Daniela Benková
StoryEditor

Chce sa vám plakať, pretože si nemáte čo obliecť? Zakladateľka platformy udržateľnosti vám poradí, čo s tým

04.07.2019, 16:00
Krása a móda
Jej srdcovou záležitosťou je móda a pred rokmi bola ukážková nákupná maniačka. Dnes, pred tým, ako si niečo kúpi, intenzívne rozmýšľa, či to naozaj potrebuje a správa sa zodpovedne k sebe a takisto aj k životnému prostrediu. Zoznámte sa so Zuzanou Dutkovou.

Kto je?
Som Zuzana Dutková, zakladateľka značky Dutka a Platforma Udržateľnosti. Mojou srdcovou záležitosťou je móda. Pred rokmi som bola ukážková nákupná maniačka. A i keď som stále do svojho šatníka prinášala nové kúsky, stále som mala pocit, že si nemám čo obliecť. 

Môj postoj k móde zmenili dva momenty. Odvtedy prešlo už skoro šesť rokov. Založila som značku Dutka, ktorá sa zameriava na spracovanie zbytkového textilu. Z nechcených látok tvorím vrecká na bezobalový nákup. A minulý rok som ako spoluzakladateľka stála pri zrode Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy. Chcela som však vytvoriť projekt, ktorý by otváral rozhovory nielen o zodpovednosti v móde, ale aj v kozmetike, jedle či lokálnom dizajne.

Momentálne sa naplno venujem svojmu novému projektu, ktorým je Platforma udržateľnosti. Organizujem v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Košiciach SWAP-y (výmeny oblečenia), prednášky zamerané na udržateľnú módy a rôzne kreatívne workshopy. Svojimi aktivitami sa snažím ísť príkladom a ukázať ľuďom, že sa dá žiť udržateľne kdekoľvek, a že to vôbec nie je náročné. 

SWAP Daniela Benková

Staré musí odísť aby mohlo prísť nové!

Na to aby sme nastúpili na cestu za vysnívaným šatníkom, si najskôr musíme spraviť inventúru v šatníku.

SPRAVTE MIESTO PRE NIEČO NOVÉ:

Bez toho aby sme sa vzdali starého a nepotrebného, nemôže prísť to nové. Nemá totiž miesto. Logicky. 

Zuzana Dutkova Zuzana Limova

1. Ja som fanúšik triedenia šatníka podľa Marie Kondo, ktorý mne osobne zmenil život (aj šatník). Postup je jednoduchý, a stále mnohým ľuďom nefunguje. Problém je v tom, že sa nám nechce spraviť prvý a najdôležitejší krok. A tým je VYHODIŤ VON ZO SKRINE VŠETKO OBLEČENIE. Áno, aj letné, aj zimné. Aj topánky. Aj bundy z predsiene. A áno, aj tie veci tam dole v skrini, ktoré ste nevytiahli roky! Aj veci na doma. VŠETKO MUSÍ ÍSŤ VON! 

2. Ja som svoje “všetko von” vyhádzala na posteľ a topánky rozložila popri posteli na zem. Páni! To bol pohľad! Bola som v šoku. Nechápala som totiž ako je možné, že pri tej kope vecí, mám stále pocit, že nemám čo nosiť. Bez tohto kroku to nebude fungovať, verte mi. 

Ideme dalej, veci sú vonku. Čo s nimi?

3. Poznáte ten pocit, keď si niečo skúšate v obchode a tak vám to sadne, že sa cítite dokonalo! Tento kúsok skrátka musíte mať! Tak to je ten pocit, ktorý vo vás má vyvolať kúsok, 100% patriaci do vašej skrine. 

4. Ak potrebujete, pri triedení si daný kúsok oblečte a pozrite sa do zrkadla. “Je to ono?” Ak áno, vec patrí do šatníka. Zaveste ju, alebo ju poskladajte a uložte na príslušné miesto.

Zuzana Dutková Daniela Benková

5. Takto postupne chyťte do rúk každý jeden kúsok a ak patrí do skrine, dajte ho tam.

6. Ostatné do skrine nepatria. Budťe nekompromisné. Tieto veci dajte bokom. Môžete ich predať, odniesť na SWAP oblečenia alebo odovzdať do zberného kontajneru na textil, odkiaľ sa dostanú do triediarne a na ďalšie spracovanie, recykláciu alebo predaj.

7. Tak! Teraz máme v skrini len to, čo tam naozaj patrí. Pozrite sa na to, ako to vyzerá? Mne sa po prvom triedení veľmi jasne ukázal môj vlastný štýl. Pochopila som aké veci mi sedia, v čom sa cítim komfortne, aké farby ma bavia a ku ktorým inklinujem.

8. Keď toto máme, máme základ na to, aby sme nastúpili na cestu za vysnívaným šatníkom. Zbavili sme sa totiž nepotrebného a môžeme postupne robiť na tom aby sme sa naučili do šatníka prinášať len veci, ktoré v nás budú vyvolávať ten 100% “áno” pocit.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 12:06