shutterstock.com
StoryEditor

Ako starne naše telo? Zmeny sú viditeľné na kostiach, ochlpení, genitáliách i prsiach!

27.05.2019, 09:54
Krása a móda
Starnutie je proces, ktorý nie je vidno len na našej tvár. Dermatologička Iveta Hasová vám vysvetlí, čo sa v priebehu rokov s našim telom deje a čo nás všetky čaká!

Krk a dekolt  - Ide o delikátnu kožu so zníženým množstvom mazových žliaz. V porovnaní s tvárou obsahuje menej lipidov, ktoré ju ochraňujú pred vonkajšími vplyvmi aj menej fotoprotektívnych buniek, ktoré ju chránia pred slnkom. Okolo 50ky začína krk výrazne ochabovať, koža sa stenšovať a povoľovať. Vytvárajú sa vrásky, kapiláry sa rozširujú – táto oblasť je preto začervenalá a koža nejednotne zafarbená. Na dekolte sa podpisuje nie len čas ale aj nosenie pushup podprseniek a aj poloha pri spaní.

Ruky – Sú neustále vystavované slnečnému žiareniu, preto sa na nich časom začnú objavovať pigmentové škvrny. Na ich chrbtoch vekom ubúda tuk – presvitajú žily a šľachy. A nie len to! Drobné kĺby prstov sa môžu začať deformovať na základe artritických zmien.

Nechty - Vekom sa ich rast spomaľuje a strácajú lesk. Mení sa ich farba -  žltnú až hnednú. Krehnutie a vyššia lámavosť sú podmienené geneticky. Na palcoch nôh nechty hrubnú a stávajú sa tvrdšími.

Ochlpenie – Po menopauze sa nám zhorší kvalita vlasov, stenšia sa a zrednú, za to vplyvom androgénov sa zvýši ochlpenie ženskej tváre – najmä nad hornou perou a na brade. Chlpy na tele šedivejú rovnako ako vlasy, len o čosi neskôr.

Prsia  - Na nich je vplyv gravitácie vidieť azda najviac! Na tvare a postavení prsníkov sa v priebehu života podpisuju viacere faktory – od gravidity, vďaka ktorej môžeme získať strie, cez dojčenie, kvôli ktorému  zas ovisnú. Hormonálne zmeny so sebou nesú tiež riziko  zmeny farby bradaviek ale aj ich zväčšenie. Vekom však stráca koža na prsiach pevnosť, kolagénové vlákna už menej držia a tak prsník klesá prirodzene smerom dole aj u žien, ktoré nemajú deti alebo nedojčili. Hormonálnymi zmenami v období menopauzy zas začne ubúdať z prsnej žľazy a prsník je celkovo akoby prázdnejší.  Medzi prsami sa môže vytvoriť väčší rozostup a bradavky menia pozíciu smerom nadol.  

Genitálie - Po menopauze podliehajú aj ženské genitálie postupnej atrofizácii, a to vo všetkých svojich štruktúrach. Ubúda ochlpenie, koža sa stenšuje a ubúda podkožné tkanivo. Veľké pysky sa zmenšujú a malé sa často celkom stratia. Nedostatok estrogénu po menopauze môže aj za to, že z pošvového prostredia vymizne laktobacil, čo vedie k značnému diskomfortu.  

Lakte a kolená – Vrásky na týchto častiach tela sú dôsledkom straty elasticity kože, ktorá sa „nazberká“ v kĺbových, pevne spojených oblastiach končatín. Koža býva suchšia a drsnejšia.

Kosti – Tak, ako ubúdajú kosti na tvári, ubúdajú a rednú aj na tele, čo môže vyvrcholiť až osteoporózou.

Svaly - Vekom dochádza k úbytku svalovej hmoty, ktorá v súčinnosti so stratou súdržnosti svalových vlákien a zníženým obsahom vody vedie k strate svalového tonusu a teda – na pohľad ochabnuté a ovisnuté telo.

Výška - vekom strácame na výške, čo je podmienené zmenšením platničiek. Starnúca chrbtica môže byť viac zaoblená v dôsledku degeneratívnych zmien stavcov. Pokles priečnej a pozdĺžnej  klenby na chodidle nohy taktiež podmieňuje zníženie pôvodnej výšky postavy.

Postava - starnutie je spojené s progresívnymi zmenami v distribúcii tuku. Zvyčajne narastá množstvo tuku v abdominálnej oblasti (brucho),  a po menopauze  ubúda tuk v oblasti zadku – ženám sa zmení postava akoby viac na mužskú – stratí sa pás a zadok a narastie brucho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 09:31