie a kritiku na nás neberme osobne. Lebo tí ľudia nemajú všetky informácie. Hoďme to za hlavu. A majme sa rady. Lebo my všetkými informáciami disponujeme :-).

Robím to už dnes
Fakt platí, že treba zo života vyžmýkať, čo dá. Nesnívajme celé roky o tom, ako sa naučíme jazyk alebo tanec. Neprekladajme kurz kozmetiky či účtovníctva na budúci rok. Ani dovolenku s deťmi pri mori, ani víkend s kamoškami niekde preč, kde si oddýchneme. Cvičme, čítajme, behajme, pečme susedom torty na svadby, cvičme psov... robme čokoľvek, čo chceme. Hneď.

Mali by ste popracovať na sebaláske, ak:
– sa ráno preberiete s pocitom, že máte pred sebou ďalší nanič deň
– všetci vo vašej rodine majú nejaké koníčky, ktorým sa venujú, okrem vás, lebo vy popri domácnosti nestíhate
– smutne pozeráte na fotografie svojich kamarátov na Facebooku a ticho im závidíte ich aktivity
– večer sa tešíte na pár deci svojho vína a do postele
– máte radšej život hlavných hrdinov v televíznom seriáli ako ten váš
– radšej neprijmete pozvanie na nejakú verejnú akciu, lebo máte pocit, že ľudia vás medzi seba nevezmú
– sa nebijete za svoje práva a neohradíte sa, ak sa vám deje nespravodlivosť. Radšej hodíte rukou.

A majte sa rada aj vtedy, keď:

– vaše pokusy o zdravé raňajky vždy skončia pri káve a sladkom koláčiku
– konzultujete svoj nový vzťah s vešticami dovtedy, kým vám jedna nepovie, že to je ten pravý
– neviete odpovedať na jednoduchú otázku – akú prirodzenú farbu majú tvoje vlasy?
– vám lichotí popiskovanie robotníkov z lešenia na vašu osobu, aj keď sa tvárite odmerane
– miniete na vonnú sviečku 20 eur, ale zubnú pastu kupujete v akcii 2 plus 1
– si otvoríte víno, ktoré máte v chladničke, pri príležitosti, že ho máte v chladničke
– knihu Majster a Margarétka už sedemdesiaty ôsmy raz otvoríte s tým, že ju dočítate a potom sa zadívate na Nákupné maniačky
– nájdete v kabelke ovocie z minulého týždňa, ktoré ste si zabalili do práce v záchvate zdravého životného štýlu
– varíte pre svoju rodinu a hráte sa pri tom, že ste Nigella a nakrúcate ďalší diel svojho televízneho programu. (Pozor, aby vás neprichytili deti. To budete aj v slohových prácach na tému – Aká je naozaj moja matka.)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 19:44