archív Boris Bordács/shutterstock.com
StoryEditor

Vizážista Boris Bordács: Toto je 11 najväčších chýb, ktoré robia ženy pri líčení

08.08.2019, 14:00
Krása a móda
A nejde len o líčenie, ale aj o každodennú starostlivosť o vašu pleť. Skúste si prečítať nasledujúce rady a zamyslieť sa, či robíte niečo zle aj vy.

Zlé odhadnutie svojej pleti

Pri svojich klientkach, ale aj všeobecne, pri komunikácii so ženami vidím, že toto je dosť veľký problém. Mnohé z vás siahate po produktoch, ktoré nie sú určené pre vašu pleť. A nechápete prečo sa pleť zhorší alebo produkt nefunguje tak, ako sa u neho uvádza. A potom o ňom hovoríte, aký nevhodný tento produkt je.

Ak máte napríklad suchú pleť, tak sa vyvarujte dlho trvácnym produktom. Suchá pleť nepotrebuje dlho trvácny mejkap či púder. Tieto produkty ešte viac presušujú pleť. Odporúčam hydratačný krém aj mejkap určený pre suchú pleť. Nepoužívať olej pod mejkap, ale len na noc alebo na deň, keď mejkap nenosíte. Pri suchej pleti sa vyvarujte kokosovému oleju, ten je vhodný pre zmiešanú či mastnú pleť. Skôr odporúčam arganový alebo dokonca sezamový pri veľmi suchej pleti. Pri mastnejšej pleti zase nepoužívajte príliš mastné produkty. Vynechajte napríklad klasické hydratačné krémy. Namiesto toho skúste fluíd, sérum, či ľahšie krémy priamo určené pre zmiešanú či mastnú pleť. Siahnite skôr po produktoch, ktoré sú zmatňujúce a tzv. oil-free.
TIP: Skúste ísť na diagnostiku pleti. Dohodnite si termín v parfumérii, diagnostiku robí viac značiek. A možno zistíte, že dlhodobo svojej pleti ubližujete, pretože sa k nej správate ako k cudzej.

Nevhodná aplikácia mejkapu

Čím si nanášate svoje mejkap? Hubka, štetec či prsty? Niekedy môže nevhodná aplikácia navodiť dojem, že používate zlý mejkap. Nemusí tomu tak však byť. Mejkap musí byť v takom množstve, aby vytvoril na pleti "sieťku". Aby sa spojil a vytvoril jednotný celok, ktorý vyrovná pleť a zjednotí ju. Keď si ho nanesiete príliš málo a prstami, aby ste mali ľahké líčenie, tak sa ľahko dopracujete k tomu, že vám nebude držať pokope a budú sa vám robiť fľaky už po krátkej dobe. Nanášanie prstami má výhodu v tom, že to množstvo zrejme nepreženiete. Klepaním prstov sa vytvorí teplo a mejkap tým lepšie priľne k pleti. Štetcom je vhodnejšie nanášať silnejšie textúry mejkapov. Plochým štetcom robíte krycejší efekt, doslova ho natierate. Hubka je najvhodnejšia na mejkapy s plnou krycou schopnosťou. Hubku si navlhčite, tým pádom nevpije veľa líčidla a ľahšie rozpracujete mejkap, zároveň hubka odsaje nadbytok.

Kontúrovanie

Kontúrovanie nie je žiadna novinka a nie, nevymyslela ho Kim Kardashian a ani jej vizážista. Umelecký maskéri ho využívali vždy. Neboli však nato samostatné produkty ako dnes. Žiaľ, vďaka Instagramu a Youtube skĺzlo do niečoho, čo nie je úplne to správne a vhodné. Kontúrovanie má byť nenápadným tieňom. Takže keď si vytvárate tmavší tieň pri línii vlasov, či pod lícnymi kosťami, tak by tieň mal byť tak o dva odtiene tmavší ako odtieň mejkapu. A zosvetlovací tieň by mal byť asi o dva odtiene svetlejší ako mejkap. Týmto prepojením bude líčenie pôsobiť prirodzene, prechody budú jemne. Akoby boli na tvári iba vytvorené tiene. A nie ako fľaky. Konturovací tieň by mal byť v studenších podtónoch, nemal by byť bronzový.

Množstvo produktov na pleti

Naša pokožka je ako špongia. Čo jej dávame, to nasáva. Ale nie keď je toho prebytok. Nie je to počítač, ktorý si vieme naprogramovať nato, aby si z každého jedného produktu, ktorý na ňu nanesieme, vzal len to potrebné a najlepšie. A čo ten zvyšok čo na nej zostane? Koľko vydrží potom mejkap? Nie je toto dôvod prečo sa mejkap flakatie, vydrží menej či vôbec? Zamyslite sa, či je naozaj vhodné, možno aj správne, nanášať na pleť to kvantum produktov. Každý jeden z týchto produktov môže byť fajn, ale v tom množstve niekoľko násobne preženieme obsah vhodných zložiek pre našu pleť. Tu naozaj platí, použite iba to, čo treba a menej je viac.

Báza/Primer - používať či nie?

Ak máte normálnu pleť, tak použitie bázy nie je nutné. Pretože vám nevadí použiť rôzne typy mejkapu a v podstate nevidíte ani necítite nejaký rozdiel. Ak máte však pleť napríklad príliš suchú, tak hydratačná báza spraví bariéru medzi mejkapom a pleťou. A tým pádom vám mejkap nebude presúšať pleť. Ale samozrejme, aj ten treba použiť hydratačný, či liftingový, nie dlho trvácny. Keď je vaša pleť zmiešaná, tak môžete použiť hydratačnú bázu na suché miesta a zmatňujúci krém na tie mastnejšie. V tomto prípade použite mejkap, ktorý reguluje tvorbu mazu. Pri mastnej pleti pomôže zmatňujúca báza na celú pleť. Mejkap môžete použiť zmatňujúci, prípadne dlho trvácny. Podľa mňa však báza nie je úplne najvhodnejší produkt na každý deň. Pleti treba dať vydýchnuť a skôr ju ošetrujte správnymi krémami a potom stačí menej často a zároveň aj menšie množstvo produktov, akými sú práve bázy. Pre mňa je chybou používať bázy veľa, viac typov naraz a často.

Lícenka

Lícenka nie je bronzér a ani konturovací tieň. Treba dávať pozor, kam ju nanesiete a akým spôsobom. Ak máte suchú, citlivú či zrelú pleť, tak pokojne siahnite po krémových líčkách. Nanášajte ich v malom množstve na nezapudrovanú pleť, ideálne prstami. Skúste sa na seba v zrkadle usmiať a produkt naneste iba na najvypuklejšiu časť líčok. Rovnakým spôsobom môžete naniesť aj pudrovú lícenku, ale iba štetcom, ktorý je určený práve nato. Lícenka by sa mala stratiť prirodzene vo vašom kontúrovacom tieni a bronzéry. Jedna z najčastejších chýb, ktoré vidím, je lícenka vo výraznom odtieni ťahaná až po spánky. Druhou chybou, ktorú často vídam je, že líca nanesením farby opticky padajú až po výšku pier. To nie je najšťastnejšia voľba, keďže tým tvár klesá, pôsobí staršie a vôbec nie sviežejšie.

Rozjasňovač

Je mnoho spôsobov, ako môžete rozjasňovač použiť. Opatrne s množstvom a miestom kam si ho dáte. Veľa ľudí má rado tzv. dewy skin efekt. Keď pleť pôsobí prirodzene žiarivo a čerstvo. Tento efekt je pekný na pleti, ktorá nemá veľké otvorené póry, ale je bez chybičiek. Môžete použiť napríklad krém, ktorý už rozjasňuje a potom veľmi ľahký tekutý mejkap s minimálnym krytím. Alebo BB krém, ktorý už je spojením krému a krytia a na neho krémový rozjasňovač na vrch lícnej kosti veľkosťou po vonkajšiu líniu obočia, či dostratena nad obočie. Tento rozjasňovač by už nemal ísť do vašej kontúry ani do farby líc. Môže tak opticky vykrojiť z týchto farieb, čo nevyznie pekne na fotografii. Ak máte práve väčšie póry, či mastnejšiu pleť, tak s rozjasňovačom opatrne. Mejkap sa hodí matnejší a rozjasňovač by mal byť len na tých miestach, kde póry vôbec nezvýrazni. Najčastejšiu chybu vídam v odtieni rozjasňovača či v množstve. Rozjasnenie máte vidieť pri pohybe, v určitom uhle. Nie stále a v každom uhle. Ak je to takto, tak ho už máte príliš veľa.

Linka

Linka je pre každého. Záleží však na tvare a forme oka. Zlým nanesením si môžete zbytočne pokaziť tvar oka. Ak máte padajúce viečka, tak sa vám hodí linka vytvorená s tieňom tesne k vonkajšej línii rias. Alebo si hore nedajte vôbec a naneste dostratena tieňom spodnú linku. Keď máte menšie oči a bližšie k sebe, tak sa sústreďte na linku potiahnutú od stredu oka smerom von. Ak máte naopak oči ďaleko od seba, tak linku neťahajte von, ale držte sa reálnej línii rias a skôr potiahnite viac vo vnútornej línii k nosu. Nie každému sa hodí tekutá linka, je najťažšia na aplikáciu a pôsobí tvrdo. Skúste radšej fixku alebo gélovú linku, ktorú viete aplikovať štetcom a byť vďaka tomu precíznejšia. Najjednoduchším variantom je podľa mňa ceruzka, ktorú si zastrúhate, vytvoríte vďaka tomu aj tenkú a jemnú linku. Nemusí byť vôbec čierna, práve šedá či hnedá často zvýrazní oko viac. Alebo si tú vašu čiernu zafixujte tieňom.

NUDE rúž

Čo sa vám vybaví pri farbe rúžu, keď sa povie NUDE? Väčšina ľudí si predstaví farbu v odtieni mejkapu. Vlastne takú telovú bezfarebnú. Moja odpoveď je áno, aj. U každého človeka je nude farba iná. Zapozerajte sa na vaše pery. Môžete v nej mať viac farieb. Ak sú ružové, tak je pre vás nude s ružovým podtónom, ale nude môže byť pre vás aj broskyňová, telová, hnedá, fialová... Vyberajte podľa prirodzenej farby pier, držte sa jej, bude najvhodnejšia. Vždy si však pozrite či pri farbe, ktorú ste zvolili, pôsobia zuby belšie. Ak áno, farba je dobrá. V momente, keď na vás pôsobia žltšie, tak odtieň nie je dobrý.

Odtieň mejkapu

Keď sa zameriavate na výber odtieňu mejkapu, tak zohľadnite viac parametrov. Aký máte typ pleti? Ak je mastnejšia, či zmiešaná, tak rátajte s tým, že mejkap zoxiduje na pleti a na mastných miestach stmavne. Preto môžete zvoliť kľudne o pol odtieňa svetlejší. Pozrite sa na vaše predlaktie, na farbu žil. Sú olivovo zelené, modré? Či niečo medzi, farba, ktorú úplne neidentifikujete? Olivové sú teplé, preto hľadajte k svojej pleti teplejšie podtóny mejkapu. Majú v sebe viac žltej a sú preto na tejto pleti najprirodzenejšie. Modré sú do studena, preto vám sadnú viac mejkapy s ružovým podtónom, resp. je tam menej žltej, ako pri vyššie uvedenom. Ak je farba neidentifikovateľná, tak môžete byť neutrálny typ. Pri rôznych značkách môžete pri číslovaní nájsť aj písmena, ktoré môžu pomôcť pri rozhodovaní v tom, v akom podtóne mejkap bude C- cool, W- warm, P- pink, Y- yellow, R-red, N- neutral, G- gold, S- silver. Každopádne, aby tvár oproti krku nesvietila, tak najlepšie je vyberať si mejkap tak, že si na nenalíčenú tvár nanesiete aspoň tri odtiene mejkapových pásikov, cez sánku až na krk. Rozklepte do stratena. Ten, ktorý najviac splynie by mal byť najvhodnejší k vám. Všímajte si však, či potrebujete aj stmaviť krk, či presvetliť tvár oproti krku.

Instagram líčenie

Keď som sa pred rokmi začal venovať vizážistike, tak sociálne siete ešte nefungovali. Instagram je na inšpiráciu skvelý. Tam to však pre mňa skončilo. Dáva mnohým ľuďom návod na plno vecí, rovnako aj na líčenie. Ľudia však nechápu, že tam ide o zábavu pri líčení. Instagramové líčenie nie je určené na skoro žiadne z bežných líčení, ktoré sa využíva. Ani ako denné líčenie, ani ako svadobné, ani večerné. Keďže skoro všetky líčenia sú tam robené s "prepáleným" svetlom, tak je realita úplne iná. Ide o tzv. stage mejkap, pri ktorom si dávate niekoľko násobne silnejšie a extrémne výraznejšie vrstvy, aby boli pod silným svetlom viditeľné aj na väčšiu vzdialenosť. A to je vhodné do klipu, či na pódium. Ale reálne žiadna z vás nepôjde so svetlom v ruke aby vyzerala rovnako výrazne v každej situácii. Preto patrí "insta" líčenie iba na Instagram.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 11:24