pixabay.com
StoryEditor

Opýtali sme sa dermatologičky, ako prebieha proces starnutia tváre

28.03.2019, 09:30
Krása a móda
Dermatologička Vanda Przewlocka nám vysvetlila, čo sa s našou tvárou v priebehu rokov deje a čo robiť, aby sme si svoje rysy udržali čo najdlhšie svieže.

Nie sú to len vrásky, ktoré prezrádzajú vek našej tváre. Starnutie je oveľa komplikovanejší proces a starne na nás všetko – od kosti až po chlpy. Preto, ak chcete čo najdlhšie vyzerať mlado, natierať sa krémom proti vráskam nestačí.

Pleť – na nej je starnutie vidno ako na prvej a najviac. Už v mladom veku sa začnú objavovať mimické vrásky (tzv. myostarnutie), ktoré sa odstraňujú najľahšie, pretože sú vryté len v najvrchnejšej časti kože. Postupom času, zhruba okolo 40ky však začína starnutie prebiehať aj v hlbšej časti kože, na úrovni dermy. Začína ubúdať podkožný tuk (môže začať aj migrovať smerom dole), kolagénové vlákna sú menej pružné a pleť celkovo začína ochabovať. Teraz je najvyšší čas navštíviť niektorú z kliník estetickej medicíny. Okolo 50ky sa na starnutí najviac pričiňujú hormóny. Telo ženy ide pomaly do klimaktéria a menej estrogénu znamená nie len stratu menštruácie, ale podpíše sa na tvári, z ktorej rapídne ubúda tuk, celá sa začne prepadať, naberať unavený výraz. Koža začína byť dehydrovaná. Vrások je odrazu oveľa viac a kože akoby priveľa. Výraz tváre je zrazu drsný, tvárový ovál stráca obrysy a celková harmónia tváre je porušená.

Kosti – Nie je to len strata pevnosti kože a vrásky, ktoré prezradia, že žena už nemá 25. Vplyvom starnutia nám ubúda aj z kosti, ktorá poskytuje pevnú oporu celej tvári. Spánkové a lícne kosti sa postupne prepadávajú, celá tvár sa splošťuje a črty tváre sú menej ostré.

Oči – Podľa nich sa snažíme človeku odhadnúť vek.  Postupom času sa však aj ony menia – na tenkej koži sa vytvoria vejárovité vrásky, čo je asi najmenší problém. V ich okolí však ubúda tuk a sval sa ťahá smerom dole, čo má za následok vačky pod očami a klesanie viečok. Ubúda tuk aj kosť – oko vyzerá menšie, vpadnutejšie a obočie padá smerom dole.

Pery – Mladé ženy majú plné, šťavnaté pery. Vekom sa z nich stráca hydratácia, v ich okolí sa tvoria vrásky, najskôr mimické, potom hlbšie a kútiky akoby sa začali ťahať smerom dole. Medzi nosom a perami  sa tvoria nazolabiálne vrásky, od kútikov pier smerom dole zas marionetové vrásky.

 

​Chrupavky (nos a uši) – Celý život rastú a časom, vplyvom gravitácie a váhy sa tiež ťahajú smerom nadol. Preto majú starší ľudia väčší nos aj uši.

Líca – Plné líčka sú symbolom mladosti. Vekom sa však splošťujú, pretože koža ochabuje, tuk sa stráca a kosti ubúda. Ženy v seniorskom veku ich  už majú väčšinou úplne ploché.

Vlasy – postavte vedľa seba zozadu dve ženy tak, aby im nebolo vidieť nič iné, len vlasy. Určite nebude pre nikoho ťažké uhádnuť, ktorá je stará a ktorá mladá. Aj vlasy totiž starnú. Stenšujú sa, strácajú farbu, lesk, objem aj hydratáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:01