pexels.com
StoryEditor

Niektoré každodenné návyky škodia vášmu chrupu. Prezradíme vám, ako si udržať zdravé a pekné zuby

06.01.2022, 14:00
Krása a móda
Mali by ste vedieť, že zdravé zuby si vyžadujú celoživotnú starostlivosť. Je dôležité, aby ste sa o ne starali a predchádzali tak rôznym problémom. Či už si nečistíte zuby pravidelne či správne, alebo prijímate potraviny, ktoré im zdraviu škodia. Pozrite sa, ktorým každodenným návykom by ste sa mali vyhnúť.

Povlak spôsobuje zdravotné problémy

Nie je tajomstvom, že odborníci najčastejšie odporúčajú čistiť si zuby najmenej dvakrát denne. Avšak niektorí ľudia zanedbávajú večerné umývanie zubov a neuvedomujú si, že čistenie pred spaním zbavuje ústa od choroboplodných zárodkov a povlaku, ktorý sa nahromadil počas dňa. Taktiež spôsob, akým si čistíte zuby je veľmi dôležitý. Ak to totiž robíte nesprávne, je to ako by ste si zuby nečistili vôbec. Najčastejšie sa odporúča stieranie alebo pomalý krúživý pohyb zubnej kefky, čím najlepšie dokážete odstrániť zubný povlak z každej medzery. Ak ho neodstránite, povlak môže stvrdnúť, čo vedie k tvorbe zubného kameňa a neskôr k zápalu ďasien. V neposlednom rade netreba zanedbať ani jazyk. Povlak, ktorý sa na ňom každý deň hromadí, spôsobuje nepríjemný zápach z úst, a preto si ho pri každom umývaní jemne vyčistite.

Nie je pasta ako pasta

Mnoho ľudí sa pri hľadaní zubnej pasty zameriava najmä na jej bieliace schopnosti alebo príchute. Avšak najdôležitejšie je, aby pasta obsahovala fluorid, ktorý je základom zdravia pre ústnu dutinu. Bojuje proti baktériám, poskytuje ochranu pre vaše zuby, čím zabraňuje tvoreniu kazu. Ďalšou dôležitou vecou je zubná niť. Priznajte sa, koľkí z vás ju používajú? Aj keď môže byť používanie zubnej nite občas ťažké a možno aj bolestivé, pomáha pri stimulácii ďasien, redukuje povlak a znižuje zápal v danej oblasti. Najčastejšou chybou, ktorú možno robíte aj vy, je používanie ústnej vody namiesto čistenia zubov. Áno, ústa voda znižuje množstvo kyseliny v ústach a čistí ďasná, ale slúži ako doplnok, nie ako náhrada.

Cukor je najväčší nepriateľ

Prijímate často sladké a kyslé jedlá? Mali by ste vedieť, že cukor sa v ústach premení na kyselinu, ktorá narúša sklovinu a vytvára kaz na vašich zuboch. K takýmto cukrom patrí napríklad čokoláda, káva, kyslé a sladené nápoje, pečivo, rôzne druhy džemov, sušené ovocie, zmrzlina či sirupy a sladké omáčky. Zároveň by ste pri znížení cukru mali prijať väčšie množstvo vody, ktorá je najlepším nápojom pre celkové zdravie človeka, a teda aj ústnej dutiny. Najlepšie je piť vodu po každom jedle, čo pomáha odstraňovať niektoré negatívne účinky lepkavých a kyslých potravín medzi vašimi zubami.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:50