pexels.com
StoryEditor

Akné v dospelosti. Opýtali sme sa dermatologičky, prečo mnohé z nás trápi aj po tridsiatke

19.03.2019, 08:17
Krása a móda
V puberte je „zlá pleť“ normálna. Čo ak však máte tridsať, objavili ste si už prvé vrásky a vaša tvár je aj tak samá vyrážka? O tomto probléme, ktorý trápi veľa z nás, sme sa pozhovárali s dermatologičkou Reginou Paulinyovou.

Prečo majú niektoré dospelé ženy, dávno po puberte, stále akné? Môžu za to hormóny?

Pretrvávanie problémov s pleťou v zrelšom veku ma za následok viac kombinovaných faktorov a hormonálna nerovnováha je jeden z nich. Je to však aj stres, strava (pikantné a korenené jedlá, biela múka, niekedy aj mlieko), obmedzený pitný režim, nesprávna životospráva, čo vplývajú na stav našej pokožky. Často bývajú odhalené skryté problémy v oblasti zažívania (intolerancia histamínu, lepku, mliečnej bielkoviny).  Zvýšený príjem sóje a sójových potravín môže tiež narušiť hormonálnu rovnováhu (obsahuje fytoestrogény). Nesmieme zabúdať na zápalové prejavy v krčnej alebo stomatologickej oblasti a recidivujúce gynekologické zápaly. Vysadenie dlhoročnej hormonálnej antikoncepcie môže tiež viesť k dočasnému zhoršeniu pleti.

Ako sa o takúto pleť správne starať? Mnohé ženy s týmto problémom uvádzajú, že majú pocit aj suchej pleti a pri tom majú akné, teda odmasťujúce a vysušujúce prípravky určené pre pubertálne akné nie je asi tá správna cesta...

Pleť zhruba od 40 rokov mení štrukturálne aj funkčne svoje prejavy, to čo bývalo mastnejšie sa stáva suchším...Zbytočné odmasťovanie a dehydratácia pleti môže viesť tiež k zhoršeniu prejavov. Dospelé ženy s akné by mali používať na to určené kozmetické rady, nie rady pre teenagerky.

 Dá sa tento problém riešiť aj ináč ako starostlivosťou o pleť? Napríklad liekmi?

 Pri zápalových prejavoch s tendenciou k tvorbe jazvičiek je potrebné najskôr vyšetriť a vylúčiť možné  prebiehajúce zápaly v oblasti zubov alebo hrdla. Následne  je veľmi efektívnou možnosťou cielená liečba zameraná na obmedzenie zápalu a upravenie stavu pomocou medikácie používanej lokálne - dermatologické prípravky ale aj celková liečba antibiotikami (ovplyvnenia premnoženie nežiadúcich bakteriálnych pôvodcov) a pri závažnejších stavoch terapia isotretinoínom (derivát vitamínu A) ktorý dokáže ako jediný ovplyvniť tvorbu aj počet aktívnych mazových žliaz a na dlhé obdobie až  natrvalo zlepšiť klinický stav takejto pacientky. Hormonálna antikoncepcia pomôže zväčša len dočasne a zmierni len mierne prejavy akné. Po jej vysadení sa zvykne pleť opäť zhoršiť.

 

V súvislosti s liečivom isotretinoín sa však popísalo veľa negatív, kvôli ktorým sa ho ženy boja užívať. Ako to teda je?

 Pri pacientkach od 30 rokov, ktoré už nemajú typické akné sa dá liečba užívať aj v zníženom  dávkovaní, ktoré nemá prakticky žiadne nežiaduce prejavy.

Pri nasadení isotretinoínu sú nutné pravidelné kontroly dermatológom a  monitoring biochemických parametrov krvi,  pretože tieto lieky považujeme za „ťažké a silné“ a nesmú sa užívať „iba tak“. Zároveň je žena vždy poučená o tom, že počas tejto liečby nemôže otehotnieť po dobu užívania prípravku a do 3 mesiacov po skončení liečby nesmie darovať krv.

Mávajú problematickú pleť aj ženy po menopauze?

Problematická pleť po menopauze sa vyskytuje podstatne menej, keďže s vekom skôr ubúda počet funkčných mazových žliaz a tak v ambulancii riešime skôr suchosť a citlivosť pokožky. Niektoré chronické kožné ochorenia, ako ružovka (rosacea), však  môžu svojim prejavom veľmi pripomínať problematickú pleť. Pri problematickej pleti, ktorá svojim stupňom závažnosti nevyžaduje celkovú liečbu veľakrát postačuje úprava životosprávy, voľba vhodného dermatokozmetického prípravku s ohľadom na typ pleti.

Aké kozmetické a dermatologické ošetrenia sú pre tento typ pleti vhodné?

V obdobiach mimo leta je vhodný chemickým píling, svetelná terapia, mezoterapia, laserové ošetrenia, ktoré vyhladia pleť a riešia aj akné aj vrásky. Pri aplikácii mezoterapeutických aktívnych substancií do pokožky rollerom alebo tenkými ihličkami sa takýto zákrok nesmie vykonávať v zapálenej a začervenanej oblasti.

Je na aknóznu pleť vhodné slnko?

Vo väčšine prípadov slniečko a UV žiarenie  dokáže individuálne zmierniť prejavy zápalových prejavov na tvári, zhoršenie však môže byť pozorované pri použití nevhodných prípravkov na ochranu pred spálením (SPF). Príliš ťažké a olejové textúry môžu v kombinácii s mazom a potom v letných mesiacoch niekedy viesť k nepríjemným prejavom (tzv. mallorca akné) nielen na tvári ale aj na tele.

Aké konkrétne zložky by mala obsahovať kozmetika, ktorú by žena so „zlou“ pleťou mala používať? V prípade, že má prvé vrásky a akné zároveň?

Ideálne je konzultovať výber s dermatológom a je fajn môcť si vyskúšať daný prípravok pred jeho kúpou. Siahajte po ľahkých textúrach bez zbytočnej parfumácie a chemických substancií. Vhodne zvolené dermatokozmetické prípravky s obsahom protivráskových súčastí ( retinol, koenzým Q10...) môžu pomôcť aj pri zrelšej pleti. Problematickej pleti robia veľmi dobre produkty s obsahom kyseliny glykolovej s ktorou však treba narábať opatrne a začať s menej koncentrovanými produktami.

 Prečo sa po pôrode zvykne ženám zhoršiť pleť?

Problematická pleť po pôrode je častý jav, ktorý je jednoznačne podmieneným hormonálnou nerovnováhou u novopečenej mamičky. Stres, dojčenie, zmena rytmu spánku, to všetko môže dočasne viesť k prejavom zhoršenia pleti. Úprava životosprávy a správne dermatokozmetické a dermatologické prípravky zvolené aj v tomto období dokážu výrazne zmierniť prejavy.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:36